Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό. Υποδέχεται τους επισκέπτες, με τη μόνιμη συλλογή του και ετοιμάζει σιγά -σιγά και κάποιες περιοδικές εκθέσεις. Την ημέρα που πήγα, με χαρά είδα να καταφτάνει πούλμαν με ένα μεγάλο γκρουπ τουριστών. Η Αθήνα, μια Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, απέκτησε έστω τελευταία και κατά-ιδρωμένη το δικό της μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του, το 2000 και μία περιπετειώδης πορεία, με τη σταδιακή ενεργοποίηση των χώρων των περιοδικών του εκθέσεων το 2016 και την αναστολή της λειτουργίας του ΕΜΣΤ πριν από ένα χρόνο. Τώρα λέμε πως το μουσείο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία εκθέτοντας 172 έργα 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών- σε 3 ορόφους.
Φωτογραφίες: Νίκος Μουρατίδης
Το παλιό εργοστάσιο του ΦΙΞ στην Λεωφόρο Συγγρού – ένα αριστούργημα του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου, άλλαξε μέσα-έξω. Και καλά το μέσα – έπρεπε να αλλάξει. Το έξω γιατί το άλλαξαν; Δεν τους έκανε η αρχιτεκτονική και η αισθητική του Τάκη Ζενέτου; Εν πάση περιπτώσει – επιτέλους λειτουργεί, γιατί όλοι οι φίλοι των εικαστικών το φέραμε βαρέως που δεν είχαμε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Και δεν πειράζει που οι Έλληνες δεν εκπαιδευόμαστε στις Καλές Τέχνες, δεν πειράζει που ελάχιστοι Έλληνες το επισκέπτονται, υπάρχουν οι χιλιάδες τουρίστες που το τιμούν όπως πρέπει.
Για μια ακόμη φορά ευχαριστούμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που έδωσε 3.000.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί το μουσείο και να μπορέσει να λειτουργήσει. Επιπλέον, το ΙΣΝ υποστήριξε την προμήθεια εξοπλισμού συμβάλλοντας στη δημιουργία και αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, του Χώρου Νέων Μέσων, του Εργαστηρίου Συντήρησης, της Βιβλιοθήκης και του Καλλιτεχνικού Αρχείου, και της Αίθουσας Προβολών.
Η συλλογή αριθμεί συνολικά περίπου 1.300 έργα, 965 στον τομέα Ζωγραφικής και Τρισδιάστατων έργων, 323 στον τομέα Φωτογραφίας και Νέων Μέσων και 8 στον τομέα Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδίου, 151 Ελλήνων και 105 ξένων καλλιτεχνών.
Την Πέμπτη 16.06 εγκαινιάστηκε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ.
Σύντομα η συλλογή του ΕΜΣΤ θα εμπλουτιστεί και με την μεγάλη δωρεά (140 έργα) του Δημήτρη Δασκαλόπουλου (Neon Organization), ενός πολύ σημαντικού Έλληνα συλλέκτη Σύγχρονης Τέχνης. (στην φωτογραφία επάνω ένα από τα έργα)
ΕΜΣΤ photo gallery
Οι φωτογραφίες είναι από την επίσκεψη μου την 21η Απριλίου 2022
Μπαίνοντας στο μουσείο, το πρώτο έργο που έβλεπες ήταν το “Δέντρο της πλατείας” (Arbre à Palabres), του Stephan Goldrajch. Eνα δέντρο φτιαγμένο από κομμάτια πλεκτών, υφαντών και κεντημάτων, από νήματα πολύχρωμα και κουρέλια σε ποικίλα μοτίβα και συνθέσεις – που δεν εκτίθεται πια.
Ποζάροντας με την φίλη μου Ίριδα Ζαχμανίδη μπροστά από το έργο του Νίκου Αλεξίου – “Gate” (2007) και στο πάτωμα έργο του Γιάννη Μπουτέα – Χωρίς τίτλο (1974-1980).
Γιάννης Κουνέλλης – Χωρίς τίτλο (2004)
Γιώργος Λαζόγκας – “Τυφλή ζωγραφική – Άλεκτον 1” (1988)
Kutlug Ataman – “99 Ονόματα” 2002 (Οπτικοακουστικά Μέσα / Βιντεοεγκατάσταση)
Λουκάς Σαμαράς – “Εβραικός εναγκαλισμός” (1991-2005)
Νίκος Αλεξίου – Χωρίς τίτλο (Τραπεζάκια) (2007 – 2011)
Χρύσα – Χωρίς τίτλο (1992-1995)
Χρόνης Μπότσογλου – “Φρίζα” (1972). Επάνω και κάτω λεπτομέρεια.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μουσεία που πρέπει να πάμε
ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΣΙΛΗ & ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ: Αριστούργημα https://bit.ly/2T64BU1
ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ: Πήγα ένα απόγευμα https://bit.ly/3baiV9K
ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΝΑ ΒΟΡΡΕ: Άφησε κληρονομιά στην Ελλάδα https://bit.ly/2VslY33
ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΡΑΛΟΥ: Εκδρομή στην Αίγινα https://bit.ly/397YQLl
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: Το καμάρι μας https://bit.ly/3rlBOL8
ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ: Έγινε Μουσείο https://bit.ly/3vGM9mu
ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΥΤΑΞΙΑΣ: Έχετε πάει στο Μουσείο της πόλεως των Αθηνών; https://bit.ly/38RDfbG
Έλληνες Συλλέκτες
ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ συλλέκτες έργων τέχνης: https://bit.ly/3a8dz99
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΟΛΑΣ: Το μεγάλο σκάνδαλο: https://bit.ly/2ui1Qo3
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ: Έλληνας με Ε κεφαλαίο https://bit.ly/2PvXdzo
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ: Πουλάει κομμάτια της καρδιάς του https://bit.ly/2HYOeCz
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΕΡΙΔΗΣ: Το μουσείο στην Λάρνακα: https://bit.ly/3chxRi8
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΕΡΙΔΗΣ: Ο βασιλιάς είναι γυμνός: https://bit.ly/2xu2Pm7
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ: Ένα -ένα πουλιούνται τα αριστουργήματα: https://bit.ly/2H89PXP
——————————————————————–