Βραβείο σε Ελληνικό νηπιαγωγείο…

1
1076

Πόσες φορές σας έχει τύχει να σταματήσετε στο δρόμο για να θαυμάσετε ένα σχολείο στην Ελλάδα; Μάλλον ποτέ έτσι; Αυτό το νηπιαγωγείο όμως δεν ανήκει στα συνηθισμένα του είδους. Γι’ αυτό και διακρίθηκε. Τι είναι αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό;

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών συγκαταλέγεται μεταξύ των παλαιότερων γερμανικών σχολείων του εξωτερικού. Επίσης, είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο φημισμένα σχολεία της Ελλάδας, αφού ιδρύθηκε το 1896,με σκοπό να λειτουργήσει ως «Σχολείο Συνάντησης» μαθητών διαφορετικών εθνοτήτων και πολιτισμών και στεγάζεται από το 1968 στο Μαρούσι. 

Popular Choice Winner, Architizer, Kindergartens, ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, ΑΘΗΝΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, ΒΡΑΒΕΙΟ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Οι εγκαταστάσεις της συνεχώς ανακαινίζονται: το 2013 ολοκληρώθηκε το νέο κτίριο του νηπιαγωγείου, το οποίο ήταν υποψήφιο για το ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής «Mies van der Rohe Award for European Architecture» και το 2015 ολοκληρώθηκε η επέκταση και ανακαίνιση του κτιρίου του Δημοτικού.

Στόχος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών είναι η μετάδοση γνώσης της γερμανικής και της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών και γερμανικών μορφωτικών αξιών. Η Σχολή παρέχει, με τη βοήθεια Γερμανών και Ελλήνων καθηγητών, σε 1100 περίπου μαθητές σύγχρονη εκπαίδευση με την προοπτική της προετοιμασίας τους για μια ζωή σε μια ενωμένη Ευρώπη. Και η εκπαίδευση ξεκινάει από το… νηπιαγωγείο!

76

Από έξω, βαμμένο σε εκτυφλωτικό άσπρο που αντανακλά τον ήλιο, θυμίζοντας τα κυκλαδίτικα σπίτια. Μέσα κυριαρχεί το πράσινο και όχι τυχαία, μια και πολλές μελέτες για τη χρωματοθεραπεία έχουν δείξει ότι το πράσινο χρώμα σχετίζεται με την εκδήλωση των συναισθημάτων και την ηρεμία. Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους πρόσφατα τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο «Popular Choice Winner» του Architizer, στην κατηγορία Kindergartens, με συμμετοχές από περισσότερες από 100 χώρες και online ψηφοφορία από όλο τον κόσμο.

in__2532_56fa46807bcb1

Το νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, πρόσφατα τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο «Popular Choice Winner» του Architizer, στην κατηγορία Kindergartens, με συμμετοχές από περισσότερες από 100 χώρες και online ψηφοφορία από όλο τον κόσμο.

KTIRIO-POTHROPOULOS-GSA010

Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι (είσοδος, χώρος πολλαπλών χρήσεων, κυκλοφορία), είναι διαμορφωμένοι με τέτοιον τρόπο ώστε να διευκολύνουν των προσανατολισμό των μικρών μαθητών. Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί επίσης στη διάχυση του φυσικού φωτός, που εισχωρεί στον χώρο μέσα από ένα σύστημα κατακόρυφων και οριζόντιων διατρήσεων του κτιρίου. Τόσο τα διαφορετικά μεγέθη των ανοιγμάτων αυτών, όσο και οι θέσεις τους επιτρέπουν στα νήπια να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές του φωτός, ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την εποχή του χρόνου.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου υιοθετεί και ένα ακόμη καίριο χαρακτηριστικό: την επαφή με τη φύση.

in__2532_56fa467e42f29

Το ξύλο και το πράσινο χρώμα είναι εμφανή τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, κάθε τάξη διαθέτει το δικό της περιβόλι που καλλιεργείται από τους ίδιους τους μαθητές, ενώ ένας πυκνόφυτος κήπος ξεπροβάλει σαν νησίδα πρασίνου μέσα στην πόλη. Στη χώρα μας οι εγκαταστάσεις προσχολικής αγωγής είναι από μέτριες έως ουδέτερες. Σαν να αποτελούν προτάσεις της «λογικής», της «τάξης», της «ασφάλειας». Δεν είναι προτάσεις για τρέξιμο, ανεμελιά, φωνές, γόνιμες αντιθέσεις…

in__2532_56fa467fe0787

in__2532_56fa4682795af

1_M

Και μια βραδινή άποψη, για να το δούμε και φωτισμένο

——————————————————–

Κι΄ άλλα σχετικά άρθρα

Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο: https://bit.ly/2x9qdDV

Κάνουν ακόμα αγιασμό στα σχολεία; https://bit.ly/2VQ6T7S

Σχολικά κτίρια: https://bit.ly/2X3U2k5

Τα σχολεία στην Ιαπωνία: https://bit.ly/2HNDG8M

—————————————————————

1 COMMENT

  1. ΕΓΓΡΑΦΗ???????????????????
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ!!!
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ.
    ΤΕΛΕΙΟ ΜΕΝ ΑΛΛΑ??????

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.