Εσύ, πόσες ξένες γλώσσες μιλάς;

0
380

xsenes_glosses600_139056_W019PC

Η τελευταία λέξη της μόδας στο χώρο των ενηλίκων είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών με σκοπό – κυρίως- την μετανάστευση. Δεν βλέπουμε κανένα φως στο τούνελ πατριώτη, και ήρθε η ώρα να την κάνουμε…. Μακριά απ’ τα λαμόγια.

Οι Έλληνες ήταν πάντα γλωσσομαθείς, ήρθε και οι κρίση να τους μετατρέψει σε πολύγλωσσους, ακόμα και όταν βρίσκονται στην μέση ηλικία. Με κίνητρο τη μετανάστευση, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών έχουν κυριολεκτικά γεμίσει με… ενήλικες. Βρείτε τα τηλέφωνα των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και θα μάθετε τα πάντα!

  • «Τα τελευταία επτά χρόνια έχουμε απόλυτη πληρότητα. Το παραδοσιακό μας πελατολόγιο ήταν φοιτητές, αλλά τώρα τα πράγματα άλλαξαν» διευκρινίζει ο επικεφαλής του φροντιστηρίου που εξειδικεύεται στην Γερμανική γλώσσα εδώ και τριάντα δύο χρόνια.
  • Ένας άλλος καθηγητής λέει: «Πριν από τρία χρόνια είχαμε μια ολόκληρη… κλινική εδώ, ήταν η εποχή της μαζικής μετανάστευσης γιατρών, που στο μεταξύ έχει μετριάσει». Τώρα, προσέρχονται άλλοι επαγγελματίες. «Έχουμε πολλούς νοσηλευτές και νηπιαγωγούς, όπως και οδηγούς λεωφορείων. Το πρώτο τμήμα με εννέα οδηγούς λεωφορείων εργάζεται ήδη στη Γερμανία, ενώ τώρα ξεκινάει ένα νέο με άλλους δώδεκα. Είναι συγκινητική η προσπάθεια που καταβάλλουν, καθώς πολλοί εξ αυτών έχουν τελειώσει μόνον το δημοτικό».
  • «Τα γερμανικά έχουν μεγάλη ζήτηση» επιβεβαιώνει κι’ άλλος καθηγητής, που διατηρεί φροντιστήριο ξένων γλωσσών. «Πρώτα στις εγγραφές είναι τα γερμανικά και τα τουρκικά, έπονται κινεζικά και ισπανικά». Οι γλώσσες που έχουν «πέσει», σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα Ιταλικά και τα Γαλλικά, πάλαι ποτέ δημοφιλείς γλώσσες.
  • «Υπάρχει μόδα και στις ξένες γλώσσες» σχολιάζει η διευθύντρια ενός άλλου φροντιστηρίου. «Καταλυτικό ρόλο στις επιλογές των ενηλίκων φαίνεται ότι παίζουν η οικονομία και τα… σίριαλ. Ο ενθουσιασμός που επικράτησε τη δεκαετία 1997–2007 με τα ισπανικά, τα οποία διαδίδονταν μέσω της μουσικής και των βραζιλιάνικων σειρών στην τηλεόραση, φαίνεται ότι έχει πλέον παρέλθει και αντικατασταθεί πρωτίστως από τα τουρκικά». Την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά στο φροντιστήριο της ενεγράφησαν 400 ενήλικες για τουρκικά, 180 για ρωσικά, 120 για αραβικά και 60 για κινεζικά.
  • Τα φροντιστήρια και οι καθηγητές της Ρώσικης γλώσσας είναι σαφέστατοι: «Οι μαθητές μας, στην παρούσα φάση δεν είναι διατεθειμένοι να μεταναστεύσουν, αλλά να εξελιχθούν σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο. Εργάζονται από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου μέχρι το spa, όπου κάνουν μασάζ σε τουρίστριες». Για να καλύψουν, μάλιστα τις ανάγκες για άμεση συνεννόηση σε πρακτικά θέματα, συνέταξαν ανάλογο βιβλίο εκμάθησης. «Στο ένα κεφάλαιο διδάσκεται το λεξιλόγιο που σχετίζεται με τον τουρισμό [αεροδρόμιο, ταξί, αστυνομικό τμήμα, ξενοδοχείο, πισίνα κτλ.], ενώ πρόσφατα προσθέσαμε και ορολογίες του real estate».

Ξένες γλώσσες, Έλληνες φροντιστήρια ξένων γλωσσών,

Ξένες γλώσσες, Έλληνες φροντιστήρια ξένων γλωσσών,

Οι Έλληνες ανέκαθεν είχαν μεγάλη αγάπη για την αραβική γλώσσα!!! [Βλαχοπούλου- Βουτσάς] 

Ξένες γλώσσες, Έλληνες φροντιστήρια ξένων γλωσσών,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.