Υπάρχουν άπειρες Ελληνικές ταινίες που τις έχουμε συνδέσει με την μουσική, τα τραγούδια & τους τραγουδιστές που εμφανίστηκαν παίζοντας ή τραγουδώντας. Επίσης εκατοντάδες είναι και τα τραγούδια που πρωτακούστηκαν στο σινεμά και έμειναν στην ιστορία ή έκαναν τεράστια επιτυχία.
Μην ξεχνάμε πως οι μεγάλοι Έλληνες συνθέτες χρωστούν πολλά στον Ελληνικό κινηματογράφο όπως και τ’ αντίστροφο. Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Σπανός, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μανώλης Χιώτης, ο Ζαμπέτας, ο Χατζηνάσιος και τόσοι άλλοι, έγραψαν πολλές επιτυχίες για ταινίες.
Με αφορμή κάποιο τραγούδι ή κάποιον τραγουδιστή, ελάτε να μάθουμε ή να θυμηθούμε μικρές λεπτομέρειες και παραλειπόμενα.
Ορίστε τι συγκέντρωσα σήμερα
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ και η ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ έχουν εμφανιστεί σε καμιά εικοσαριά ταινίες λέγοντας πάνω από 30 τραγούδια που έγιναν γνωστά και τα έχουμε συνδέσει με το Ελληνικό σινεμά: «Λαός και Κολωνάκι», «Φτωχαδάκια και λεφτάδες», «Περασμένες μου αγάπες», «Πάρε με στο τηλέφωνο», «Απότομα»… και τόσα ακόμα. Σήμερα θα σταθώ στην ταινία “Ο ΑΤΣΙΔΑΣ” (1962), στην οποία ακουγόταν και το τραγούδι “Με κυνηγούν τ’ αδέρφια σου” σε μια απολαυστική σκηνή με τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Ένα τραγούδι που έχει ως θέμα τις δυσκολίες που εμπόδιζαν τις ερωτικές σχέσεις της εποχής, λόγω των αυστηρών ηθών που περιόριζαν τη γυναίκα στο σπίτι και της απαγόρευαν να συνάψει ελεύθερα σχέσεις. Η ταινία είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά “Εξοχικόν κέντρον ο έρως”, με σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη και γυρισμένη στην Θεσσαλονίκη. Εκτός από τον Ντίνο Ηλιόπουλο και την Ζωή Λάσκαρη που κρατούσαν τους βασικούς ρόλους έπαιζαν ακόμα ο Στέφανος Στρατηγός, η Τζόλυ Γαρμπή, ο Παντελής Ζερβός και ο Θανάσης Βέγγος σε ένα δεύτερο ρόλο, που έδειξε όμως το κωμικό του ταλέντο και έγινε περιζήτητος.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Έγραψε πάνω από 1500 τραγούδια https://bit.ly/3fQ7aCZ
ΜΑΙΡΗ ΛΙΝΤΑ: Ζει παραπεταμένη στο γηροκομείο https://bit.ly/2xO4DIa
Η ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ έκανε διάφορες εμφανίσεις στο σινεμά τραγουδώντας κομμάτια που έγιναν μεγάλα χιτ. Όλοι θυμόμαστε την ταινία της εταιρίας Καραγιάννης-Καρατζόπουλος “Κρίμα το μπόι σου” με τον Κωνσταντάρα και την Κοντού που έλεγε και το ομότιτλο τραγούδι. Οι πιο χαρακτηριστικές της όμως εμφανίσεις ήταν σε 3 ταινίες της Φίνος Φιλμ: Γοργόνες και Μάγκες (1968), Γυμνοί στο δρόμο (1969) και Παριζιάνα (1969). Το “ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ” άλλωστε αποτέλεσε το εφαλτήριο για την εκτόξευση της καριέρας της, με το θρυλικό τραγούδι “Άνοιξε πέτρα”. Ο Δαλιανίδης της είχε λατρεία και την επέβαλε στον Φίνο με την βοήθεια και του Μίμη Πλέσσα φυσικά. Η ταινία είχε ένα εντυπωσιακό cast που περιλάμβανε τους: Μαίρη Χρονοπούλου, Φαίδωνα Γεωργίτση, Μάρθα Καραγιάννη, Χρόνη Εξαρχάκο, Βαγγέλη Σειληνό, Νόρα Βαλσάμη, Γιάννη Βογιατζή, Λάκη Κομνηνό, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Χρήστο Δοξαρά, Μαρία Φωκά κ.α. Έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 02/12/1968, έκοψε 414.724 εισιτήρια (μεγάλη επιτυχία) και τα περισσότερα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στην Ύδρα. Εκτός από την Μαρινέλλα τραγουδούσαν ακόμα ο Δάκης, ο Γιάννης Πουλόπουλος και η Μάρθα Καραγιάννη που έκανε το τραγουδιστικό της ντεμπούτο με το τραγούδι “Ο άντρας που θα παντρευτώ”.
