Ευρωπαϊκή διάκριση στο Μουσείο Τεγέας

Σε μια εποχή που οι καλές ειδήσεις όλο και μειώνονται, τα νέα για τη βράβευση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Τεγέας «με την ύψιστη αναγνώριση για εξέχοντα επιτεύγματα» από την Κριτική Επιτροπή του European Museum Forum ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Μπράβο στους υπεύθυνους.

0
5574

Σε μια εποχή που οι καλές ειδήσεις όλο και μειώνονται, τα νέα για τη βράβευση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Τεγέας «με την ύψιστη αναγνώριση για εξέχοντα επιτεύγματα» από την Κριτική Επιτροπή του European Museum Forum ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Μπράβο στους υπεύθυνους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, είναι ένα μικρό κόσμημα της επαρχίας που φιλοξενεί την ιστορία της γέννησης και της εξέλιξης της ισχυρότερης πόλης της αρχαίας Αρκαδίας, της Τεγέας. Καμιά φορά η αθηνοκεντρική νοοτροπία δεν μας αφήνει να ασχοληθούμε με ωραία πράγματα που γίνονται στην περιφέρεια, όμως να που υπάρχουν Μουσεία με ελάχιστη βοήθεια αλλά… ανήσυχο προσωπικό.

 Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας,

Το μουσείο συνδέθηκε με πολλές δυσάρεστες περιπέτειες, όπως η διάρρηξη του 1992 (είχε προηγηθεί και μια απόπειρα δύο χρόνια νωρίτερα), η κλοπή της περίφημης κεφαλής του Τηλέφου, αυθεντικού έργου του γλύπτη Σκόπα, παραμένει κλεμμένη –και μυστήριο η εξαφάνισή της– πολύ περισσότερο που άλλα που είχαν κλαπεί -όπως η κεφαλή Ασκληπιού και το ανάγλυφο με την παράσταση Διονύσου, Αρτέμιδος και Ηρακλή, εντοπίστηκαν και επιστράφηκαν το 1998 στο μουσείο. Όταν αργότερα ολοκληρώθηκε η αναβάθμισή του, και έγινε ο σχεδιασμός της επανέκθεσης σύμφωνα με όσα επιτάσσει ο 21ος αιώνας στα μουσεία, αυτή η απώλεια στάθηκε ένα έξυπνο εύρημα. Έγινε το σύμβολο του μουσείου για να υπενθυμίζεται το γεγονός.

Η ασπρόμαυρη μεγάλων διαστάσεων φωτογραφία της προτομής μαγνητίζει αμέσως τον επισκέπτη. Η επαναλειτουργία του μουσείου το 2014, έπειτα από επτά χρόνια σιωπής, αποτελεί ευχάριστο προορισμό για τον επισκέπτη που φτάνει ως το χωριό Αλέα, δυο ώρες από την Αθήνα και μόλις 15 λεπτά από την Τρίπολη. Το ανακαινισμένο Μουσείο έδωσε έμφαση στις ψηφιακές εφαρμογές αρχαιολογικού – ιστορικού περιεχομένου, που υποστηρίχθηκαν από συσκευές τελευταίας τεχνολογίας. Στο πέτρινο κτίριο ο επισκέπτης πληροφορείται την ιστορία του μουσείου αλλά και τη λαμπρή ιστορία της Τεγέας. Η γένεση, συγκρότηση και η εξέλιξη μιας ελληνικής πόλης-κράτους, αφηγήσεις για το φημισμένο ιερό της Αλέας Αθηνάς. Κι όλα αυτά με την πιο σύγχρονη μουσειολογική έκφραση «ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες υψηλής αισθητικής. Εισάγει με αυτόν τον τρόπο μια συνεκτική ερμηνευτική στρατηγική», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της βράβευσης, υπογραμμίζοντας πως «οι κριτές εντυπωσιάστηκαν από το μουσείο».

 Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας,

Η διάκριση από το European Museum of the Year Award, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών, οι οποίοι απογοητεύονται όμως που το μουσείο κλείνει στις 3 το μεσημέρι, παρότι είχε ζητηθεί να ενταχθεί στη λίστα του διευρυμένου ωραρίου. Τα τελευταία έξι χρόνια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας δεν έχει πάρει φύλακες. Άλλο ένα απογοητευτικό είναι το πωλητήριο του Μουσείου που δεν έχει τίποτα να αγοράσεις.

«Κατά βάθος οι ενήλικες θέλουν τη βία και τον πόλεμο! Τα παιδιά προτιμούν τον πολιτισμό!».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλέας της Τεγέας είναι ένα μικρό πέτρινο μουσείο στην Τεγέα Αρκαδίας, χτισμένο το 1908. Αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Στασινόπουλου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα περιφερειακά μουσεία κι αυτό γιατί συγκεντρώνει μεγάλη βεντάλια έργων του σπουδαίου παριανού γλύπτη Σκόπα. Κατά κύριο λόγο τα εκθέματα προέρχονται από το χώρο της Αλέας Αθηνάς. Στην αίθουσα των θρόνων υπάρχουν θρόνοι και κορμοί αγαλμάτων καθώς και αντίγραφο από την σπουδαία κεφαλή της Υγείας, μιας και το πρωτότυπο φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το υπέροχο δείγμα κλασικής γλυπτικής χρησιμοποιείται από τις σχολές Καλών Τεχνών παγκοσμίως ως πρότυπο αρμονίας και κάλλους. Υπάρχει επίσης μια γιγαντιαίων διαστάσεων κεφαλή του Ασκληπιού, του Μεγάλου Ιατρού, ανάγλυφο του Πανός, σκηνές από ήρωες και ημίθεους, καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από την αρχαιότητα.

Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων. Το βραβείο απονέμεται σε Μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή πρόσφατα ανακαίνισαν τους χώρους και τις εκθέσεις τους.

 Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας,

 Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας,

Κεφαλή υπερφυσικού μεγέθους του γενειοφόρου Ασκληπιού

 Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας,

Μουσείο της Τεγέας, κόσμημα με διεθνή έπαινο

 Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας,

 Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας,

 Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας,

Ευχάριστη εμπειρία για τον επισκέπτη, που φτάνει στο χωριό Αλέα, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, το οποίο βρίσκεται στη λίστα των καλύτερων της Ευρώπης.

 Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας,

 Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας,

Όταν είχα πρωτοπάει στην Τεγέα, είδα για πρώτη φορά από κοντά αυτό που χρόνια μου έλεγαν ή διάβαζα. Μια εκκλησία κτισμένη πάνω στα θεμέλια ενός αρχαιοελληνικού ναού.

 Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας,

Άρθρα και για άλλα μουσεία μας

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων: https://bit.ly/2usYUGo

Διαφορετικά μουσεία σε όλη την Ελλάδα: https://bit.ly/2PhpdX2

Τα δημοφιλέστερα μουσεία μας: https://bit.ly/2TaDS7F

Ζωντανέψτε τους αρχαιολογικούς μας χώρους: https://bit.ly/2XtDwNQ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: Σε πρώην ετοιμόρροπο σχολείο https://bit.ly/2T9Ar15

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ: Πότε θα φτιαχτεί αυτό το αίσχος; https://bit.ly/2UV2lx1

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ: Έκαναν Lifting https://bit.ly/2o9eShU

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Πως είναι σήμερα https://bit.ly/2NQNoZn

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ: Μια επίσκεψη https://bit.ly/2O12Qmw

ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΑ: Γιατί έγινε κι’ άλλο Μουσείο; https://bit.ly/2GtKAAX

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: 25 εκατομμύρια ευρώ; https://bit.ly/2Pjrgs5

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΥΛΟΥ: Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο https://bit.ly/2wDPN2s

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ένα υπέροχο μουσείο… https://bit.ly/2MUKbqO

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ: Πρέπει να είναι πολύ ωραίο https://bit.ly/2PjiHiJ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Όλος ο Μινωικός πολιτισμός https://bit.ly/38P7P3P

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩ: Έδωσαν 2.500.000 για ανακαίνιση -αίσχος https://bit.ly/2Pjrgs5

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ: Ντροπή https://bit.ly/2tTRifH

 Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας,

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.