Επιθυμώ μόνο μια δικαίωση…

0
934
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρόσφατα στην ενότητα «Βιβλίο» του blog μου, ανάρτησα ένα άρθρο για ένα βιβλίο που διαβάζω, με τίτλο «Το 7 της λύτρωσης αργεί». Ένα βιβλίο πολύ ιδιαίτερο που ασχολείται με το θέμα της αιμομιξίας.

Είχε μεγάλη επιτυχία το άρθρο, το διάβασε πολύς κόσμος και απέσπασε πολλά θετικά σχόλια. Σκέφτηκα λοιπόν να μιλήσω με τον συγγραφέα του μπας και μάθουμε περισσότερα. Συναντηθήκαμε σε ένα ήσυχο cafe κοντά στο Θησείο και τα είπαμε…

Φωτογραφίες: Νίκος Μουρατίδης

Dimitris-Georgas_ttM

10+1 ερωτήσεις στον Δημήτρη Γεωργά

 1. Από τα καράβια στα βιβλία. Ήταν εύκολη η μετάβαση;

Αν και έγινα Α΄ μηχανικός στα 26 μου, οφείλω να πω, ότι η θάλασσα ως εργασία δεν μου άρεσε ποτέ. Για αυτό την σταμάτησα στα 44 χρόνια μου και έγινα αρχιμηχανικός στα γραφεία. Όταν ένιωσα ότι ήμουν έτοιμος να γράψω, τα παράτησα όλα γύρω στα 50 μου. Η απόφαση ήταν άμεση, είχα κάνει πολλά λάθη στην προσωπική μου ζωή και η υπέρβαση να τα παρατήσω όλα, ήταν επιβεβλημένη.

 1. Πως αποφάσισες ότι θέλεις να γράψεις;

Ήμουν στην Καραϊβική ως επισκέπτης αρχιμηχανικός, σε πετρελαιοφόρο, φουνταρισμένος έξω από το νησί Άγιος Ευστάθιος. Κάτι με έσπρωξε, ανέβηκα στη καμπίνα μου και έγραψα τη λέξη «Μαργή». Η Μαργή είναι το όνομα της προγιαγιάς μου. Μετά από αυτήν την λέξη, ήρθε ακάλεστος ένας συγγραφέας που ασφυκτιούσε κρυμμένος, κάνοντας με να γράψω μέσα σε μερικούς μήνες 962 σελίδες.

 1. Γιατί στο βιβλίο σου «Το 7 της λύτρωσης αργεί» καταπιάστηκες με την αιμομιξία;

Η οικογένεια μου από την πλευρά της μητέρας μου, σε κάθε γενιά θρηνούσε με πόνο και τρόμο, κληρονομώντας την Χορεία του Χάντινγτον (Horeia Huntington) στους απογόνους της. Σε εκείνες τις εποχές, με δικές μου γενεαλογικές μετρήσεις, πάνω από 170 χρόνια μέχρι να ανακαλυφτεί η ακριβής εξέταση DNA, πίστευαν ότι ο Χάντινγτον προέρχονταν από αιμομιξία και έτσι διαιωνίστηκε αυτή η πληροφορία, που έφερνε ντροπή στους συγγενείς και πάσχοντες, λες και ήταν υπεύθυνοι για προπατορικό αμάρτημα. Ήταν λοιπόν ένα θέμα που με «έτρωγε»….

 1. Διάβασα ότι η ιστορία που γράφεις στο βιβλίο σου είναι αληθινή. Την έχεις βιώσει ή την έχεις ακούσει;

Την έχω βιώσει από παιδί. Ο προπάππους μου, ο παππούς μου ο Δημήτρης που φέρνω και το όνομα του, η μητέρα μου, οι δυο αδελφές της και τελευταίος ο αδελφός μου, αρρώστησαν στα 35- 37 και πέθαναν σε 6 έως 9 χρόνια σκορπώντας μια αβάστακτη δυστυχία. Πέθαιναν δε σε πλήρη πνευματική και σωματική κατάρρευση, σχεδόν 20 κιλά. Διαλύσαμε συναισθηματικά όλοι οι υπόλοιποι και όλοι πληρώσαμε ένα χρέος που δεν μας αναλογούσε, περνώντας τον περισσότερο χρόνο της ζωής μας, μέσα στον τρόμο.

 1. Γιατί του έδωσες αυτόν τον τίτλο στο βιβλίο σου;

Είχα ακούσει ότι ο λαός «έλεγε» ότι οι κακές κληρονομικές ασθένειες θέλουν 7 γενιές για να εξαφανιστούν. Αυτό δεν συμβαίνει. Εγώ όμως στήριξα όλο μου το έργο σε αυτήν την ερμηνεία, εξ ου και ο τίτλος «Το 7 της λύτρωσης αργεί».