Η ταινία ΣΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ (1969) ήταν μια μία καλοκαιρινή ιστορία σ’ ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί, στο οποίο εκτυλίσσεται μία υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, σε σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη, μουσική Γιάννη Σπανού και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρομάτη, όπου πρωταγωνιστούσε ο ίδιος με την σύζυγο του Καίτη Χωματά. Μαζί ο Μιχάλης Βιολάρης, ο Αλέξης Γεωργίου, ο Τρύφωνας Καρατζάς κ.α. Πρωτεύοντα ρόλο έπαιζαν τα τραγούδια του Σπανού, που ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Χωματά και της έδωσε τα πρώτα της τραγούδια. Στο φιλμ ακούγονταν οι μεγάλες επιτυχίες του Νέου Κύματος «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Βάρκα χωρίς πανιά», «Μακρυμαλλούσα κοπελιά», «Η Μπαλάντα της Καίτης» κ.α. Η ταινία είναι εξ’ ολοκλήρου γυρισμένη στην Νάξο. το νησί της καταγωγής της Καίτης Χωματά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: Γιατί ήταν μεγάλος; https://bit.ly/32nL4zW
ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ: Γεννήθηκε και πέθανε 24 Οκτωβρίου https://bit.ly/3dUz7sI
Στην ταινία “ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ” (1967), ακούγονται τέσσερα πολύ γνωστά τραγούδια του Μίμη Πλέσσα. Τα δυο με την Μαίρη Χρονοπούλου – “Είμαι γυναίκα”, “Του αγοριού απέναντι” – και τα άλλα δύο με τον Γιάννη Πουλόπουλο – “Απόψε κλαίει ο ουρανός” και το “Μην του μιλάτε του παιδιού” το οποίο μάλιστα έγινε τεράστια επιτυχία και είναι από τα πρώτα μεγάλα σουξέ του Γιάννη Πουλόπουλου. Μουσική κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη βέβαια. Η Αννούλα (Ζωή Λάσκαρη) έχει τρία αδέρφια τα οποία την υπερπροστατεύουν, (Κώστας Βουτσάς, Γιάννης Βογιατζής, Χρήστος Δοξαράς). Η Αννούλα είναι ερωτευμένη με τον φίλο των αδερφών της (Φαίδων Γεωργίτσης). Αυτός όμως γοητεύεται από μια κυρία των βορείων προαστίων (Μαίρη Χρονοπούλου), στην υπόθεση μπλέκεται και η υπηρέτρια της κυρίας (Μάρθα Καραγιάννη) και γίνεται το μάλε βράσε. Υπέροχος ρόλος και για τον Χρόνη Εξαρχάκο που κάνει τον coach για τα καλλιστεία. Η ταινία έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία κόβοντας 615.483 εισιτήρια και ήταν το καλύτερο δώρο για την φρέσκο -παντρεμένη Ζωίτσα που λίγο πριν είχε στεφανωθεί τον Πέτρο Κουτουμάνο.
ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ: Η Μαίρη δεν το βάζει κάτω https://bit.ly/2miG3pG
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ελαιοχρωματιστής με την φωνάρα https://bit.ly/2N4C4Js
Η ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ απ’ ότι λένε οι πληροφορίες που έψαξα, εμφανίστηκε μόνο σε μία Ελληνική ταινία και μάλιστα τραγουδούσε χωρίς τα γυαλιά της. Έλεγε το τραγούδι “Κάπου Υπάρχει η Αγάπη μου” του Μάνου Χατζιδάκι στην ταινία “ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ” (1959- 1960). Η ταινία σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα ήταν μια ρομαντική κομεντί γεμάτη από παρεξηγήσεις, έξυπνους διαλόγους, τοπία της Κέρκυρας και παιχνιδιάρικη μουσική σε ρυθμούς mambo, cha–cha και fox trot του Μάνου Χατζιδάκι. Όλα αυτά πλαισίωναν το λαμπερό ζευγάρι των πρωταγωνιστών, Τζένη Καρέζη – Αλέκος Αλεξανδράκης και το cast συμπλήρωναν εξαιρετικοί ηθοποιοί του θεάτρου όπως: Ελένη Χαλκούση, Λυκούργος Καλλέργης, Βαγγέλης Πλοιός κ.α. Η ταινία έσκισε και μετά από χρόνια (2020) επιχρωματίστηκε και προβλήθηκε έγχρωμη στον ΑΝΤ1. Όσο για το τραγούδι “Κάπου Υπάρχει η Αγάπη μου” την ίδια χρονιά που μπήκε στην ταινία, είχε κερδίσει το Α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού με την Γιοβάννα.
ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ: Πως η Ιωάννα έγινε Νάνα https://bit.ly/2QhP8hu
Η ταινία “ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΤΑ ΓΙΑΣΕΜΙΑ” (1960-1961) είναι ένα κοινωνικό δράμα σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ανδρέα Λαμπρινού. Μπορεί και να μην αναφερόμουν ποτέ σ’ αυτήν την ταινία, αν δεν υπήρχε το τραγούδι με την συγκλονιστική Τζένη Βάνου η οποία κάνει ένα απροσδόκητο ντουέτο με τον Ορέστη Μακρή, που σου ‘ρχεται μέχρι και να βουρκώσεις. Το τραγούδι ξεκινάει με τον Ορέστη Μακρή και συνέχεια μπαίνει η Θεά, με μια αφάνταστη ευαισθησία και γλυκύτητα. Στο τέλος του άρθρου σας το έχω και βίντεο να το ακούσετε. Στην ταινία εκτός από τον Ορέστη Μακρή παίζουν ακόμα: Ηλίας Σταματίου, Κατερίνα Βασιλάκου, Έφη Οικονόμου, Βαγγέλης Ιωαννίδης, Κώστας Δούκας κ.α.
ΤΖΕΝΗ ΒΑΝΟΥ: Την κατέστρεψαν οι επιλογές της https://bit.ly/3b9ShJu
———————————————-
ΚΙ’ ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ ΜΕ…
Μυστικά & παραλειπόμενα
Έλληνες ηθοποιοί τα παλιά χρόνια: https://bit.ly/3wfsgUa
Έλληνες ηθοποιοί εκείνα τα χρόνια https://bit.ly/31AeUqi
Έλληνες ηθοποιοί μια φορά κι’ ένα καιρό https://bit.ly/305KsmV
Έλληνες ηθοποιοί κάποτε… https://bit.ly/3c3WaBt
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ: Μια απίστευτη επιτυχία https://bit.ly/3iFltN1
ΤΟ ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ’ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ: Όλες οι μικρές λεπτομέρειες είναι εδώ… https://bit.ly/3gid0NT
Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ: Η ταινία και τα παραλειπόμενα της https://bit.ly/2t17DeR
ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Πέρασαν 55 χρόνια https://bit.ly/3dWzPGm
ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ ΦΙΝΟΣ: Οι Γερμανοί κρέμασαν τον πατέρα του https://bit.ly/30v0wMY
VINTAGE: Κινηματογραφικές Αναμνήσεις https://bit.ly/31ivFCp
Β’ ΡΟΛΟΙ: Έκλεψαν την παράσταση: https://bit.ly/35lCgyJ
Οι 10 καλύτερες ασπρόμαυρες ελληνικές κωμωδίες: https://bit.ly/2V1KLcO
Οι 15 καλύτερες δραματικές Ελληνικές ασπρόμαυρες ταινίες: https://bit.ly/3fOlIU8
Υπέροχα ζευγάρια στο σινεμά και το θέατρο: https://bit.ly/2W44zOg
Ελληνίδες σταρ ποζάρουν με τα μαγιό τους: https://bit.ly/3dsiPX1
Ελληνίδες ηθοποιοί στα καλλιστεία https://bit.ly/2yDMHAH
Υπέροχες νύφες – αξέχαστοι γάμοι https://bit.ly/3ba2YL6
Η Κατίνα Παξινού δείχνει το Oscar της στον Μάνο Χατζιδάκι. Λίγα χρόνια μετά, θα είχε κι’ εκείνος το δικό του.
—————————————————
Της Μιας Δραχμής Τα Γιασεμιά (Ορέστης Μακρής – Τζένη Βάνου)