«Επιθυμώ να στείλω εις τον διάβολον…»

Δημοσιεύτηκε στο internet ένα κείμενο προσωπικό, ιδιαίτερο, με έντονα στοιχεία κριτικής και πολεμικής. Ο μεγάλος μας συνθέτης το είχε γράψει στις 20 Μαΐου 1980 όταν βρισκόταν στη Μελβούρνη.Τρεις δεκαετίες μετά η ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος» το έφερε στη δημοσιότητα. Ένα κείμενο που δείχνει το εύρος της σκέψης του Μάνου Χατζιδάκι και την αντίθεσή του σε κάθε μορφή ευτέλειας και ξεπεσμού. Το κείμενο υπήρχε στο πρόγραμμα της εκεί συναυλίας του.

1
4219

Δημοσιεύτηκε στο internet ένα κείμενο προσωπικό, ιδιαίτερο, με έντονα στοιχεία θυμού και κριτικής. Ο μεγάλος μας συνθέτης το είχε γράψει στις 20 Μαΐου 1980 όταν βρισκόταν στη Μελβούρνη.Τρεις δεκαετίες μετά, η ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», το έφερε στη δημοσιότητα. Ένα κείμενο που δείχνει το εύρος της σκέψης του Μάνου Χατζιδάκι και την αντίθεσή του σε κάθε μορφή ευτέλειας και ξεπεσμού. Το κείμενο υπήρχε τυπωμένο στο πρόγραμμα της εκεί συναυλίας του.

—————————————————————————-

«Βιογραφικό σε πρώτο προσωπικό»

«Γεννήθηκα στις 23 Οκτώβρη του ’25, στην Ξάνθη τη διατηρητέα κι όχι την άλλη τη φριχτή που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους μεταπολεμικούς της ενδοχώρας μετανάστες. Η μητέρα μου ήταν από την Αδριανούπολη και ο πατέρας μου απ’ την Κρήτη. Με ‘φέραν το ’31 στην Αθήνα απ’ όπου έλαβα την Αττική παιδεία – όταν ακόμη υπήρχε στον τόπο μας και Αττική και Παιδεία. Είμαι λοιπόν γέννημα δύο ανθρώπων που δεν συνεργάστηκαν ποτέ, εκτός απ’ την στιγμή που αποφάσισαν την κατασκευή μου. Γι’ αυτό και περιέχω μέσα μου όλες τις δυσκολίες του Θεού και όλες τις αντιθέσεις. Όμως η αστική μου συνείδηση, μαζί με τη θητεία μου την Ευρωπαϊκή, φέραν έν’ αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Έγινα τόσο ομαλός, έτσι που οι γύρω μου να φαίνονται ως ανώμαλοι.

Η κατοχική περίοδος μου συνειδητοποίησε πως δεν χρειαζόμουν τα μαθήματα της Μουσικής, γιατί με καθιστούσαν αισθηματικά ανάπηρο και ύπουλα μ’ απομάκρυναν απ’ τους αρχικούς μου στόχους που ήταν: Να διοχετευθώ, να επικοινωνήσω και να εξαφανιστώ. Γι’ αυτό και τα σταμάτησα ευθύς μετά την κατοχή – σαν ήρθε η απελευθέρωση. Δεν σπούδασα σε Ωδείο και συνεπώς δεν μοιάζω φυσιογνωμικά με μέλος του γνωστού Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου.

Ταξίδεψα πολύ. Κι’ αυτό με βοήθησε ν’ αντιληφθώ πώς η βλακεία δεν ήταν μόνο προϊόν του τόπου μας αποκλειστικό, όπως περήφανα αποδεικνύουν συνεχώς οι Έλληνες σωβινιστές και οι ντόπιοι εθνικιστές. Έτσι ενισχύθηκε η έμφυτη ελληνικότητά μου και μίκραινε κατά πολύ ο ενθουσιασμός μου για τους αλλοδαπούς. Έγραψα μουσική για το Θέατρο, για τον Κινηματογράφο και τον Χορό. Παράλληλα έγραψα πολλά τραγούδια – δύο χιλιάδες μέχρι στιγμής, – μέσ’ απ’ τα οποία ξεχωρίζω όλα όσα περιέχει αυτή μου η συναυλία. Το 1966 βρέθηκα στην Αμερική, και επειδή χρωστούσα στην ελληνική εφορία κάπου τρεισήμισι εκατομμύρια δραχμές, αναγκάστηκα να κατοικήσω εκεί ώσπου να τα εξοφλήσω.

Εξόφλησα τα χρέη μου το ’72 κι’ επέστρεψα στην Αθήνα, για να κατασκευάσω το καφενείο με το όνομα «Πολύτροπο». Ήρθε όμως ο τυφώνας που ονομάστηκε «Μεταπολίτευση» με τις σειρήνες των γηπέδων και των σφαιριστηρίων και τους χιλιάδες εκ των υστέρων αντιστασιακούς, που αγανακτισμένοι τραγουδούσαν τραγούδια ενάντια στη Δικτατορία, και που με αναγκάσανε να κλείσω το «Πολύτροπο», μ’ ένα παθητικό περίπου πάλι των τρεισήμισι εκατομμυρίων. Μοιραίος αριθμός.

