Έλεγα σε κάποιους φίλους ότι δεν έχω πάει καθόλου Σκανδιναβία, και ότι θα ήθελα πολύ. Με κοίταξαν περίεργα και ξίνισαν τα μούτρα τους.
«Που θα ήθελες να πας», με ρώτησε η Πέπη. «Στην Νορβηγία», της είπα, έτσι για να πάω κόντρα. «Σιγά την Νορβηγία! Αίσχος. Κρύο και χωρίς ήλιο». Εκεί ήταν που πήρα ανάποδες. Μπήκα στο internet, διάβασα, βρήκα φωτογραφίες και βίντεο, και έκανα αυτό το άρθρο για να τους το τρίψω στην ξινισμένη τους μούρη.
Η δεύτερη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο διαθέτει στους κόλπους της αμέτρητα φιόρδ και μερικά από τα ωραιότερα τοπία για να θαυμάσει κάποιος. Η φήμη της Νορβηγίας για τα παρθένα, ανέγγιχτα τοπία έχει ξεπεράσει τα πάτρια εδάφη και όλο και περισσότεροι την επιλέγουν ως προορισμό. Αλλά και οι πόλεις, με τα πολύχρωμα κτίρια και Goth ναούς, δεν πάνε πίσω. Δείτε λοιπόν μερικές φωτογραφίες που επέλεξα και στην συνέχεια και το video.
Το νορβηγικό τοπίο είναι σε γενικές γραμμές ορεινό. Το ψηλότερο σημείο της χώρας είναι η κορυφή του όρους Γκαλντεπίγκεν στα 2.469 μέτρα. Στις κορυφές των βουνών υπάρχουν μόνιμα χιόνια ενώ το βασικό χαρακτηριστικό της ακτογραμμής (με μήκος 21.925 χιλιόμετρα) είναι τα φιόρδ και τα πολλά μικρά ή μεγαλύτερα νησιά.
Τα φιόρδ είναι κόλποι με απότομες ακτές, που εισέρχονται στη στεριά σε βάθος, συνήθως, μερικών δεκάδων χιλιομέτρων. Οι διαμορφώσεις αυτές είναι προϊόν διάβρωσης του εδάφους από παγετώνες προηγούμενων αιώνων. Τα φιόρδ είναι διεθνώς από τα πιο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά της χώρας και θεωρούνται από πολλούς σήμα κατατεθέν της Νορβηγίας.
Κυβέρνηση στην Νορβηγία είναι ο κεντροαριστερός συνασπισμός (Εργατικό Κόμμα, Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα και Κεντρώο Κόμμα), αλλά με βασιλιά. Κοινώς, Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Ο πληθυσμός της Νορβηγίας είναι 5.165.802 κάτοικοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι Νορβηγικής καταγωγής, ενώ στο βόρειο μέρος της χώρας υπάρχουν και κάποιοι Λάπωνες.