Ήταν ο μεγάλος έρωτας του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

1
946

upl560d140318457

Όλοι ακούσαμε το σενάριο ότι στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένος, ένας από τους “εραστές” του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο πιο αγαπημένος του φίλος, ο κολλητός του από τα παιδικά τους χρόνια…..

Ο Ηφαιστίων γεννήθηκε στην Πέλλα και ήταν ένας από τους κολλητούς βασιλικούς παίδες που συμμετείχαν μαζί με τον Αλέξανδρο στις διαλέξεις του Αριστοτέλη γύρω στο 343 π.Χ. Επίσης συμμετείχε ως αξιωματικός στην εκστρατεία του Αλέξανδρου στην Ασία, πάντα στο πλευρό του. Ήταν αχώριστοι από τα παιδικά τους χρόνια. Αρχικά τον βρίσκουμε- βάση ιστορικών μαρτυριών της εποχής- στην Τροία να στεφανώνει τον τάφο του Πατρόκλου ενώ αντίστοιχα ο Αλέξανδρος στεφάνωσε τον τάφο του Αχιλλέα, φανερώνοντας την ισόβια φιλία ανάμεσα στους δύο άνδρες. Αποτίμησαν δηλαδή φόρο τιμής σε ένα άλλο ζευγάρι, που ήταν πολύ φίλοι και “εραστές”.

Στα πρώτα χρόνια της εκστρατείας στην Ασία, βρίσκουμε αρκετές αναφορές στον Ηφαιστίωνα και στην συμμετοχή του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το 332 π.Χ τον βρίσκουμε να ηγείται του στόλου που συνόδευε τον στρατό του Αλέξανδρου στη Φοινίκη. Το 331 π.Χ ήταν αυτός που δέχτηκε ένα νεαρό από την Σάμο, τον Αριστίωνα, σταλμένο από τον Δημοσθένη για να μεσολαβήσει στον Αλέξανδρο για ένα πιθανό συμβιβασμό. Κατά τη διάρκεια της μάχης στα Γαυγάμηλα, ο Ηφαιστίων τραυματίστηκε ενώ πολεμούσε ως επικεφαλής των σωματοφυλάκων. Πήρε ενεργό μέρος στην ανάκριση του Φιλώτα και μάλιστα προέτρεψε τους υπόλοιπους Μακεδόνες να τον βασανίσουν ώστε να ομολογήσει τους συνενόχους του. Ως ανταμοιβή, του δόθηκε η ηγεσία των Εταίρων, την οποία μοιράστηκε με τον Κλείτο. Στη συνέχεια ο Ηφαιστίων πήρε ενεργό μέρος στις εκστρατείες στην Βακτρία, στη Σογδιανή και αργότερα στην Ινδία, επικεφαλής της εμπροσθοφυλακής.

Ο Αλέξανδρος έδειχνε μια σαφή προτίμηση προς τους άνδρες, που ήταν συνηθισμένο φαινόμενο της εποχής. Όταν μάλιστα γνώρισε τον Ηφαιστίωνα έγιναν αχώριστοι.

Στην μάχη του Υδάσπη εναντίον του Πώρου, ο Ηφαιστίων διοικούσε το ιππικό στην αριστερή πτέρυγα της στρατιάς του Αλέξανδρου. Στην συνέχεια μαζί με τον Περδίκκα ίδρυσαν την πόλη Οροβάτιδα στον δρόμο προς τον Ινδό ποταμό. Αργότερα, στα Σούσα, πήρε μέρος στον ομαδικό γάμο με γυναίκες από την Περσία, και μάλιστα ο ίδιος νυμφεύθηκε την Δρυπέτιδα, αδερφή της γυναίκας του Αλέξανδρου, Στατείρας. Από τα Σούσα στάλθηκε με το κυρίως τμήμα του πεζικού στον Περσικό κόλπο και έφτασαν μαζί στα Εκβάτανα το 325 π.Χ. Κατά τη διάρκεια αγώνων και εκτεταμένης οινοποσίας, ο Ηφαιστίωνας αρρώστησε από πυρετό, με συνέπεια ύστερα από εφτά ημέρες να πεθάνει σε ηλικία 31 ετών. Τότε ήταν λένε, που ο Αλέξανδρος συντετριμμένος διέταξε να του φτιάξουν ένα βασιλικό τάφο, και τον έστειλε πίσω στην πατρίδα (άλλες πηγές λένε ότι η σωρός του κάηκε στην Περσία). 

Alexander-4

Ο Αλέξανδρος αγαπούσε τόσο τα αγόρια που έχανε τα λογικά του” (φιλόπαις δ’ην εκμανώς). Όπως μας λέει ο Δικαίαρχος,

O Βασιλιάς Φίλιππος ανησυχούσε, γιατί ο Αλέξανδρος άργησε πολύ να πάει με γυναίκα.

