H 47η σύνοδος των G7 στην Αγγλία ίσως είναι μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων δεκαετιών. Για ένα τριήμερο οι 7 ισχυροί του πλανήτη βρέθηκαν στην Κορνουάλη στην Νoτιοδυτική Αγγλία. Για αρκετούς αναλυτές η σύνοδος αυτή θεωρείται μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων δεκαετιών για πολλούς και διαφόρους λόγους.
Πρώτα απ’ όλα γιατί αναμένεται να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και για το πώς θα πρέπει να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.
Τόσο ο Boris Johnson όσο και ο Joe Biden έχουν επενδύσει πολλά σ’ αυτή τη σύνοδο. Από τη μια ο Johnson γιατί θέλει, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, να καταστήσει τη χώρα του μια παγκόσμια δύναμη –αυτό που αποκαλεί ο ίδιος «Global Britain»– και από την άλλη ο Joe Biden θέλει «να επουλώσει τις πληγές» που άφησε στο εξωτερικό ο προκάτοχός του Donald Trump. Δεν είναι τυχαία η πρώτη δήλωση που έκανε μόλις πάτησε το πόδι του στην Ευρώπη: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν».
Θα κουβεντιάσουν επίσης για την κλιματική αλλαγή για την αντιμετώπιση της οποίας συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρχει άμεση μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας.
Και διάφορα άλλα θεματάκια που δεν θα μας δώσουν και λογαριασμό, εντάξει;
Τι είναι η G7;
Πριν σας δείξω φωτογραφίες του μέρους που μαζεύτηκαν, να πούμε δυο λόγια για το τι είναι η G7. Είναι μια άτυπη ομάδα, ένα φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου. (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ). Στους G7 συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά επειδή δεν είναι κράτος δεν προσμετράτε.
Η G7 ιδρύθηκε το 1975 αρχικά χωρίς τον Καναδά ο οποίος προστέθηκε στη συνέχεια. Για ένα διάστημα, από το 1998 μέχρι το 2014 συμμετείχε και η Ρωσία. Tότε δημιουργήθηκε η G8 αλλά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τους Ρώσους, η Μόσχα αποκλείστηκε από τη σύνοδο και επανήλθε στο παγκόσμιο προσκήνιο ως ομάδα των G7. H G7 αντιπροσωπεύει μόλις το 14% του πληθυσμού της γης, όμως το ακαθάριστο προϊόν των κρατών-μελών της παγκοσμίως ξεπερνάει το 60%. Γι αυτό και συχνά επικρίνεται ως λέσχη των πλούσιων χωρών που κυριαρχούν στη Δύση.
Μια βόλτα στο Carbis bay
Ο κόλπος Carbis είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο και χωριό στην κομητεία της Κορνουάλης του Ηνωμένου Βασιλείου. Βρίσκεται 1,6 χλμ. Νοτιοανατολικά του St Ives, στην ακτή του Ατλαντικού. Η απογραφή του 2001 έδωσε το συνολικό πληθυσμό του Carbis Bay ως 3.482 κατοίκους.
Σ’ αυτό το πανέμορφο αισθητικά τοπίο, που είναι εύκολο να ελεγχθεί και να προφυλαχτεί, σ’ ένα υπερπολυτελές resort, το Carbis Bay Cornish Hotel, ακριβώς πάνω στην αμμουδιά, έμειναν οι G7.
Το Carbis Bay Hotel , μπροστά στη θάλασσα, χτίστηκε το 1894 από τον Silvanus Trevail.
Δεν πιστεύω να νομίζετε πως οι G7 έβαζαν τα μαγιό τους και έτρεχαν χαρωποί στην θάλασσα. Ούτε κατά διάνοια να βγουν έξω απ’ το ξενοδοχείο. Μέσα οχυρωμένοι με εκατοντάδες bodyguard και αστυνομικούς γύρω.
Ένα απλό καθιστικό δωμάτιο του ξενοδοχείου. Φανταστείτε λοιπόν πως θα είναι οι σουίτες που μένουν όλοι αυτοί – και που απαγορεύτηκε να φωτογραφηθούν.
Αλίμονο αν δεν υπήρχαν και μερικά jacuzzi πλάι στην αμμουδιά.
Και διάφορες άλλες φωτογραφίες από την γύρω περιοχή
Η παραλία του St Ives στα κανονικά της…
… και εδώ όπως είναι όταν η παλίρροια τραβήξει τα νερά.
Σ’ αυτά τα μέρη δεν κάνει όποιος θέλει – ότι θέλει. Σ’ αυτά τα μέρη σέβονται την ιστορία τους και την αισθητική.