Εγώ δεν μπαίνω εκεί μέσα…

Αυτό είναι ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως μνημεία ανθρώπινης δεξιοτεχνίας και κατασκευαστικής ικανότητας. Ολόκληρα 1.036 μέτρα σκαμμένα μέσα στο βουνό που δεσπόζει πάνω από το Πυθαγόρειο της Σάμου, γι' αυτό και από το 1992 έχει περιληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

0
4295

Αυτό είναι ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως μνημεία ανθρώπινης δεξιοτεχνίας και κατασκευαστικής ικανότητας. Ολόκληρα 1.036 μέτρα σκαμμένα στην αρχαιότητα μέσα στο βουνό που δεσπόζει πάνω από το Πυθαγόρειο της Σάμου. Γι’ αυτό και από το 1992 έχει περιληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε γύρω στα 550 π.Χ. για να υδρεύει, με ασφάλεια και υψηλές προδιαγραφές υγιεινής, την αρχαία πόλη της Σάμου, δηλαδή το σημερινό Πυθαγόρειο. Αλλά θέλω να σας εξομολογηθώ ότι δεν μπαίνω εκεί μέσα με τίποτα στον κόσμο. Πιστεύω ότι θα πάθω panic attack ή αλλιώς κρίση κλειστοφοβίας. Την έχω πάθει μια φορά στις πυραμίδες της Αιγύπτου, και δεν θέλω να το ξαναπάθω.

 Ευπαλίνειο Υδραγωγείο, Πυθαγόρειο, Σάμος,UNESCO, nikosonline.gr,

Λειτούργησε με επιτυχία για 1.100 χρόνια. Η μοναδικότητά του οφείλεται στο «αμφίστομο όρυγμά» του – έτσι το αναφέρει ο Ηρόδοτος – που λαξεύτηκε στον βράχο από δυο αρχαία συνεργεία, τα οποία ξεκίνησαν το ένα από τη βόρεια πλευρά και το άλλο από τη νότια και συναντήθηκαν στη μέση της διαδρομής. Είναι ένα σύνθετο τεχνικό έργο που περιλαμβάνει, εκτός από το όρυγμα, δεξαμενή, προσαγωγό και υπόγειο αστικό αγωγό. 

 Ευπαλίνειο Υδραγωγείο, Πυθαγόρειο, Σάμος,UNESCO, nikosonline.gr,

Η συστηματική ανασκαφή του Ευπαλίνειου πραγματοποιήθηκε το 1971-73 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Διευθυντής του τότε ήταν ο Ulf Janzen ενώ ο Herman Kienast ήταν εκείνος που έκανε την πρώτη εμπεριστατωμένη μελέτη του. Όμως από τα μέσα του ΄70 μέχρι τα τέλη του 2013, για 40 χρόνια, το μοναδικό τμήμα του ορύγματος που ήταν επισκέψιμο, ήταν τα πρώτα 130 μέτρα από τη νότια είσοδό του. Στα τέλη του 2013 ξεκίνησε η υλοποίηση του βασικού τμήματος της μελέτης που αφορούσε το Όρυγμα και την αρχαία Δεξαμενή.
Το έργο κόστισε συνολικά 3,1 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι πλέον επισκέψιμο το σύνολο των 1036 μέτρων του. Έχει εξασφαλιστεί η ευστάθεια της σήραγγας, συντηρήθηκαν οι λίθινες επενδύσεις της, τοποθετήθηκαν μεταλλικές σχάρες στα ανοιχτά τμήματα της τάφρου που διατρέχει το όρυγμα, κατασκευάστηκαν προστατευμένοι διάδρομοι επίσκεψης και εγκαταστάθηκε σύστημα ήπιου φωτισμού. Είναι επίσης σημαντικό και το ότι με την ευκαιρία των εργασιών αποκαλύφθηκαν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, επιγραφές των αρχαϊκών χρόνων και πλήθος κινητών αντικειμένων, νομίσματα της βυζαντινής περιόδου και οστά ζώων που εμπλουτίζουν την επιστημονική τεκμηρίωση της κατασκευής και της λειτουργίας σε όλη την ιστορία του.

Όλοι έχουν απορήσει πως το κατάφεραν οι αρχαίοι αυτό το έργο. Πως κατάφεραν χωρίς τεχνολογία κλπ. να σκάψουν από δύο διαφορετικά σημεία και να συναντηθούν.

Ευπαλίνειο Υδραγωγείο, Πυθαγόρειο, Σάμος, Samos Island, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, UNESCO, Βουνό, nikosonline.gr

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως μνημεία ανθρώπινης δεξιοτεχνίας και κατασκευαστικής ικανότητας, γι αυτό και από το 1992 έχει περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ένα σύνθετο τεχνικό έργο που περιλαμβάνει εκτός από το όρυγμα, και δεξαμενή, προσαγωγό και υπόγειο αστικό αγωγό. Η αφετηρία του βρισκόταν σε φυσική πηγή κοντά στην σημερινή περιοχή των Αγιάδων.

Το Ευπαλίνειο είναι πια ένας από τους πιο συναρπαστικούς αρχαιολογικούς προορισμούς της χώρας μας.

Ευπαλίνειο Υδραγωγείο, Πυθαγόρειο, Σάμος, Samos Island, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, UNESCO, Βουνό, nikosonline.gr

 Ευπαλίνειο Υδραγωγείο, Πυθαγόρειο, Σάμος,UNESCO, nikosonline.gr,

Ευπαλίνειο Υδραγωγείο, Πυθαγόρειο, Σάμος, Samos Island, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, UNESCO, Βουνό, nikosonline.gr

Ευπαλίνειο Υδραγωγείο, Πυθαγόρειο, Σάμος, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, UNESCO, Βουνό, nikosonline.gr

Στην ενότητα ΕΛΛΑΔΑ θα βρείτε άρθρα που σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν: https://www.nikosonline.gr/category/ελλάδα-2/

 Ευπαλίνειο Υδραγωγείο, Πυθαγόρειο, Σάμος,UNESCO, nikosonline.gr,  Ευπαλίνειο Υδραγωγείο, Πυθαγόρειο, Σάμος,UNESCO, nikosonline.gr,

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.