Εκκλησία: ένας γιγάντιος χρηματοοικονομικός οργανισμός

Διάβασα ένα κείμενο του κ. Γ. Θ Χατζηθεοδώρου που είναι υφηγητής στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν, για την εκκλησία, για το ορθόδοξο χριστιανικό παρακράτος, για την Θεοκρατία και για τον ρόλο που έπαιξαν οι παπάδες στην Ελλάδα και στον διαφωτισμό, που με έβαλε σε πολλές σκέψεις. Σας το μεταφέρω αυτούσιο- για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του.

2
1628

Διάβασα ένα κείμενο του κ. Γ. Θ Χατζηθεοδώρου που είναι υφηγητής στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν, για την εκκλησία, για το ορθόδοξο χριστιανικό παρακράτος, για την Θεοκρατία και για τον ρόλο που έπαιξαν οι παπάδες στην Ελλάδα και στον διαφωτισμό, που με έβαλε σε πολλές σκέψεις. Σας το μεταφέρω αυτούσιο- για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του.

CHATZITHEODOROU, GREEK CHURCH, ELLINIKI EKKLISIA, Γ. Θ Χατζηθεοδώρου, εκκλησία, ορθόδοξο χριστιανικό παρακράτος, Θεοκρατία, παπάδες, Ελλάδα, διαφωτισμός, nikosonline.gr

Και λέει το κείμενο…..

«Το Νεοελληνικό Κράτος μετά την Επανάσταση του 1821 και γύρω στο 1880 υπέστη μια οξύμωρη και ανιστόρητη πολιτισμική και ιστορική ζεύξη, της Πολιτείας που είναι έρμαιο και όμηρος της Ορθοδόξου χριστιανικής θεοκρατίας. Από τότε η θεοκρατία αυτή επιβιώνει και ευνοεί την εγκαθίδρυση πολιτικών καθεστώτων απόλυτης και αμετακίνητης πολιτισμικής στασιμότητας και διαιωνίζει την διανοητική καθυστέρηση των Ρωμιών.

Η αναζήτηση των παραμέτρων, που θα επιδρούσαν στην σύνθεση μιας σύγχρονης ελληνικής εθνικής υπόστασης και φυσιογνωμίας, άρχισε να εκδηλώνεται μετά τα μέσα του 18ου αιώνα και πήρε τη μορφή ευθείας σύγκρουσης με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

CHATZITHEODOROU, GREEK CHURCH, ELLINIKI EKKLISIA, Γ. Θ Χατζηθεοδώρου, εκκλησία, ορθόδοξο χριστιανικό παρακράτος, Θεοκρατία, παπάδες, Ελλάδα, διαφωτισμός, nikosonline.gr

Τα γνωστότερα αλλά όχι και τα μόνα κείμενα πολεμικής από την πλευρά του ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ είναι η Αδελφική Διδασκαλία του Αδαμάντιου Κοραή, οι Κρίστωνος Στοχασμοί, ο Ρωσσοαγγλογάλλος και η περίφημη Ελληνική Νομαρχία του Ανωνύμου του Έλληνος. Ο ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ επιμελήθηκε στο Παρίσι την επανέκδοση των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων με τα θρυλικά Προλεγόμενα του 

Ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Διαφωτισμός καθιέρωσαν την εθνική ονομασία “ΕΛΛΗΝ” αντί του “ΡΩΜΙΟΥ”.

Με τον τερματισμό του ενόπλου αγώνα το 1828, οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες μαζί με τους βυζαντινοαναθρεμμένους Φαναριώτες της ορθοδόξου χριστιανικής θεοκρατίας έκαναν τα πάντα, για να επικρατήσουν στην κρισιμότερη μάχη επί ελληνικού εδάφους κατά του Διαφωτισμού, δηλαδή κατά μιας σύγχρονης ευνομούμενης κοινωνίας που θα έβαζε φραγμό στην επαναφορά της νεοβυζαντινού τύπου θεοκρατίας.

Ιδού ένα χρονικό των κυριότερων φάσεων της μετατροπής της νεοελληνικής πολιτικής σε εξάρτημα της Ορθοδοξίας.

