Εσείς τον ξέρετε αυτόν τον κήπο;

Ξέρετε πως είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος στην χώρα μας; Ακριβώς και χωρίς καμία υπερβολή. Και μάλιστα είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της ανατολικής Μεσογείου και βρίσκεται στην Αθήνα. Και οι περισσότεροι δεν τον γνωρίζουμε. Ρωτήσετε δέκα Αθηναίους για τον Διομήδειο κήπο το πιθανότερο είναι οι εννιά να σας απαντήσουν ότι δεν τον γνωρίζουν καν! Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος με έκταση 1860 στρεμμάτων, είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της ανατολικής Μεσογείου.

0
3239

Ξέρετε πως είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος στην χώρα μας; Ακριβώς και χωρίς καμία υπερβολή. Και μάλιστα βρίσκεται στην Αθήνα. Και οι περισσότεροι δεν τον γνωρίζουμε. Ρωτήσετε δέκα Αθηναίους για τον Διομήδειο κήπο, το πιθανότερο είναι οι εννιά να σας απαντήσουν ότι δεν τον γνωρίζουν καν! Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος με έκταση 1860 στρεμμάτων, είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της ανατολικής Μεσογείου.

Εγώ τον πήρα είδηση όταν είδα πριν χρόνια να κάνουν κάτι έργα ανάπλασης στην είσοδο του, και ρωτώντας έμαθα περι τίνος πρόκειται. Βρίσκεται στο Χαϊδάρι, στις Βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω και σε απόσταση 8 χλμ. από την Αθήνα. Τα όρια του Κήπου αρχίζουν λίγο μετά το Δρομοκαϊτειο Νοσοκομείο, διακόπτεται από τον δρόμο Σχιστού – Κορυδαλλού και συνεχίζει κατά μήκος της Ιεράς Οδού μέχρι το Τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ.

ΚΗΠΟΣ, ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΧΑΪΔΑΡΙ, ΔΙΟΜΗΔΗΣ, KIPOS, VOTANIKOS, DIOMIDIS, GARDEN, nikosonline.gr

Η δημιουργία του ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50, όταν δώρισε την έκταση ο πρώην πρωθυπουργός και ακαδημαϊκός Αλέξανδρος Διομήδης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με σκοπό να γίνει βοτανικός κήπος, ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται σταδιακά από το 1961 έως το 1975 και πήρε τον όνομα της γυναίκας του και του ιδίου ως «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους».

Μπαίνοντας μέσα στον κήπο ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε απόσταση αναπνοής από το χάος της Αθήνας. Ξαφνικά βρίσκεσαι μέσα σε ένα κόσμο μαγικό, κόσμο γεμάτο δέντρα, πολύχρωμα λουλούδια, φαρμακευτικά φυτά, λιμνούλες με νούφαρα, θάμνους… κάθε λογής χλωρίδας και σε όλες τις αποχρώσεις του πρασίνου.

Συγκεκριμένα λοιπόν, στην καταπράσινη έκταση των 1.860 στρεμμάτων, υπάρχουν 2.500 είδη φυτών από όλο τον κόσμο. Κοινώς, η φύση σε κατακλύζει. Θέλεις δεν θέλεις ηρεμείς. Το βλέμμα σου γαληνεύει αντικρύζοντας όλα αυτά τα φυτά και τα λουλούδια και η καρδιά σου ευφραίνεται όταν φτάνουν στην μύτη σου μυρωδιές από την ρίγανη, την μέντα, την λεβάντα και το θυμάρι…Περπατώντας μέσα σ΄ αυτόν τον παράδεισο, θα ενθουσιαστείτε. Αν μάλιστα αγαπάτε τα φυτά, υπάρχουν ειδικές ταμπελίτσες με τα ονόματα τους, γραμμένες στα ελληνικά και τα λατινικά.

Στο Διομήδειο Βοτανικό Κήπο έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα στο οποίο συμβιώνουν και αναπτύσσονται αυτοφυή δασικά και καλλιεργούμενα είδη. Αυτό το τον καθιστά ως μία από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις Βοτανικού Κήπου παγκοσμίως.

ΚΗΠΟΣ, ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΧΑΪΔΑΡΙ, ΔΙΟΜΗΔΗΣ, KIPOS, VOTANIKOS, DIOMIDIS, GARDEN, nikosonline.gr

Τα καλλιεργημένα τμήματα χωρίζονται σε θεματολογικές και γεωγραφικές ενότητες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα των Ιστορικών φυτών, με είδη που αναφέρονται μέχρι και στην Ελληνική Μυθολογία. Για παράδειγμα, θα δείτε την Δάφνη (Laurus nobilis), η οποία ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα, τον Κισσό (Hedera helix), που ήταν αφιερωμένος στον θεό Διόνυσο, τον Νάρθηκα (Ferula communis), στον βλαστό του οποίου ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά για να τη μεταφέρει κρυφά από τους θεούς στους ανθρώπους κλπ.

Υπάρχουν παγκάκια για ξεκούραση, υπάρχουν πουλιά αλλά πάνω απ΄ όλα υπάρχει άπλα για να τρέξουν τα παιδιά μέσα στην φύση. Φυσικά μπορείτε να κάνετε και πικ-νίκ.

