Εξώδικα στην οικογένεια Μπιθικώτση

Εδώ και πολλά χρόνια βλέπουμε την Άννα Μπιθικώτση να οργώνει την Ελλάδα, κάνοντας μουσικές παραστάσεις χρησιμοποιώντας το όνομα του πατέρα της. Πρόχειρες παραστάσεις καθόλου ισάξιες του ονόματος και του έργου του μεγάλου μας τραγουδιστή.

0
1102

Εδώ και πολλά χρόνια βλέπουμε την Άννα Μπιθικώτση να οργώνει την Ελλάδα, κάνοντας μουσικές παραστάσεις χρησιμοποιώντας το όνομα του πατέρα της. Πρόχειρες παραστάσεις καθόλου ισάξιες του ονόματος και του έργου του μεγάλου μας τραγουδιστή.

Ο Μπιθικώτσης είναι ο τραγουδιστής που τραγούδησε Ελύτη και Ρίτσο και τους έχει βάλει στα στόματα όλων των Ελλήνων. Έχει τραγουδήσει Θεοδωράκη, Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Ξαρχάκο, Μούτση… Ο Μπιθικώτσης είναι η κορυφή του βουνού που ονομάζεται «Ελληνικό τραγούδι», δεν μπορεί κανείς να τον διασύρει με τον τρόπο που κάνει η ίδια του η κόρη.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ, GRIGORIS BITHIKOTSIS, ΕΞΩΔΙΚΟ, ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ, nikosonline.gr

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης είχε κάνει δύο γάμους. Από τον πρώτο απέκτησε δύο κόρες, την Αναστασία και την Άννα και από τον δεύτερο ένα γιο, τον Γρηγόρη (φωτό πάνω)

Διάβασα ένα εξώδικο που έστειλε ο γιός Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η μητέρα του Μεταξία, και που διευκρινίζεται σαφώς πως«η μητέρα μου Μεταξία Μπιθικώτση και εγώ, είμαστε οι αποκλειστικοί και νόμιμοι δικαιούχοι του περιουσιακού(πνευματικά και συγγενικά) και ηθικού δικαιώματος αντίστοιχα , στο σύνολο του έργου του αείμνηστου Γρηγόρη Μπιθικώτση, εκείνη (η Άννα) εξακολουθεί χωρίς νόμιμο δικαίωμα και χωρίς τη δική μας άδεια, να πραγματοποιεί, όπως και κατά το παρελθόν έπραττε, μουσικές εκδηλώσεις – παραστάσεις- συναυλίες με θέμα το έργο του μεγάλου δημιουργού και μάλιστα χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές που αρμόζουν σε μια τέτοια παρουσίαση ώστε να προστατεύεται και να διαφυλάσσεται το έργο αυτό.»

Έστειλα ένα μήνυμα στον Γρηγόρη στην σελίδα του στο Facebook για να μάθω περισσότερα και μου έγραψε: «Νίκο μου καλησπέρα, αν και δεν έχουμε γνωριστεί από κοντά – που εύχομαι σύντομα να γίνει – πρέπει να σου πω πως έχω χρέος να προστατεύσω το όνομα και το έργο του πατέρα μου. Η βούλησή του ίδιου ήταν τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα του έργου του να περιέλθουν στη μητέρα μου, και σε εμένα το ηθικό δικαίωμα. Επομένως κανένας άλλος δεν έχει δικαίωμα να προβάλλει το έργο του χωρίς την δική μας συναίνεση. Ο ίδιος ο πατέρας μου ποτέ δεν θέλησε να συζητηθεί το όνομά του για άλλους λόγους πέραν του έργου του. Την ίδια αρχή έχω και εγώ, γι αυτό παρά το ότι κατέβαλλα κάθε δυνατή προσπάθεια για το αντίθετο εν τούτοις αναγκάζομαι να προβώ στην κοινοποίηση αυτής της εξωδίκου και εύχομαι ολόψυχα και ελπίζω να τελειώσει εδώ η υπόθεση και να μην χρειαστεί να προσφύγω στη δικαιοσύνη».

Ανταλλάξαμε τηλέφωνα, και φυσικά δεν άντεξα να μην τον πάρω να μιλήσουμε….