 1. Γιατί πιστεύεις ότι ο κόσμος είναι προκατειλημμένος απέναντι σε ορισμένα πράγματα, όπως τις κληρονομικές ασθένειες, ή την ψυχασθένεια κτλ;

Αυτή η προκατάληψη, η άγνοια, ο φόβος, της μετάδοσης είναι σύμμαχος της διαιώνισης τέτοιων ειδικά ασθενειών. Εάν όσοι σχετίζονται με αυτές τις ασθένειες που οι περισσότερες είναι και ανίατες μέχρι σήμερα, έκαναν ένα προγαμιαίο έλεγχο, πάνω στην κληρονομική ασθένεια που παρουσιάζεται στην οικογένεια τους, η δυστυχία θα είχε εγκαταλείψει πολλές ψυχές. Εγώ το 1972 – 73 έκανα προγαμιαίες εξετάσεις εάν έχω κληρονομήσει το γονίδιο του Χάντιγτον. Μαζί με την γυναίκα μου που ζούσε πολύ κοντά στην οικογένεια μου, είχαμε αποφασίσει ότι δεν θα κάναμε παιδιά, εάν ήμουν θετικός στον Χάντιγτον.

 1. Μια και το έχεις ψάξει, πες μερικά απλά πράγματα για την νόσο του Huntington. Είναι ανίατη η αρρώστια, και είναι αλήθεια ότι μοιάζει με το Πάρκινσον;

Εγώ και ειδικοί νευρολόγοι θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε την διαφορά μεταξύ των κινήσεων αρρώστων από Χάντινγτον ή Πάρκισον. Η νόσος Χάντιγκτον είναι μια σπάνια κληρονομική νευροεκφυλιστική πάθηση που προκαλεί ανεξέλεγκτες κινήσεις, απώλεια νοητικών ικανοτήτων, συναισθηματικά προβλήματα και τελικά θάνατο. Η νόσος κληροδοτείται από τον γονέα στο παιδί μέσω μιας μετάλλαξης σε ένα γονίδιο, η οποία έχει ως συνέπεια την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που προξενεί την ασθένεια. Κάθε παιδί έχει 50-50% πιθανότητες να κληρονομήσει τη νόσο, αν ο ένας γονιός του την έχει, και από τη στιγμή που θα κληρονομήσει την μετάλλαξη, αναπόφευκτα θα νοσήσει.

 1. Όταν γράφεις, φτιάχνεις πρώτα την ιστορία σου ή τους χαρακτήρες; Τι είναι πρωταρχικό για σένα;

Το πώς γράφω μια ιστορία, εκτός από «Το 7 της λύτρωσης αργεί» που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, δεν έχει προτεραιότητες στο στήσιμο της. Με οδηγούν τα συναισθήματα μου που αλληλοεμφανίζονται, αλληλοαναιρούνται, κυριαρχούν, έχοντας σύμμαχο μια ψυχή και ένα πνεύμα μη ελεγχόμενο. Επιθυμώ μόνο μια δικαίωση. Δεν θέλω να φύγει από την ζωή «ο κακός» και «ο άδικος», εάν δεν τιμωρηθεί. Δεν έχω χρόνο να περιμένω καμιά παρουσία για να το τέλος του.

 1. Πως βλέπεις την κατάσταση στον εκδοτικό χώρο, και στα βιβλιοπωλεία;

«Είμαστε λαός ανάδελφος» και αυτό περιορίζει αισθητά το αναγνωστικό κοινό. Στα τελευταία χρόνια που η χώρα μας περνά τραγικά, από τους πρώτους που το έβαλαν στα πόδια, ήταν οι εκδότες, στην πλειοψηφία τους. Το έντυπο βιβλίο τέλειωσε. Ίσως κάπου να σωθεί, σε ένα παλιοντίβανο, σε μια κούτα στην αποθήκη. Μπορεί να σωθεί και το όνομα του συγγραφέα. Οι εκδότες που έκαναν τον εκδοτικό χώρο μαγαζάκι, θα το πάρουν μαζί τους στην πλάτη τους, για να μην μπορούν να γυρίσουν και να μη τους αναγνωρίζει κανένας από πίσω.

 1. Γράφεις καθημερινά, έχεις έτοιμα κι’ άλλα πράγματα προς έκδοση;

Εάν είχα την τύχη ή τα χρήματα, θα είχα γράψει και τελειώσει πολλά περισσότερα. Άλλα έχω τελειώσει, άλλα τα δουλεύω ακόμα και περιμένω εκδότη, που πρέπει να ψάξω πολύ να βρω…. Έχω γράψει 7 βιβλία και έχουν εκδοθεί τα 3. Ναι, γράφω καθημερινά.

Την 11η ερώτηση θέλω να την κάνεις εσύ στον εαυτό σου και να την απαντήσεις κιόλας.

 1. Δεν θα είναι ερώτηση, θα είναι μια πραγματικότητα όπου η ελπίδα συνάντησε την ευτυχία.

Την 1η Μαρτίου 2016 λοιπόν, ανακοινώθηκε από Πανεπιστήμιο του Καναδά, ότι βρέθηκε το φάρμακο για τη νόσο του Χάντινγτον και ως πρόληψη και ως θεραπεία.

ekswfillo_olo

———————————————–

Η παρουσίαση του βιβλίου «Το 7 της λύτρωσης αργεί» θα γίνει την Δευτέρα 11 Απριλίου στις 7:30 μμ.

POLIS Art Cafe

Πεσμαζόγλου 5, Κέντρο

(Πάνω από το θέατρο Τέχνης- Κάρολος Κουν)

Τηλέφωνο:21 0324 9588

Είσοδος ελεύθερη

———————————————————–

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.