Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς…

2
158

Rijksmuseum_Amsterdam_ca_1895

Η εντυπωσιακή ανακαίνισή του μουσείου Rijksmuseum του Άμστερνταμ, κέρδισε τους επισκέπτες που έφτασαν το 2013 τον αριθμό ρεκόρ των 2.200.000. Αυτά είναι μουσεία κύριοι……

Η φιλόδοξη ανακαίνιση του μουσείου Rijksmuseum του Άμστερνταμ, κράτησε μια δεκαετία, κατά την διάρκεια της οποίας ήταν κλειστό για το κοινό. Οι καθυστερήσεις και η αναμονή άξιζαν τον κόπο. Δύο χρόνια μετά την πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία του, το μουσείο ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς για το 2015. Το βραβείο δίνεται κάθε χρόνο από το European Museum Forum και το συγκεκριμένο μουσείο στο πλαίσιο της αποκατάστασης, αναδιάρθρωσε τις συλλογές του, δημιούργησε ένα νέο περίπτερο ασιατικής τέχνης και μια πτέρυγα αφιερωμένη στα μεσαιωνικά έργα τέχνης.

Χάζευα τις φωτογραφίες, και πραγματικά μου γεννήθηκε η όρεξη να ταξιδέψω μέχρι το Άμστερνταμ. Ζήλεψα πάρα πολύ. Πόσο θα ήθελα η Ελλάδα με όλους αυτούς τους θησαυρούς να είχε τέτοια μουσεία, και όχι κάτι τσαπατσούλικα, πρόχειρα, ακαλαίσθητα κτίρια. Γιατί ρε γαμώτο έχουμε γίνει τόσο φτηνιάριδες;

Το Rijksmuseum είναι ένα μεγάλο μουσείο που σου προσφέρει μια πλούσια εμπειρία προβάλλοντας την κοινωνική ευαισθησία, ώστε να είναι προσβάσιμο σε επισκέπτες όλων των ηλικιών. Το Rijksmuseum άνοιξε τον Απρίλιο του 2013, μετά από μια μεγάλη ανακαίνιση που σχεδιάστηκε από την ισπανική αρχιτεκτονική εταιρεία Cruz y Ortiz. Κόστισε € 375.000.000 και οι καθυστερήσεις για το άνοιγμά τους ήταν τεράστιες, τόσο από τις διαδικασίες υποβολής προσφορών, όσο και από τα προβλήματα που υπήρχαν εξαιτίας του αμίαντου που βρέθηκε, αλλά και από τις διαμαρτυρίες των ακτιβιστών. Η έκθεση “Late Rembrandt” που έγινε πρόσφατα, συγκέντρωσε πάνω από 500.000 επισκέπτες. Το Rijksmuseum είναι κρατικό μουσείο αφιερωμένο στην τέχνη και την ιστορία. Βρίσκεται στο κέντρο του Άμστερνταμ, στην Museum Square κοντά στο μουσείο Van Gogh Museum, στο Stedelijk Museum Amsterdam, και στο Concertgebouw.

Ιδρύθηκε στη Χάγη το 1800 και μετακόμισε στο Άμστερνταμ το 1808, όπου για πρώτη φορά στεγάστηκε στο Βασιλικό Παλάτι και αργότερα στις Trippenhuis. Το σημερινό κεντρικό κτίριο σχεδιάστηκε από τον Pierre Cuypers και άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1885 . Στις 13 Απριλίου του 2013, μετά από μια ανακαίνιση που κράτησε δέκα χρόνια, το κεντρικό κτίριο άνοιξε και πάλι. Το 2013, ήταν για το Rijksmuseum, η χρονιά με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα μουσείου στις Κάτω Χώρες, με τον αριθμό ρεκόρ επισκεπτών να φτάνει τους 2.200.000. Στο μουσείο εκτίθενται 8.000 αντικείμενα της τέχνης και της ιστορίας, από τη συνολική συλλογή του, η οποία περιέχει περισσότερα από 1.000.000 αντικείμενα από τα έτη 1200 έως το 2000.

rijksmuseum-waterloo

Rijksmuseum-passageway

Η ανακαίνιση που σχεδιάστηκε από ισπανική αρχιτεκτονική εταιρεία κόστισε € 375.000.000

Dezeen_Rijksmuseum-by-Cruz-y-Ortiz-Arquitectos_ss_1

13-17th-century-gallery

U.S. President Barack Obama, center, listens to Rijksmuseum director Wim Pijbes, seen from the back, in front of Dutch master Rembrandt's The Night Watch painting during a visit to the Rijksmuseum in Amsterdam, Netherlands, Monday, March 24, 2014. Obama will attend the two-day Nuclear Security Summit in The Hague. (AP Photo/Frank Augstein)

Ο διευθυντής Wim Pijbes, εξηγεί στον πρόεδρο Obama πως έγινε η ανακαίνιση, μπροστά στο αριστούργημα του μέγιστου Ολλανδού ζωγράφου Rembrandt, The Night Watch, όταν επισκέφτηκε το μουσείο.

13group

unnamed_2

Johanes Vermeer

Ένα από τα αριστουργήματα του Johannes Vermeer βρίσκεται κρεμασμένο στους τοίχους του μουσείου.

1_M

Φυσικά υπάρχουν και έργα του κορυφαίου Ολλανδού, Vincent VanGogh

1890-Vincent-Van-Gogh-Amandier-en-fleurs-Huile-sur-Toile-73x92-cm-Amsterdam-Rijksmuseum-Vincent-Van-Gogh

1890 οι περίφημες αμυγδαλιές του Vincent Van Gogh βρίσκονται εκεί.

Rijksmuseum-Renovation-1

Γίνετε μέλη στην ομάδα «Αρχαιολογικοί χώροι & Μουσεία» (Αρχαιότητες, Μουσεία, Πόλεις, Ζωγραφική, Αρχιτεκτονική) / https://www.facebook.com/groups/378830482281402/

1623_Dirck_van_Baburen,_Prometheus_Being_Chained_by_Vulcan_Rijksmuseum,_Amsterdam

2 COMMENTS

  1. KΑΛΟ ΣΟΥ ΑΠΟΓΕΥΜΑ……………
    ΧΑΡΜΑ ΟΦΘΑΛΜΩΝ……………..
    ΣΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ??????????//ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here