ΚΗΠΟΣ, ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΧΑΪΔΑΡΙ, ΔΙΟΜΗΔΗΣ, KIPOS, VOTANIKOS, DIOMIDIS, GARDEN, nikosonline.gr ΚΗΠΟΣ, ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΧΑΪΔΑΡΙ, ΔΙΟΜΗΔΗΣ, KIPOS, VOTANIKOS, DIOMIDIS, GARDEN, nikosonline.gr ΚΗΠΟΣ, ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΧΑΪΔΑΡΙ, ΔΙΟΜΗΔΗΣ, KIPOS, VOTANIKOS, DIOMIDIS, GARDEN, nikosonline.gr ΚΗΠΟΣ, ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΧΑΪΔΑΡΙ, ΔΙΟΜΗΔΗΣ, KIPOS, VOTANIKOS, DIOMIDIS, GARDEN, nikosonline.gr

Φεύγοντας από την βόλτα σας σ΄ αυτόν τον υπέροχο κήπο, αναμφίβολα θα νιώθετε πιο πλούσιοι σε ευεξία, συναισθήματα και γνώση.

ΚΗΠΟΣ, ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΧΑΪΔΑΡΙ, ΔΙΟΜΗΔΗΣ, KIPOS, VOTANIKOS, DIOMIDIS, GARDEN, nikosonline.gr ΚΗΠΟΣ, ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΧΑΪΔΑΡΙ, ΔΙΟΜΗΔΗΣ, KIPOS, VOTANIKOS, DIOMIDIS, GARDEN, nikosonline.gr ΚΗΠΟΣ, ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΧΑΪΔΑΡΙ, ΔΙΟΜΗΔΗΣ, KIPOS, VOTANIKOS, DIOMIDIS, GARDEN, nikosonline.gr ΚΗΠΟΣ, ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΧΑΪΔΑΡΙ, ΔΙΟΜΗΔΗΣ, KIPOS, VOTANIKOS, DIOMIDIS, GARDEN, nikosonline.gr

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ: ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 403

Ο Βοτανικός Κήπος είναι επισκέψιμος καθημερινά, από 08:00 έως τη δύση του ηλίου και είναι κλειστός Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνια, Μεγάλη Παρασκευή και Κυριακή του Πάσχα. Το Κυλικείο του Κήπου είναι ανοιχτό καθημερινά, από τις 08:00 μέχρι και τη δύση του ηλίου.

Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος τροχοφόρων / Απαγορεύονται αυστηρά οι αθλοπαιδιές με την χρήση οποιουδήποτε είδους μπάλας / Απαγορεύεται η είσοδος κατοικίδιων ζώων.

Εδώ θα βρείτε όποιες πληροφορίες θέλετε http://www.diomedes-bg.uoa.gr/access.html

ΚΗΠΟΣ, ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΧΑΪΔΑΡΙ, ΔΙΟΜΗΔΗΣ, KIPOS, VOTANIKOS, DIOMIDIS, GARDEN, nikosonline.gr

Βόλτες στους κήπους και τα πάρκα της Αθήνας

Τατόϊ: Πάρκο και Μουσείο https://bit.ly/3u34dWn

Πως θα γίνει το Πάρκο Τατοΐου; https://bit.ly/3udSW5C

Πάρκο Φιξ: https://bit.ly/3t19rRt

Έχετε πάει στην Βίλα Ζωγράφου https://bit.ly/33a2KlD

Μια βόλτα στον κήπο του Κεραμεικού: https://bit.ly/3u2uog6

Πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο κήπου: https://bit.ly/2xbTnBl

Πάρκο Τρίτση: https://bit.ly/3du8D1J

Πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο κήπου: https://bit.ly/2Pn4THl

Ο νέος κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου: https://bit.ly/2R3OxDV

Γιατί είναι σ’ αυτή την κατάσταση ο Εθνικός μας κήπος; https://bit.ly/32WLEHE

Ο Εθνικός Κήπος της Αθήνας 100 χρόνια πριν: https://bit.ly/2COeaiC

ΚΗΠΟΣ, ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΧΑΪΔΑΡΙ, ΔΙΟΜΗΔΗΣ, KIPOS, VOTANIKOS, DIOMIDIS, GARDEN, nikosonline.gr

Ο Αλέξανδρος Διομήδης ήταν πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας, δικηγόρος, οικονομολόγος, συγγραφέας, μελετητής και πανεπιστημιακός. Ο άνθρωπος που δώρισε στην Ελλάδα αυτόν τον Βοτανικό κήπο για τον οποίo σας γράφω.

ΚΗΠΟΣ, ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΧΑΪΔΑΡΙ, ΔΙΟΜΗΔΗΣ, KIPOS, VOTANIKOS, DIOMIDIS, GARDEN, nikosonline.gr ΚΗΠΟΣ, ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΧΑΪΔΑΡΙ, ΔΙΟΜΗΔΗΣ, KIPOS, VOTANIKOS, DIOMIDIS, GARDEN, nikosonline.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.