Ευτυχώς που ήταν και αυτός ο άνθρωπος και έφτιαξε μερικά κτίρια στην Αθήνα – αλλά και σε όλη την Ελλάδα – που κοσμούν ακόμα και μέχρι σήμερα το άχαρο και κακόγουστο αστικό τοπίο. Παλάτια, Μέγαρα, οικίες, θέατρα, δημαρχεία, ναοί… ό,τι σχεδίασε είναι κομψοτεχνήματα. Απ’ τους ελάχιστους Γερμανούς που συμπαθώ.
Και μπορεί να γεννήθηκε στην Γερμανία, αλλά έζησε πολύ στην Ελλάδα, παντρεύτηκε Ελληνίδα και έγινε και Έλληνας πολίτης. Και μην ακούτε που λένε ότι επηρεάστηκε από την Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Τα έργα του έχουν αναφορές στην αρχαιοελληνική και νεοκλασική αρχιτεκτονική.
Ο Ernst Moritz Theodor Ziller, γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1837 και πέθανε στις 12 Νοεμβρίου του 1923 στην Αθήνα. Υπήρξε κορυφαίος αρχιτέκτονας που δημιούργησε κυρίως στην Βιέννη και στην Ελλάδα. Και λέω στην Ελλάδα, γιατί έργα του, εκτός από την Αθήνα, υπάρχουν στην Σύρο, Πάτρα, Τρίπολη, Μήλο, Αίγιο, Θεσσαλονίκη, Γύθειο, Βέλο Κορινθίας κτλ. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους αρχιτέκτονες στην ελληνική επικράτεια σχεδιάζοντας και επιβλέποντας εκατοντάδες κτήρια. Η οικογένεια του διατηρούσε κατασκευαστική εταιρεία. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Βασιλική Σχολή Οικοδόμησης στην Δρέσδη και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Βιέννη, όπου προσελήφθη ως σχεδιαστής στο γραφείο του Θεόφιλου Χάνσεν, και έτσι δέχτηκε την πρόταση του Χάνσεν να εργαστεί πάνω στην ανέγερση του κτιρίου της Ακαδημίας Αθηνών.
Έτσι το 1861 ταξίδεψε μαζί με τον Χάνσεν για πρώτη φορά στην Αθήνα και το 1868 επέστρεψε για να εργαστεί ως ανεξάρτητος αρχιτέκτονας στην Ελλάδα. Η γνωριμία του με τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄ και οι διασυνδέσεις του με την μεγαλοαστική τάξη των Αθηνών ενίσχυσαν την φήμη του με αποτέλεσμα να αναλάβει εκατοντάδες παραγγελίες για την ανέγερση δημοσίων κτιρίων καθώς και ιδιωτικών κατοικιών και επαύλεων. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του ανέλαβε την σχεδίαση και κατασκευή τουλάχιστον πεντακοσίων κτιρίων.
Το 1872 διορίστηκε καθηγητής του Πολυτεχνείου, απ’ όπου όμως απολύθηκε το 1883, λόγω της άρνησής του να συγκαλύψει τις οικονομικές καταχρήσεις που καθυστερούσαν την ανέγερσή του Ζαππείου Μεγάρου.
Πέθανε στην Αθήνα το 1923. Ήταν παντρεμένος με την πιανίστρια Σοφία Δούδου και είχαν αποκτήσει πέντε παιδιά: τη Βαλέρια, την Ναταλία, την Ιωσηφίνα, τον Όθωνα και τον Βάλτερ. Η οικία του διατηρείται ακόμα και σήμερα στην οδό Μαυρομιχάλη, η οποία ήταν υπό κατάρρευση, αλλά τελικά την γλύτωσε, και τώρα – λέει – την μετατρέπουν σε ένα μικρό Μουσείο. Παράλληλα με το σπίτι των Αθηνών είχε και εξοχική κατοικία στην οδό Πεσμαζόγλου 12 στην Κηφισιά μέσα σε έκταση σαράντα στρεμμάτων.
Όλο το αρχείο του φυλάσσεται στην Εθνική πινακοθήκη και διαθέτει περί τα 400 σχέδια καθώς διάφορα άλλα τεκμήρια (χειρόγραφα, έγγραφα κ.α.) από τη ζωή του. Θυμάμαι το 2010 μάλιστα είχε γίνει και μια πολύ μεγάλη καταπληκτική έκθεση, στην πινακοθήκη (φωτογραφία πάνω).
Το Ανάκτορο του Διαδόχου (1891-1897), γνωστό σήμερα σαν Προεδρικό Μέγαρο.
Το Μέγαρο Ερρίκου Σλήμαν (Ιλίου Μέλαθρον) που σήμερα στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο των Αθηνών.
Ένα από τα ωραιότερα κτίρια του είναι και το Βασιλικό Θέατρο, το σημερινό Εθνικό θέατρο (1895-1901)
Μέγαρο Σταθάτου (1895)
Το Δημοτικό θέατρο ήταν χτισμένο στην πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το παλαιό Δημαρχείο στην οδό Αθηνάς. Κατεδαφίστηκε το 1940 επειδή βρισκόταν σε άθλια κατάσταση
Το κτίριο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, έργο τον Ερνέστου Τσίλλερ (1894). Αυστηρό στη δομή του με εμφανή όμως τα στοιχεία του εκλεκτικισμού…
Το Ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα, σχεδιασμένο από τον Ernst Ziller στην οδό Πειραιώς 68, κατεδαφίστηκε το 1963.