 • 1832: Το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως Απαγορεύει την ανάγνωση των έργων του Αδαμαντίου Κοραή.
 • 1833: Ρυθμίζεται νομοθετικά το αυτοκέφαλο της Ορθοδόξου χριστιανικής θεοκρατίας στο κρατίδιο και πεθαίνει ο Αδαμάντιος Κοραής.
 • 1834: Επανέρχονται οι γονυκλισίες και οι νηστείες.
 • 1838: Θεσμοθετείται η εθνική εορτή της 21ης Μαρτίου 1821 να γίνεται την 25η Μαρτίου, δηλαδή την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Με την παραχάραξη αυτής της αλήθειας δεν υποβαθμίστηκε μόνο σκόπιμα η Επανάσταση κατά των Τούρκων, αλλά υποχρεώθηκαν οι Ρωμιοί να προσκυνούν τους εχθρούς της.
 • 1839: Αποκαλύπτεται η συνωμοσία της περιβόητης “Φιλορθοδόξου Εταιρείας” τα μέλη της οποίας μισθοδοτούντο από την Ρωσία και εξυπηρετούσαν τους στόχους αυτής στη Θεσσαλονίκη, Ήπειρο και Μακεδονία και την μετατροπή της Ελλάδος σε κράτος δορυφόρο της.
 • Παρά την αποκάλυψη του ρόλου της “Φιλορθοδόξου Εταιρείας” αυτή συνεχίζει τη δράση της , και το παρακράτος αυτό αποκτά την δική του δυναμική με είσοδο των μελών της σε πολλά καίρια σημεία του κρατικού μηχανισμού. Τον ίδιο χρόνο αρχίζουν οι πρώτες διώξεις από το ορθόδοξο χριστιανικό παρακράτος κατά των δασκάλων του Διαφωτισμού.
 • 1845: Επινοείται το σχιζοφρενές ιδεολόγημα του “Ελληνοχριστιανισμού” από τον Επτανήσιο λόγιο Σπυρίδωνα Ζαμπέλλιο,
 • 1850: Αναγνωρίζεται επίσημα η ρύθμιση του εκκλησιαστικού ζητήματος με ειδικό νόμο, που αναγορεύει την Σύνοδο της Ορθοδόξου χριστιανικής θεοκρατίας “θεματοφύλακα” της πνευματικής και εθνικής ενότητας.
 • 1853: Πεθαίνει στις φυλακές του Σύρου αφορισμένος και κατατρεγμένος ο δάσκαλος του Γένους Θεόφιλος Καίρης.

CHATZITHEODOROU, GREEK CHURCH, ELLINIKI EKKLISIA, Γ. Θ Χατζηθεοδώρου, εκκλησία, ορθόδοξο χριστιανικό παρακράτος, Θεοκρατία, παπάδες, Ελλάδα, διαφωτισμός, nikosonline.gr

 • 1856: Αφορίζεται ο Ανδρέας Λασκαράτος ο συγγραφέας των “Μυστηρίων της Κεφαλλονιάς”.
 • 1859: Καταδικάζεται ο ποιητής Παναγιώτης Συνοδινός για προσβολή της Ορθοδόξου χριστιανικής θεοκρατίας.
 • 1874: Εισάγεται στη Βουλή νομοσχέδιο, βάσει του οποίου οι ιερείς γίνονταν και δημοδιδάσκαλοι.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1870 το παρακράτος της Ορθοδόξου χριστιανικής θεοκρατίας, στην μακρόχρονη αναμέτρησή του με τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, βγήκε νικητής. Το παρακράτος αυτό φέρει την ολική ευθύνη για την εξάλειψη του “Ελληνισμού των Δύο ηπείρων και των Πέντε θαλασσών” με την υιοθέτηση της πολιτικής για την αναβίωση του Βυζαντίου (Μεγάλη Ιδέα), της οποίας κατάληξη ήταν η τεράστια συρρίκνωση του Ελληνισμού, κάτι που δεν είχε πετύχει κανένας κατακτητής!

CHATZITHEODOROU, GREEK CHURCH, ELLINIKI EKKLISIA, Γ. Θ Χατζηθεοδώρου, εκκλησία, ορθόδοξο χριστιανικό παρακράτος, Θεοκρατία, παπάδες, Ελλάδα, διαφωτισμός, nikosonline.gr

Το παρακράτος αυτό της χριστιανικής θεοκρατίας μαζί με την Πολιτεία εισέδυσε στις θεμελιώδεις υπηρεσιακές και επιχειρηματικές λειτουργίες του κρατιδίου της “ρωμιοσύνης” και κατόρθωσε την οπισθοδρόμηση σε μια νεοβυζαντινού τύπου θεοκρατία με ορισμένα επιφανειακά χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου κράτους.

Η πολιτική του κρατιδίου της Ρωμιοσύνης με τις διαπλοκές της, η Διανόηση, η Δικαιοσύνη, μεγάλα κομμάτια της Οικονομίας κλπ. έχουν την σφραγίδα της συμμέτοχής του παρακράτους της Ορθοδόξου χριστιανικής θεοκρατίας και της παρέμβασης αυτής κρυφά ή φανερά.

Προωθεί στην πολιτειακή εξουσία εύκολα χειραγωγήσιμους πολιτικούς, ημετέρους σε θέσεις κλειδιά, για να στραγγαλίζουν κάθε δημιουργική δύναμη ήδη εν τη αναδύσει της και για να ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΕΝΤΕΧΝΑ παντειδή προσκόμματα στην μόρφωση των ρωμιών με γνήσια Ελληνική Παιδεία.

