Είναι Τούρκικο γλυκό οι κουραμπιέδες;

Δεν νομίζω! Οι κουραμπιέδες που είναι το κατ εξοχήν Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα, έχει μεν ανατολίτικες ρίζες, αλλά όχι Τούρκικες. Οι ρίζες του χιονάτου και αφράτου κουραμπιέ βρίσκονται στην Περσία…

2
274

Δεν νομίζω! Οι κουραμπιέδες που είναι το κατ΄ εξοχήν Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα, έχει μεν ανατολίτικες ρίζες, αλλά όχι Τούρκικες. Οι ρίζες του χιονάτου και αφράτου κουραμπιέ βρίσκονται στην Περσία…

Από εκεί ταξίδεψε σε ολόκληρη την ανατολή, τα Βαλκάνια και φυσικά τη χώρα μας. Βεβαίως, όπως κάθε διάσημο έδεσμα που σέβεται τον εαυτό του, για την πατρότητά του ερίζουν και άλλες χώρες, ιδιαίτερα ο Λίβανος, ενώ αντίστοιχου τύπου γλυκά συναντάμε στην Τουρκία, στην Αλβανία, αλλά και σε ισπανόφωνες χώρες με την ονομασία Πολβορόν. (Μάλλον οι Άραβες τους τα έμαθαν)

KOURABIES, ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ, ΓΛΥΚΟ, ΓΛΥΚΙΣΜΑ, χριστουγεννα, nikosonline.gr

Kurabiye στα τούρκικα σημαίνει μπισκότο, βούτημα και φαίνεται πως η εν λόγω έννοια στην τούρκικη γλώσσα προσδιορίζει μια σειρά από γλυκίσματα και όχι μόνο τον πασπαλισμένο με άχνη κουραμπιέ. Αναλύοντας περισσότερο τη λέξη θα πρέπει να αναζητήσουμε τις ρίζες της στις λέξεις kuru που σημαίνει στεγνός ή ξερός και biye που είναι δανεισμένη από τα λατινικά για τη λέξη biscuit-μπισκότο. Το biscuit τώρα είναι η τεχνική του διπλοφουρνίσματος, αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν δίπυρον και αφορούσε την τεχνική αρτοποίησης που αφαιρούσε με το ψήσιμο την υγρασία από τα σκευάσματα ώστε να αντέχουν περισσότερο στο χρόνο.

Δεν είναι σαφές λοιπόν αν η Δύση «έκλεψε» την Ανατολή ή το αντίστροφο. Η τεχνική του δυτικού μπισκότου (shortbread στα Αγγλικά), είναι η ίδια ακριβώς που χρησιμοποιείται για τον κουραμπιέ. Πρόκειται για μια τεχνική στην οποία τα βασικά συστατικά απαντούν στην παρακάτω εξίσωση. Ένα μέρος ζάχαρη, δύο μέρη βούτυρο και τρία μέρη αλεύρι. Η ανατολίτικη καταγωγή του κουραμπιέ βέβαια ζητά αιγοπρόβειο βούτυρο και αμύγδαλα κάτι που τα κάνουν ιδιαίτερα ξεχωριστά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά μπισκοτάκια του είδους.

KOURABIES, ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ, ΓΛΥΚΟ, ΓΛΥΚΙΣΜΑ, χριστουγεννα, nikosonline.gr

Πως ήρθαν στην Ελλάδα

Η πιθανότερη εκδοχή της “άφιξης” του κουραμπιέ στην Ελλάδα, όπως και πολλών άλλων συνταγών είναι να έφτασαν στη χώρα με τις αποσκευές των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την κοσμοπολίτικη Σμύρνη. Παρόλα αυτά το έθιμο του κουραμπιέ, πασπαλισμένου με ζάχαρη άχνη, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και όχι απαραίτητα μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων. Τα περισσότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας για παράδειγμα, συνηθίζουν να ετοιμάζουν κουραμπιέδες σε κάθε γιορτή και χαρά στο σπίτι, όπως γάμο ή βάφτιση. Σύμφωνα με την παράδοση και την λαογραφία μας, ο κουραμπιές είναι το απόλυτο γιορτινό γλύκισμα, που ψήνεται και σερβίρεται όλο τον χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα. Ειδικά στα νησιά οι κουραμπιέδες αποτελούν ένα γλύκισμα, με αρκετές παραλλαγές, παντός καιρού μαζί με τις αγαπημένες δίπλες!

