Ηρώδειο: Είναι το καλύτερο ωδείο του κόσμου;

Το Ηρώδειο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά, αν όχι το πιο εντυπωσιακό, θέατρο του κόσμου σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Telegraph. Ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σύμφωνα με την Καναδική εφημερίδα «Globe and Mail», είναι το δεύτερο καλύτερο στον κόσμο.

1
2187

Το Ηρώδειο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά, αν όχι το πιο εντυπωσιακό, θέατρο του κόσμου σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Telegraph. Ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σύμφωνα με την Καναδική εφημερίδα «Globe and Mail», είναι το δεύτερο καλύτερο στον κόσμο.

Η Telegraph παραθέτει 12 θέατρα, που αποτελούν τα καλύτερα του κόσμου. Πρώτη επιλογή είναι το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, που κοσμεί από τον 2ο αι. μ.Χ τη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης των Αθηνών. Η εφημερίδα γράφει και πληροφορίες σχετικά με το Ηρώδειο όπως το γεγονός ότι η αναστήλωση στις θέσεις των θεατών και την ορχήστρα, άρχισε τη δεκαετία του 1950, ενώ από τότε έχει φιλοξενήσει σπουδαίες παραστάσεις και συναυλίες (από την Μαρία Κάλλας μέχρι την Diana Ross).

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ, ΗΡΩΔΕΙΟ, ΘΕΑΤΡΟ,

Η λίστα συμπληρώνεται από 11 ακόμη θέατρα τα οποία είναι τα ακόλουθα:

The Seebühne, το πλωτό θέατρο στην Αυστρία

Gran Teatro La Fenice στην Ιταλία

Copenhagen Opera House στη Δανία

Fox Theatre στις ΗΠΑ

Guangzhou Opera House στην Κίνα

Minack Theatre στη Μ. Βρετανία

Winter Garden and Elgin Theatre στον Καναδά

Oslo Opera House στη Νορβηγία

Wuxi Grand Theatre στην Κίνα

Boston Opera House στις ΗΠΑ

Walt Disney Concert Hall στις ΗΠΑ

Όπως ήδη σας έγραψα όμως, η έγκριτη εφημερίδα «Globe and Mail» στον Καναδά, κατέταξε το Ηρώδειο στη δεύτερη θέση σε ένα αφιέρωμα με τίτλο «Οι κορυφαίοι χώροι για ζωντανές μουσικές παραστάσεις», και στο οποίο παρουσιάζει τις καλύτερες τοποθεσίες ανά τον κόσμο όπου μπορεί να παρακολουθήσει κανείς θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις. Σχετικά με το Ηρώδειο, υπάρχει αναφορά στην ιστορία του, ενώ χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο παράδειγμα αυθεντικού ελληνικού αμφιθεάτρου και περιγράφεται ως: «η τέλεια τοποθεσία όπου συναντάται η μοντέρνα μουσική με την αρχαία ατμόσφαιρα». Είναι το ιδανικό όλων των καλλιτεχνών, αναφέρει το δημοσίευμα της «Globe and Mail».

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ, ΗΡΩΔΕΙΟ, ΘΕΑΤΡΟ,

Η ιστορία του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού

Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού είναι αρχαίο ωδείο της ρωμαϊκής περιόδου, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης των Αθηνών. Χτίστηκε με ταχύτατο ρυθμό με δαπάνες του Ηρώδη του Αττικού κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., προς τιμήν της συζύγου του Ασπασίας Αννίας Ρηγίλλης, η οποία πέθανε το 160 μ.Χ.. Ο προορισμός του οικοδομήματος ήταν, κατά κύριο λόγο, οι μουσικές εκδηλώσεις και για αυτό ονομάστηκε Ωδείο.

Ο χώρος που προοριζόταν για το κοινό είχε 32 σειρές από μαρμάρινες κερκίδες και η χωρητικότητά του ήταν της τάξεως των 5000 περίπου θεατών. Όπως και στα θέατρα της ρωμαϊκής εποχής, η ορχήστρα είχε ημικυκλικό σχήμα. Το σκηνικό οικοδόμημα βρισκόταν υπερυψωμένο στο βάθος της σκηνής και είχε τρεις ορόφους, δύο εκ των οποίων διατηρούνται μέχρι σήμερα σε ύψος 28 μέτρων. Το Ωδείο ήταν στεγασμένο με ξύλινη οροφή από ξύλο κέδρου.

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ, ΗΡΩΔΕΙΟ, ΘΕΑΤΡΟ,

Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στη μορφή που ήταν κατά τα μέσα του 19ου αιώνα.

Από διάφορες ενδείξεις προκύπτει ότι λειτούργησε μόνο 105 χρόνια, δεδομένου ότι τον 3ο αιώνα, δηλαδή το 267 μ.Χ., πολλά οικοδομήματα της Αθήνας, όπως και αυτό, καταστράφηκαν από τους Έρουλους επιδρομείς. Επίσης, αυτό το διάστημα από τα διάφορα ευρήματα των ανασκαφών (όπως κρανία ανθρώπων και ταύρων), πιθανολογείται ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε και για μονομαχίες και ταυρομαχίες. Φαίνεται όμως πως και οι τοίχοι του οικοδομήματος χρησιμοποιήθηκαν αργότερα ως οχυρωματικό έργο, εντασσόμενο στο τείχος που περιέβαλλε τη βάση του λόφου της Ακρόπολης. Εκτός από τα ερείπια οικίσκων που βρέθηκαν μέσα στο Ωδείο, βρέθηκαν και ερείπια μικρής εκκλησίας. Στο μέσον της σκηνής και ακριβώς αντίκρυ της λεγόμενης «Βασιλείου Πύλης» ανακαλύφθηκε υπόγειο που εκτείνεται σε όλο το μήκος της έκτασης της σκηνής. (Στην φωτογραφία κάτω το Ηρώδειο το 1869)

Το καλύτερο ωδείο του κόσμου, ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ, ΗΡΩΔΕΙΟ, HRODEIO, ODEON, ΑΡΧΑΙΟ, Ρωμαϊκό, Θέατρο, nikosonline.gr

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ, ΗΡΩΔΕΙΟ, ΘΕΑΤΡΟ,

Διαβάστε ακόμα

Απ’ την Callas στον Βοσκόπουλο / Ιστορίες γι’ αγρίους στο Ηρώδειο: https://bit.ly/2ZuzXra

Το καλύτερο ωδείο του κόσμου, ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ, ΗΡΩΔΕΙΟ, HRODEIO, ODEON, ΑΡΧΑΙΟ, Ρωμαϊκό, Θέατρο, nikosonline.gr Το καλύτερο ωδείο του κόσμου, ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ, ΗΡΩΔΕΙΟ, HRODEIO, ODEON, ΑΡΧΑΙΟ, Ρωμαϊκό, Θέατρο, nikosonline.gr

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ, ΗΡΩΔΕΙΟ, ΘΕΑΤΡΟ,

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.