Εικόνες μελαγχολίας…

Ο καθένας στον βαθμό που του αναλογεί, γνωρίζει κάποια σημαντικά ζωγραφικά έργα που έχουν σημαδέψει την δυτική τέχνη και αρκετοί ίσως φιλότεχνοι που επισκέπτονται πινακοθήκες στο εξωτερικό, έχουν κάποια αμεσότερη αντίληψη, κυρίως όσον αφορά στα χρώματα και την σύνθεση των μεγάλων ζωγραφικών έργων.

0
1024

Ο καθένας στον βαθμό που του αναλογεί, γνωρίζει κάποια σημαντικά ζωγραφικά έργα που έχουν σημαδέψει την δυτική τέχνη και αρκετοί ίσως φιλότεχνοι που επισκέπτονται πινακοθήκες στο εξωτερικό, έχουν κάποια αμεσότερη αντίληψη, κυρίως όσον αφορά στα χρώματα και την σύνθεση των μεγάλων ζωγραφικών έργων.

Τι σημαίνει όμως “γνωρίζουμε κάποιον πίνακα”, πέραν της οπτικής ανάκλησης όταν αναφερθεί το όνομά του ή το όνομα του ζωγράφου, ή όταν βλέπουμε μία αναπαραγωγή του ή τον ίδιον σε ένα μουσείο; Γνωρίζουμε τι απεικονίζει στην πραγματικότητα και ποιους συμβολισμούς κρύβει; Ακόμα και το ρήμα “κρύβει” είναι ορθό; Μάλλον όχι, γιατί οι συμβολισμοί δεν είναι κρυμμένοι, αντιθέτως, βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας, ανεξαρτήτως της γνώσης μας ώστε να τους ερμηνεύσουμε. Οι περισσότεροι πίνακες των old masters της δυτικής ζωγραφικής, βρίθουν συμβόλων και κρυμμένων νοημάτων, που όμως ήταν γνωστά στους σύγχρονούς τους patrons και στο περιορισμένο, μορφωμένο κοινό προς το οποίο απευθύνονταν. Εάν σήμερα τα περισσότερα masterpieces της δυτικής ζωγραφικής βρίσκονται στα μουσεία, με ανεμπόδιστη πρόσβαση για όλους, αυτό δεν συνέβαινε μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν, όπου η ζωγραφική συνήθως προοριζόταν για παλάτια, αριστοκρατικές κατοικίες, για μοναστήρια ή ναούς.

Στα 1532, ο Lucas Cranach the Elder, καταξιωμένος Γερμανός Αναγεννησιακός ζωγράφος και χαράκτης, υπέρμαχος της Μεταρρύθμισης του Λούθηρου, ζωγραφίζει ένα αξεπέραστο αριστούργημα που το τιτλοφορεί Melancholy, επηρεασμένος από το φιλοτεχνημένο μόλις μερικά χρόνια πριν, χαρακτικό του Dürer, Melencolia I, που επίσης πρόκειται για ένα από τα πιο μυστηριώδη και γεμάτα συμβολισμούς έργα στην ιστορία της τέχνης.

de4c851314

Melancholy: Ένας πίνακας γεμάτος συμβολισμούς.

Ένας άγγελος με την μορφή κοπέλας καθισμένης σ’ ένα μαξιλάρι, λειαίνει με το μαχαίρι ένα ξύλο στα δεξιά της σύνθεσης, με σκοπό να το μετατρέψει σε τσέρκι. Δεν φαίνεται να προσέχει τα τρία γυμνά μωρά αγόρια σε πρώτο πλάνο αριστερά που προσπαθούν να παίξουν ένα άνισο παιχνίδι: με μόνο τους βοήθημα ένα μακρύ, διχαλωτό ξύλο, στοχεύουν μια μεγάλη και βαριά σφαίρα, μέσα σ’ ένα τσέρκι μάλλον μικρότερο από αυτήν, ενώ στο πρεβάζι του παραθύρου που ανοίγεται προς τον έξω κόσμο, τους παρακολουθεί αγριεμένος ένας σκύλος. Μεταξύ της κοπέλας και των μωρών υπάρχουν δύο πέρδικες. Η θέα στο βάθος έξω από το παράθυρο, προσφέρει ένα φοβερό θέαμα: Σ’ ένα Σαξωνικό, συννεφιασμένο τοπίο που αποτελείται από λόφους, οχυρωμένες πόλεις και κάστρα, εξελίσσεται μια ανελέητη μάχη, ενώ στον ουρανό, επάνω από την μάχη, άγριες παγανιστικές θεότητες, μάγισσες και δαίμονες καλπάζουν πάνω από την καταιγίδα που μαίνεται, επάνω σε κριάρια, κάπρους, ερπετά και κυνηγόσκυλα.

Ό,τι απεικονίζεται σ’ αυτόν τον αινιγματικό όσο και συγκλονιστικό πίνακα, αναφέρεται στην μελαγχολία ή έχει σχέση με αυτήν. 

Melencolia_I_

Albrecht Dürer, Melencolia I, 1514, (24 × 18,8 cm), The Metropolitan Museum of Art, New York.

Ο Cranach έχει επηρεαστεί σαφέστατα από το χαρακτικό του Albrecht Dürer, Melencolia I, (το βλέπουμε πάνω) που πραγματευόταν το ίδιο θέμα.

Στον πίνακα του Cranach, το ύφος του αγγέλου, τα ζώα, το σκοτεινό φόντο, οι σφαγές, οι δαίμονες, οι μάγισσες, όλα αποτελούν μια ζοφερή εικόνα και συμβολίζουν την συλλογικό πεπρωμένο της Ευρώπης: οι νεότερες γενιές που δεν θα είναι διατεθειμένες να αποτινάξουν από πάνω τους όσες ιδέες και πρακτικές τις καταδυναστεύουν, θα αποτύχουν στους στόχους τους και θα είναι καταδικασμένες σε έναν ατέρμονο κύκλο βίας.

Μαίρη Σβαρνιά– Ιστορικός Τέχνης- Μουσειολόγος (Editor Νίκος Μουρατίδης)

KMSsp722_cranach_ny

Lucas Cranach the Elder, Melancholy, 1532, (λάδι σε ξύλο, 51×97 cm), Statens Museum for Kunst, Copenhagen.

tumblr_mdfhs8kIIm1rbuhr4o1_500

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.