KOURABIES, ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ, ΓΛΥΚΟ, ΓΛΥΚΙΣΜΑ, χριστουγεννα, nikosonline.gr

Μικρά μυστικά για τις μερακλούδες νοικοκυρές

  • Οι κουραμπιέδες χρειάζονται καλό βούτυρο χωρίς δεύτερη σκέψη, πρόβειο ή αγελαδινό ή ακόμη και μια μίξη των δύο, παλαιότερα η γλίνα ήταν το βασικό συστατικό τους, χτύπημα καλό με την ζάχαρη, απαραίτητο!

  • Το πρόβειο βούτυρο δίνει μια τραγανή υφή και αφράτη ενώ το αγελαδινό τύπου Κερκύρας πιο «μαλακή» σαν μπισκότο.

  • Χρειάζονται ένα σωστά καβουρντισμένο αμύγδαλο, που το καλύτερο είναι να μπει ολόκληρο αλλιώς πολύ χοντροκομμένο.

  • Το brandy ή το Μεταξά, αποτελούν βασικό συστατικό μαζί με το μοσχοκάρυδο και το μαλακό αλεύρι.

———————————–

Διαβάστε επίσης

Η Ελληνική καταγωγή του Μελομακάρονου: https://bit.ly/2CqW6e2

———————————————

2 COMMENTS

  1. Πολύ ωραίο το άρθρο σου Νίκο!!!Οντως στην Αιτωλ/ρνανία (τόπος καταγωγής κατά το ήμισυ) το φτιάχνουν (το γλύκισμα αυτό) πολύ τακτικά.Παλαιότερα το έφτιαχναν γενικώς σε ονομαστικές εορτές και όπως είπες σε γάμους και βαφτίσια επίσης.Η γιαγιά μου είχε μία μεγάλη πύλινη λεκάνη όπου χτυπούσε με τα χέρια για ώρες το βούτυρο πάντα αιγοπρόβειο,έβαζε και λίγο μπράντυ τους έψηνε υπέροχα και πριν έρθουν Χριστούγεννα τους αφανίζαμε.Γεύσεις αξέχαστες που μάλλον μας φαινόταν τότε μαγικές γιατί είμαστε αθώα σαν παιδιά.Ωστόσο μία φίλη σκωτσεζα μου φέρνει κατά καιρούς κάτι καταπληκτικά μπισκότα παραδοσιακά βουτύρου που θυμίζουν πολύ τον κουραμπιέ χωρις τη ζάχαρη.Στο σπίτι κάνω δύο δόσεις μία με αιγοπρόβειο και μία με αγελαδινό, για όλα τα γούστα είμαστε κουραμπιεδάδες…Καλές Γιορτές με ευτυχία σου εύχομαι.Δεν χρειάζεται να σου ευχηθώ κάτι άλλο γιατί εξυπακούεται για να είσαι ευτυχισμένος όλα πάνε καλά.Σε φιλώ με αγάπη.

  2. Αποψε βλεποντας τους κουραμπιεδες θυμηθηκα τη γιαγια μου που τους εφτιαχνε μεσα σε λεκανη ξυλινη που ειχε φερει απο την Πολη και την εχω μεχρι σημερα,νια να διατηρει την ζυμη ζεστη, εκει εφτιαχνε και την βασιλοπιττα Το πρωτο μυστικο για καλους κουραμπιεδες ειναι το βουτυρο,αλλα την ωραια μυρωδια δινει το ανθονερο.Ευχομαι Χρονια Πολλα και καλες γευστικες απολαυσεις!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.