Γ. Θ Χατζηθεοδώρου

Υφηγητής Πολυτεχνείου Άαχεν

CHATZITHEODOROU, GREEK CHURCH, ELLINIKI EKKLISIA, Γ. Θ Χατζηθεοδώρου, εκκλησία, ορθόδοξο χριστιανικό παρακράτος, Θεοκρατία, παπάδες, Ελλάδα, διαφωτισμός, nikosonline.gr CHATZITHEODOROU, GREEK CHURCH, ELLINIKI EKKLISIA, Γ. Θ Χατζηθεοδώρου, εκκλησία, ορθόδοξο χριστιανικό παρακράτος, Θεοκρατία, παπάδες, Ελλάδα, διαφωτισμός, nikosonline.gr

—————————————————————–

Διαβάστε κι΄ άλλα άρθρα για τον ρόλο της εκκλησίας

Γιατί η εκκλησία δεν βοηθάει με την αμύθητη περιουσία της; https://www.nikosonline.gr/γιατί-η-εκκλησία-δεν-βοηθάει-με-την-αμύ/

Τα εκκλησιαστικά ακίνητα….

https://www.nikosonline.gr/τα-εκκλησιαστικά-ακίνητα/

Μεγαλοπαπάδες και δεσποτάδες!

https://www.nikosonline.gr/μεγαλοπαπάδες-και-δεσποτάδες/

Η «αγία» ημών εκκλησία… και η περιουσία της!

https://www.nikosonline.gr/η-αγία-ημών-εκκλησία-και-η-περιου/

Θα κάνουν «Πόθεν έσχες» στην εκκλησιαστική περιουσία και στους ιερείς;

https://www.nikosonline.gr/θα-κάνουν-πόθεν-έσχες-στην-εκκλησια/

Εκκλησία και απάτες: Ευλόγησον!

https://www.nikosonline.gr/εκκλησία-και-απάτες-ευλόγησον/

2 COMMENTS

 1. Καλὸν εἶνε νὰ γνωρίζωμε καὶ τὴν ἄλλην πλευρὰν ἑνὸς θέματος, ἂν ἐπιζητῶμε τὴν ἀλήθειαν. Ὁ π. Γεώργιος Μεταλληνὸς εἶνε καταξιωμένος ἐπιστήμων, ἀλλὰ ἔχει τὸ μειονέκτημα νὰ φορῇ… ῥάσα! Ἐν τούτοις, προσπάθησον νὰ παρακολουθήσῃς ὁμιλίας του καὶ θὰ μάθῃς οὐκ ὀλίγα. Ὁ ἄνθρωπος εἶνε μία κινητὴ ἐγκυκλοπαιδεία!
  Παραθέτω μίαν ὁμιλίαν του, ἀλλὰ εἰς τὸ διαδίκτυον μπορεῖς νὰ εὕρῃς πολὺ περισσοτέρας…

  https://www.youtube.com/watch?v=8kox9YVMCx8&list=PLHFLdRX2x9c2ZyD5H8DCt0oybvvxUQJ_H&index=12

 2. Σχετικά με το “Καλὸν εἶνε νὰ γνωρίζωμε καὶ τὴν ἄλλην πλευρὰν ἑνὸς θέματος” (του άνω σχολίου) . .

  –> Γιατί χρειαζόμαστε την “κινητή εγκυκλοπαιδεία” του Μεταλληνού, εφ’ όσον έχουμε ακίνητη (στερεά) “εγκυκλοπαιδεία” στην σημερινή εποχή τής ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών, και μπορούμε να διαβάσουμε, να εξακριβώσουμε και να αξιολογήσουμε αντικειμενικά τα ιστορικά γεγονότα που κατήντησαν τον Ελληνικό Λαό στο σημείο που βρίσκεται σήμερα;
  Οι ιδέες που πρεσβεύει ο Μεταλληνός έχουν πλέον σκουριάσει και θα ταφούν μαζί μ’αυτόν και τη γενιά του. Τις έχουμε ακούσει ούκ’ ολίγες φορές από τα νηπιακά μας χρόνια, κατά την διάρκεια του προγραμματισμού που λάβαμε στα χέρια του ορθοδόξου κατεστημένου. Το να “γνωρίζωμε και την άλλη πλευρά” είναι ένα ρητορικό σχήμα που τεχνηέντως μεταχειρίζεται πολύ συχνά η εκκλησία, στην επιχείρησή της να υπονομεύσει τα επιχειρήματα που δεν την συμφέρουν. Η αλήθεια είναι, ότι όλον τον καιρό, μόνο την “άλλη πλευρά” τής εκκλησίας ακούμε, και ίσως τώρα να είναι ώρα να δώσουμε προσοχή και στήν άλλη “άλλη πλευρά” της οποίας το μήνυμα η εκκλησία προσπαθεί να υποσκάψει.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.