Κι’ έτσι απ’ το ’75 αρχίζει μια διάσημη «εποχή μου» που θα την λέγαμε, για να την ξεχωρίσουμε η υπαλληλική, και που με κατέστησε πάλι διάσιμο σ’ όλους τους απληροφόρητους συμπατριώτες μου και σ’ όσους πίστεψαν πως τοποθετήθηκα χαρακτηριστικά στις όποιες θέσεις της δημόσιας ζωής. Μέσα σ’ αυτή που λέτε την περίοδο, προσπάθησα ανεπιτυχώς είναι αλήθεια, να πραγματοποιήσω «ακριβές καφενειακές ιδέες» πότε στην ΕΡΤ και πότε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Και οι δύο ετούτοι οργανισμοί βαθύτατα διαβρωμένοι και σαθροί από τη γέννησή τους, κατάφεραν ν’ αντισταθούν επιτυχώς ώσπου στο τέλος να με νικήσουν «κατά κράτος». Παρ΄ όλα αυτά, μέσα σε τούτον τον καιρό, γεννήθηκε η φιλελεύθερη έννοια του ΤΡΙΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ και επιβλήθηκε σε ολόκληρο τον τόπο. Και καταστάλαγμα μέχρι στιγμής του βίου μου είναι:

  • Α δ ι α φ ο ρ ώ για την δόξα. Με φυλακίζει στα όρια που εκείνη καθορίζει κι’ όχι εγώ.
  • Π ι σ τ ε ύ ω στο τραγούδι που μας αποκαλύπτει κι όχι σ’ αυτό που μας διασκεδάζει και μας κολακεύει εις τας βιαίως αποκτηθείσας συνήθειές μας.
  • Ε π ι θ υ μ ώ να έχω πολλά χρήματα για να μπορώ να στέλνω «εις τον διάβολον» – πού λένε – κάθε εργασία που δεν με σέβεται. Το ίδιο και τους ανθρώπους.
  • Π ε ρ ι φ ρ ο ν ώ αυτούς που δεν στοχεύουν στην αναθεώρηση και στην πνευματική νεότητα, τους εύκολα «επώνυμους» πολιτικούς και καλλιτέχνες, τους εφησυχασμένους συνομήλικους, την σκοτεινή και ύποπτη δημοσιογραφία την πάσα λογής χυδαιότητα καθώς και κάθε ηλίθιο του καιρού μου.

Αυτό το ρεσιτάλ είναι αποτέλεσμα πολύχρονης συνειδητής προσπάθειας και μελέτη «υψηλού πάθους». Γι’ αυτό και το αφιερώνω στους φίλους μου».

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ
Μελβούρνη 20 Μαΐου 1980

Απόψεις, MANOS HATZIDAKIS, Μάνος Χατζιδάκις, ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, Nikos On Line

 Ο Μάνος Χατζιδάκις με τον γιο του Γιώργο, το 1980 στην Μελβούρνη

————————————————–

Διαβάστε κι΄ άλλα άρθρα για τον Μάνο Χατζιδάκι

Ο άνθρωπος φως: https://bit.ly/2zcyZDI

Τα κινηματογραφικά του τραγούδια (Μέρος Α΄): https://bit.ly/2y7NIzz

Τα κινηματογραφικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι (Μέρος Β΄): https://bit.ly/2yPUdnK

400 εβδομάδες στα charts: https://bit.ly/2Mh1S4G

Η Αλίκη και ο Μάνος Χατζιδάκις/ δείτε σπάνια αφιερώματα

Η Αλίκη στην Αντίπαρο για την Μανταλένα: https://bit.ly/2yf8EVR

Στα γυρίσματα της Μανταλένας (μέρος Β΄): https://bit.ly/2JQvrJ0

Η πρώτη μεγάλη αποτυχία της Αλίκης: https://bit.ly/2Mv020s

Τότε που η Αλίκη πήγε στο ναυτικό: https://bit.ly/2t17DeR

—————————————————-

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αν ζουσε τωρα θα τον αγκαλιαζα και θα τον φιλουσα και θα του ελεγα οτι αντιπροσωπευει ακομη και σημερα καποιους με τα δικα του ιδεωδη και πιστευω.Πραγματικα αδιαφορω για τη δοξα που ειναι φυλακη γιατι μονος σου κερδιζεις τη δικη σου ευτυχια,γκρεμιζεις τα τειχη που οι αλλοι σου οριζουν και φτιαχνεις τα δικα σου συνορα…ορια. Περοφρονω το χρημα γιατι σε δεσμευει να υπηρετεις και να κανεις τα κεφια των αλλων….οταν εσυ εισαι ενα ελευθερο πνευμα…ενα περιστερι.Περιφρονω ολους αυτους που διακυβευουν την προσωπικοτητα μου και το πνευμα μου ακομη και αυτους που ηταν καποτε διπλα μου.Σωστα ο μεγαλος Μανος Χατζηδακης τα εγραψε ολα αυτα…Για να τα πεις θελει ΠΑΘΟΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ!!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.