Ελληνόπουλα κέρδισαν σε παγκόσμιο επιστημονικό διαγωνισμό.

0
612

04s1varv1-thumb-large

Μαθητές του Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής νίκησαν σε διεθνή διαγωνισμό του CERN, παρακαλώ!

Για να γιορτάσει τα 60α γενέθλια του, το CERN αποφάσισε να διαθέσει, μετά από διεθνή διαγωνισμό, τις εγκαταστάσεις του σε μία ομάδα μαθητών Λυκείου για να εκτελέσουν ένα πείραμα, το οποίο θα έχουν προτείνει εκ των προτέρων οι ίδιοι οι μαθητές. Στον διαγωνισμό, που όπως καταλαβαίνετε ήταν πολύ υψηλής επιστημονικής σημασίας, πήραν μέρος μαθητικές ομάδες απ’ όλο το Κόσμο και ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία επιλογής που ακολουθείται από το CERN για την έγκριση κάθε πειράματος.

Τελικά επιλέχθηκε το πείραμα που πρότεινε μια ομάδα μαθητών του Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής, με την καθοδήγηση του καθηγητή της Σχολής φυσικού Ανδρέα Βαλαδάκη. Συγχαρητήρια και στον καθηγητή αλλά και στα λαμπρά αυτά παιδιά.

Τα κριτήρια αξιολόγησης ήταν:

  • Το κίνητρο των μαθητών.
  • Η δημιουργικότητά τους.
  • Η ικανότητά τους να ακολουθούν την επιστημονική μέθοδο.
  • Η δυνατότητα πραγματοποίησης της πρότασης.

Η πρόταση των μαθητών της Βαρβακείου Σχολής αφορούσε τη μελέτη της ασθενούς πυρηνικής δύναμης. Αυτής δηλαδή της δύναμης που είναι μια από τις βασικές δυνάμεις της Φύσης, και ήταν παρούσα στη δημιουργία του Σύμπαντος και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της ενέργειας στον Ήλιο και σε άλλους αστερισμούς. Τα μεγαλύτερα πειράματα που έχουν εκτελεσθεί μέχρι σήμερα στο CERN είχαν στόχο να αποκαλύψουν τα μυστικά αυτής της δύναμης.

Οι μαθητές της νικήτριας ομάδας θα μεταβούν στο CERN για να εκτελέσουν το πείραμά τους με τη βοήθεια επιστημόνων του ερευνητικού κέντρου, αναμένοντας ότι θα αποκαλυφθούν ακόμη περισσότερα στοιχεία για τη δράση αυτής της θεμελιώδους δύναμης.

Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στα παιδιά αυτά, στους καθηγητές τους αλλά και στους γονείς τους. Όλα και όλοι παίζουν ρόλο.

cern

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.