103 κεράκια στην τούρτα του….

Πράγμα σπάνιο τα 100 χρόνια, και ακόμα πιο πολύ όταν μιλάμε για διάσημους ανθρώπους που τους έχουμε συνδέσει με πολύ δουλειά, με έξαλλη γεμάτη καταχρήσεις ζωή. Κι’ όμως, να που μερικοί καταφέρνουν και σβήνουν 103 κεράκια στην γενέθλια τούρτα τους.

0
2606

Πράγμα σπάνιο τα 100 χρόνια, και ακόμα πιο πολύ όταν μιλάμε για διάσημους ανθρώπους που τους έχουμε συνδέσει με πολύ δουλειά, με έξαλλη γεμάτη καταχρήσεις ζωή. Κι’ όμως, να που μερικοί καταφέρνουν και σβήνουν ακόμα και 103 κεράκια στην γενέθλια τούρτα τους.

Ο Kirk Douglas είναι ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες εν ζωή αστέρες της Χρυσής Εποχής του Hollywood. Ηθοποιός ολκής, δεν πήρε ποτέ το Oscar και η Ακαδημία για να εξιλεωθεί το 1999 του έδωσε βραβείο προσφοράς στην 7η τέχνη και το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στη 17η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους αστέρες όλων των εποχών. Δημοκρατικός με προοδευτικές ιδέες ήταν πάντα στο πλευρό των “αδυνάτων” και των μειονοτήτων.

ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, 100 ΕΤΩΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ,

Ο Kirk Douglas (πραγματικό όνομα Ισούρ Ντανιέλοβιτς), γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1916 στο Άμστερνταμ της Νέας Υόρκης. Οι γονείς του ήταν Εβραίοι μετανάστες από την Λευκορωσία, και μεγάλωσε με το όνομα Ίζι Ντέμσκι, το οποίο άλλαξε σε Κερκ Ντάγκλας πριν καταταγεί στο ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, ο μικρός Κερκ Ντάγκλας άλλαξε τουλάχιστον 40 δουλειές πριν γίνει ηθοποιός. Κατά τη φοίτησή του στο Λύκειο, συμμετείχε σε σχολικές θεατρικές παραστάσεις και διαπίστωσε ότι το μόνο πράγμα για το οποίο ήταν σίγουρος στη ζωή του ήταν η επιθυμία του να γίνει ηθοποιός. Μην μπορώντας να πληρώσει τα δίδακτρα, μπήκε στο πανεπιστήμιο St. Lawrence έχοντας δανειστεί χρήματα τα οποία επέστρεψε δουλεύοντας ως κηπουρός ή ως επιστάτης. Ήταν επίσης μέλος της ομάδας πάλης του πανεπιστημίου.

Οι υποκριτικές του ικανότητες δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Αμερικανική Ακαδημία του Δράματος στη Νέα Υόρκη, όπου και του παραχωρήθηκε υποτροφία. Μια από τις συμφοιτήτριές του ήταν η Μπέτι Τζόαν Πέρσκε, η οποία έγινε αργότερα γνωστή ως Λορίν Μπακόλ. Η Μπακόλ είχε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της καριέρας του. Άλλη μια συμφοιτήτρια του ήταν η νεαρή ηθοποιός Νταϊάνα Ντιλ, την οποία αργότερα παντρεύτηκε (μ’ αυτήν έκανε τους δύο γιούς του Michael και Joel). Όταν αποφοίτησε από τη δραματική σχολή, ο Ντάγκλας έκανε το ντεμπούτο του στο Broadway στη θεατρική παράσταση Spring Again.

Μετά τον πόλεμο, ο Ντάγκλας επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, όπου δούλεψε ως εκφωνητής στο ραδιόφωνο, σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις μέχρι που η Λορίν Μπακόλ τον βοήθησε να πάρει τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο στην ταινία του The Strange Love of Martha Ivers (1946). Αυτό ήταν. Η κινηματογραφική βιομηχανία είχε κερδίσει έναν νέο γοητευτικό άντρα ηθοποιό και οι γυναίκες είχαν κάτι να ονειρεύονται…

ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, 100 ΕΤΩΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ,

Οι ρόλοι του περιελάμβαναν τα πάντα. Από ήρωες εποχής, μέχρι γουέστερν, αστυνομικά, κοινωνικά και ερωτικά δράματα. Προτιμούσε να ενσαρκώνει όμως ιστορικά πρόσωπα.

ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, 100 ΕΤΩΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ,

Συνεργάστηκε με πολλούς διάσημους σκηνοθέτες, ηθοποιούς και γοητευτικές πρωταγωνίστριες.

ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, 100 ΕΤΩΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ,

ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, 100 ΕΤΩΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, LANA TURNER

Με την Lana Turner στην ταινία The Bad and the Beautiful (1952)

KIRK DOUGLAS, 103 YEARS OLD, ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, 103 ΕΤΩΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, HOLLYWOOD, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, νικος ον λαιν, nikosonline.gr

“Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα” (Mourning Becomes Electra 1947) Kirk Douglas, Rosalind Russell και η Κατίνα Παξινού

Στην ταινία Lust for Life έπαιξε τον Vincent van Gogh (1956)

ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, 100 ΕΤΩΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ,

Ο Kirk Douglas και η Silvana Mangano στην ταινία Οδυσσέας (1954)

ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, 100 ΕΤΩΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ,

Το 1964 ο Κερκ Ντάγκλας περιόδευσε σε Ελληνικά χωριά ως πρεσβευτής καλής θελήσεως. Απεσταλμένος του Σχεδίου Μαθητικών Συσσιτίων επισκέφτηκε σχολεία, μίλησε και για τη δική του παιδική ηλικία, τονίζοντας ότι και εκείνος έπαιρνε σχολικό συσσίτιο, και για “το χρέος της ανθρωπότητας στον ελληνικό πολιτισμό”. Οι δημοσιογράφοι τον βρήκαν προσηνή και ευφυή. Στην Αθήνα συνομίλησε με τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο, έδωσε διαλέξεις, και φωτογραφήθηκε με τη γυναίκα του στην Ακρόπολη.

ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, 100 ΕΤΩΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ,

Με τον Stalney Kubrick στα γυρίσματα του Σπάρτακου (1960)

ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, 100 ΕΤΩΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ,

ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, 100 ΕΤΩΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ,

Παίζοντας με τους γιους του

ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, 100 ΕΤΩΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ,

Στις Κάννες με την Μπριζίτ Μπαρντό ως νεαρή στάρλετ.

ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, 100 ΕΤΩΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ,

Με τον γιο του Michael Douglas

KIRK DOUGLAS, 103 YEARS OLD, ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, 103 ΕΤΩΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, HOLLYWOOD, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, νικος ον λαιν, nikosonline.gr

Με τους δύο γιους του και την Catherine Zeta Jones στα περσινά του γεννέθλια (102)

ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, 100 ΕΤΩΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ,

———————————-

Κι΄ άλλα άρθρα για μεγάλες μορφές του Hollywood

Clark Gable, Ο άντρας όλων των εποχών: https://bit.ly/2A6pLcq

Errol Flynn: Είχε άντρες, γυναίκες και ανήλικες https://bit.ly/2NK0BGa

James Dean, Το είδωλο της εφηβικής επανάστασης: https://bit.ly/2OQRCRB

Montgomery Clift, Ο θλιμμένος γόης ήταν gay: https://bit.ly/2LhMbgb

Burt Lancaster, Ένας άντρας macho με χρυσή καρδιά: https://bit.ly/2OrzeTn

Rock Hudson, το Hollywood τον εκβίαζε: https://bit.ly/2Us9PYi

Humphrey Bogart, Ο κοντός με το sex appeal: https://bit.ly/2QKYTYq

Marlon Brando: The Icon https://bit.ly/33PHIaE

James Dean, το είδωλο της εφηβικής επανάστασης: https://bit.ly/34T3VV2

Montgomery Clift: Ο θλιμμένος γόης ήταν gay https://bit.ly/36X7mvP

ΚΕΡΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, 100 ΕΤΩΝ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.