  1. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που ο πατέρας σου δεν είναι πια μαζί μας, και η αδελφή σου η Άννα έχει κάνει πολλές μουσικές παραστάσεις – που καλλιτεχνικά δεν ήταν καθόλου στο ύψος του ονόματος και της προσφοράς του. Ποια ήταν αυτή η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αποφάσισες μαζί με την μητέρα σου, τώρα να στείλετε εξώδικο;

Δεν είναι σταγόνα, δεν είναι ότι έγινε κάτι… απλά συσσωρεύτηκαν πολλά. Με έπιασε το παράπονο που η Άννα δεν σεβάστηκε και εξακολουθεί να μην σέβεται την επιθυμία του πατέρα μας.

  1. Δηλαδή, δεν θέλησες να προξενήσεις «σκάνδαλο» ή δικαστικές διαμάχες όλο αυτόν τον καιρό;

Ακριβώς. Από τότε που ήταν ακόμα εν ζωή ο πατέρας μας, η Άννα απευθύνθηκε σε δήμους και δημόσιους φορείς για συναυλίες με την «ορχήστρα Γρηγόρης Μπιθικώτσης». Όταν το έμαθε ο πατέρας – έκανε δήλωση προς όλα τα ΜΜΕ ότι δεν αναγνωρίζει κάτι τέτοιο. Και τότε, φτιάχνοντας την διαθήκη του, μας άφησε – στα παιδιά- όποια ακίνητα είχε και στην μητέρα μου άφησε τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του. Εμένα μάλιστα με αναφέρει στην διαθήκη του ως … «φυσικό του διάδοχο και συνεχιστή της ιστορίας του». Πως η Άννα τα αγνοεί όλα αυτά;

  1. Και καλά η αδελφή σου κάνει ότι κάνει…. εσύ ως νόμιμος συνεχιστής του έργου του, έχεις προσπαθήσει να κάνεις κάτι;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Από την μια ακόμα θυμάμαι τα λόγια του, που δεν ήθελε να γίνονται πράγματα με το όνομα του και με σκοπό το κέρδος, και από την άλλη με είχε φέρει σε τέτοια αμηχανία όλη αυτή η επιπόλαιη διάθεση της Άννας. Πρέπει να σταματήσει όλες αυτές τις προχειρότητες για να ασχοληθούμε και να κάνουμε κάτι καλό- κάτι ισάξιο του ονόματος του….

  1. Ας πούμε…. Το 2020 θα έχουμε την επέτειο των 15 χρόνων από τον θάνατο του… θα ήθελες να γίνει κάτι αφιερωμένο στην μνήμη του;

Αν θα ήθελα!!! Πως είχε γίνει εκείνη η μεγάλη συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 2002… κάτι τέτοιο και ακόμα μεγαλύτερο….

  1. Πως το φαντάζεσαι;

Είναι μεγάλη κουβέντα, που πρέπει να βρεθούμε από κοντά και να στα πω όλα….

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ, GRIGORIS BITHIKOTSIS, ΕΞΩΔΙΚΟ, ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ, nikosonline.gr

Γρηγόρης Μπιθικώτσης (11 Δεκεμβρίου 1922- 7 Απριλίου 2005)

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ, GRIGORIS BITHIKOTSIS, ΕΞΩΔΙΚΟ, ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ, nikosonline.gr ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ, GRIGORIS BITHIKOTSIS, ΕΞΩΔΙΚΟ, ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ, nikosonline.gr

Ο Γρηγόρης είναι παιδί χαμηλών τόνων και δεν ήθελε με κανένα τρόπο να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα με την αδελφή του Άννα- την στιγμή που οι σχέσεις του με την άλλη αδελφή του, την Αναστασία είναι άριστες.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ, GRIGORIS BITHIKOTSIS, ΕΞΩΔΙΚΟ, ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ, nikosonline.gr

Με την δεύτερη σύζυγο του, την Μεταξία που ήταν μαζί περίπου 32 χρόνια.

———————————-

Διαβάστε ακόμα: Δεν υπάρχουν πια τέτοιοι τραγουδιστές…. https://bit.ly/2D8yE3R

Το Facebook του Γρηγόρη Μπιθικώτση είναι: https://www.facebook.com/sirbithi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.