Ο Φίλιππος διασκέδαζε με γυναίκες του λαού, με εταίρες ή και αιχμάλωτες ακόμη, αδιαφορώντας αν θα τα μάθαινε η γυναίκα του. Η αντίδραση του Αλεξάνδρου στο θέμα αυτό εκδηλώθηκε έμμεσα, σε όλα τα χρόνια της εφηβείας του με την πλήρη αδιαφορία του προς το γυναικείο φύλο. Αυτή η αδιαφορία του για τις γυναίκες ανησύχησε τον Φίλιππο που αποφάσισε να του στείλει στον κοιτώνα του, την όμορφη Θεσσαλή εταίρα Καλλιξένη. Τότε ο Αλέξανδρος ήταν 17 ετών. Η ομορφιά της όμως, λένε, δεν συγκίνησε τον Αλέξανδρο, που την έδιωξε.

Η συμπεριφορά του αυτή, δηλαδή η έλλειψη ενδιαφέροντος για τις γυναίκες, ήταν πολύ περίεργη, γιατί αντίθετα έκανε παρέα όλη μέρα με αγόρια. Έδειχνε μια σαφή προτίμηση προς τους άνδρες, που ήταν συνηθισμένο φαινόμενο της εποχής. (“Ο Αλέξανδρος αγαπούσε τόσο τα αγόρια που έχανε τα λογικά του” (φιλόπαις δ’ην εκμανώς). Όπως μας λέει ο Δικαίαρχος). Όταν μάλιστα γνώρισε τον Ηφαιστίωνα έγιναν αχώριστοι.

arch32

Αλέξανδρος και Ηφαιστίων

Ηφαιστίων, Μέγας Αλέξανδρος, Τύμβος Αμφίπολης, εραστές

Ψηφιδωτό με τον Αλέξανδρο και τον Ηφαιστίωνα να κυνηγούν ένα λιοντάρι

Ηφαιστίων, Μέγας Αλέξανδρος, Τύμβος Αμφίπολης, εραστές

Ο Jared Leto στο ρόλο του Ηφαιστίωνα

Ηφαιστίων, Μέγας Αλέξανδρος, Τύμβος Αμφίπολης, εραστές

Στην ταινία του Oliver Stone ήταν σαφείς οι αναφορές ότι ο Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας ήταν ζευγάρι.

Ηφαιστίων, Μέγας Αλέξανδρος, Τύμβος Αμφίπολης, εραστές

Υπήρξαν αρκετοί διαφωνούντες ως προς το αν ο Αλέξανδρος (ο Μέγας φυσικά) και ο Ηφαιστίωνας ήταν εραστές. Εγώ δεν ήμουν παρών και δεν ξέρω. Έτσι κι’ αλλιώς εικασίες κάνουμε όλοι μας. Θα σταθώ όμως σε ένα σχόλιο της φίλης Dimitra Carmen που λέει:

Πρωτογενής ιστορική πηγή για τον Μ. Αλέξανδρο, τον οποίο έχω μελετήσει πολύ & παράλληλα Αρχαία Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος ήταν όντως κατά ένα 80% ομοφυλόφιλος και κατά ένα μόνο 20% ετεροφυλόφιλος. Οι ερωτικές περιπτύξεις του μεγάλου ηγέτη γίνονταν σε συμπόσια, τα οποία οργανώνονταν ομαδικά (συμμετέχοντες και οι στρατιώτες του), πριν και μετά από μία μάχη. Ο Ηφαιστίωνας ήταν ο κολλητός του φίλος & εραστής συνάμα. Ήταν αχώριστοι μέχρι που τους χώρισε ο ξαφνικός θάνατος του Ηφαιστίωνα και αυτό πλήγωσε τον Αλέξανδρο. Ήταν ανδρείοι και οι δύο άνδρες & ζηλεύονταν παθολογικά. Ο Ηφαιστίωνας ζήλευε τον Αλέξανδρο για το “κοφτερό” μυαλό του & ο Αλέξανδρος τον Ηφαιστίωνα για την ομορφιά του και τα σωματικά του κάλλη. Όσο για τον Φίλιππο… μην τρομάξετε μ’ αυτό που θα δείτε: Δεν ήταν ο πραγματικός πατέρας του Αλεξάνδρου. Ήταν πολύ γυναικάς, αλλά με την γυναίκα του ΔΕΝ. Αυτό είχε σαν συνέπεια να συλλάβει η Ολυμπιάδα τον Αλέξανδρο σε συμπόσιο των Καβείρων της Σαμοθράκης, από κάποιον που συμμετείχε στο συγκεκριμένο όργιο. Μην ξεχνάμε, ότι οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν λάτρεις του έρωτα (με οποιονδήποτε τρόπο). Θεωρούσαν τον θεό Έρωτα, βοηθό, φύλακα & προστάτη όλων. Δεν είναι τυχαίο αυτό που είπε κάποτε ο σοφότερος των σοφότερων ο Σωκράτης: «σε όλη την διάρκεια της ζωής μου, υπήρξα ερωτευμένος»!!!  Ευχαριστώ για την προσοχή σας και την ανάγνωση αυτού του κειμένου. Μακάρι οι περισσότεροι από εμάς τους Νεοέλληνες να έχουμε αντλήσει στοιχεία από τους Αρχαίους προγόνους μας!!!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.