Έφερε πρώτος στην Ελλάδα τον τεχνητό εξαερισμό και την κεντρική θέρμανση. Αυτός μεταμόρφωσε την Αθήνα του 19ου αιώνα
Το Πολυτεχνείο, το Ζάππειο, το Αρσάκειο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το δημοτικό θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ στην Πάτρα (φωτογραφία πάνω), και όλα τα έργα των Ερνέστου Τσίλλερ και των αδελφών Χάνσεν είναι διαμάντια αρχιτεκτονικής κομψότητας.
Το κομψό και εντυπωσιακό παλάτι του Mon Repos, με τα μεγάλα ανοίγματα είναι αποικιακού ρυθμού, με έντονα ελληνικά και νεοκλασικά στοιχεία.
Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου
Η οικία του διατηρείται ακόμα και σήμερα στην οδό Μαυρομιχάλη, η οποία ήταν υπό κατάρρευση, αλλά τελικά την γλύτωσε και τώρα – λέει – την μετατρέπουν σε ένα μικρό Μουσείο.
Και τελευταίο αλλά όχι έσχατο, το υπέροχο δημαρχείο στην Ερμούπολη της Σύρου.
————————————————-
Διαβάστε κι΄ άλλα άρθρα για μεγάλους αρχιτέκτονες
ΕΛΛΗΝΕΣ
Αρχιτέκτων με άλφα κεφαλαίο: https://bit.ly/2H45KXK
Ο άκρως πρωτοποριακός Δημήτρης Πικιώνης: https://bit.ly/2wGCiB9
Ο κορυφαίος Έλληνας μοντέρνος αρχιτέκτονας: https://bit.ly/2HqVlVF
Προέβλεψε την λαίλαπα των κατεδαφίσεων: https://bit.ly/2vlWuZQ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Η Βίλα της Μαρίκας Κοτοπούλη https://bit.ly/2SXbMQL
Πολιτιστικός σύλλογος Παρνασσός https://bit.ly/2RcX1ZM
Την ξέρετε την βίλα Ζωγράφου; https://bit.ly/3wRIFgB
Μια βόλτα στο Προεδρικό Μέγαρο: https://bit.ly/37bIlhr
Πόσα ξέρετε για το μέγαρο Μαξίμου; https://bit.ly/2JcKYHT
Τι ξέρετε για την Ακαδημία Αθηνών; https://bit.ly/2JiG8IU
Το Ζάππειο μέγαρο από το 1892 μέχρι σήμερα: https://bit.ly/2V4pzTH
ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ: Έγινε Εθνικό Ιστορικό Μουσείο https://bit.ly/3vGM9mu
Έχετε πάει στο Μουσείο της πόλεως των Αθηνών; https://bit.ly/2P5uHaf
Το μέγαρο Νεγρεπόντη: https://bit.ly/33neQbs
Ήταν κέντρο της κοσμικής ζωής: https://bit.ly/3cYcjqz
Αυτή είναι η ιστορία του Acropole Palace https://bit.ly/2OYP2vI
Διέπραξαν εγκλήματα αισθητικής https://bit.ly/33EzZhS
Στοά Μοδιάνο: Πουλήθηκε μια ιστορία 90 χρόνων… https://bit.ly/3cALUyh
Δείτε πως γκρέμισαν τα νεοκλασικά κτίρια https://bit.ly/2z9zekj
————————————————————-
OMOΡΦΙΕΣ!ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ(Η’ΜΗΠΩΣ ΕΙΧΕ;)
KAI H ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ. ΧΑΛΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΣΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΕΙΣ ΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΗΣ ΠΑΝΑΣΧΗΜΗΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΣΗΣ!
Η Λέσχη Αξιωματικών (Σαρόγλειο Μέγαρο) ειναι έργο του Νικολούδη.
Δυστυχως πρεπει παντα να υπαρχει ενας Ερνεστος Τσιλλερ για να μπορεσει να αξιοποιησει χωρους και να δημιουργησει ανεγερση κτιριων ,αξια θαυμασμου,κομψα αρχιτεκτονικα στολιδια.Πρεπει ομως να ειμαστε παντοτε απο την αντιθετη πλευρα,δυστυχως εμεις ,που αντι να τα συντηρησουμε και να παραδειγματιστουμε σωστα…αυτοκαταστρεφομεθα…ιδιον του Ελληνα.Μου εκανε εντυπωση η απογοητευτικη κατασταση του σπιτιου του….Ουτε αυτο δεν διατηρησαμε προς τιμη του…..
Το Δημοτικό θέατρο δεν κατεδαφίστηκε επειδή βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Κατεδαφιστηκε μετα απο πληρη ανακαίνιση και στην συνέχεια λεηλασίας από τους τότε άρχοντες. Τα καταγράφει ολα ο Μπιρης στο Αι Αθηναι.
Πολύ ωραία πληροφορία. Ευχαριστούμε Δημήτρη. Θα το διορθώσω…