Ε, ναι λοιπόν, η ζάχαρη είναι ναρκωτικό!!!

Η ζάχαρη "ζωντανεύει" εκείνες τις εγκεφαλικές οδούς που διεγείρονται και από ναρκωτικά όπως το όπιο, γι’ αυτό άλλωστε έχει διαπιστωθεί, ότι ο άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει εθισμό στη ζάχαρη. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε κάποιον φίλο ή φίλη μας να λέει ότι αν δεν φάει μία σοκολάτα την ημέρα δεν ησυχάζει. Μια άλλη γνωστή μου ισχυρίζεται ότι χωρίς φαγητό μπορεί, χωρίς γλυκό, όχι!

2
1389

Η ζάχαρη “ζωντανεύει” εκείνες τις εγκεφαλικές οδούς που διεγείρονται και από ναρκωτικά όπως το όπιο, γι’ αυτό άλλωστε έχει διαπιστωθεί, ότι ο άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει εθισμό στη ζάχαρη. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε κάποιον φίλο ή φίλη μας να λέει ότι αν δεν φάει μία σοκολάτα την ημέρα δεν ησυχάζει. Μια άλλη γνωστή μου ισχυρίζεται ότι χωρίς φαγητό μπορεί, χωρίς γλυκό, όχι!

————————-

Μάλιστα, η μανία για κατανάλωση ζάχαρης είναι συγκρίσιμη με αυτή που προκαλείται από διάφορα εξαρτησιογόνα ναρκωτικά όπως η νικοτίνη, η κοκαΐνη και η καφεΐνη. Παρότι και άλλα συστατικά των τροφίμων μπορούν να προκαλούν ευχαρίστηση, η ζάχαρη είναι η μοναδική εξαρτησιογόνος ουσία στον κόσμο των τροφίμων.

Γιατί λοιπόν μας το κρύβουν; Γιατί οι εταιρίες τροφίμων το κάνουν γαργάρα; Γιατί απλούστατα η ζάχαρη προστίθεται σε διάφορα παρασκευάσματα της βιομηχανίας τροφίμων προκειμένου να τα κάνει θελκτικά, αλλά και όσο πιο εθιστικά γίνεται. Υπάρχουν λέει υποψίες ότι ακόμα και τα προϊόντα που αναγράφουν ότι δεν περιέχουν ζάχαρη, μια μικρή ποσότητα υπάρχει. Μόνο και μόνο για να κάνει το προϊόν εθιστικό.

Στην Αμερική εδώ και χρόνια, ιδίως η λευκή ζάχαρη, είναι στοχοποιημένη. Θυμάμαι διάβαζα μια συνέντευξη μιας μεγάλης ηθοποιού που την ρώτησαν ποια ήταν η μεγαλύτερη αμαρτία που είχε κάνει και είχε απαντήσει ότι είχε φάει ζάχαρη.

Μπορούμε άραγε να απελευθερωθούμε από αυτόν τον επικίνδυνο εθισμό; Ένας τρόπος θα είναι να κάνουμε ακριβότερα τα τρόφιμα και ποτά που έχουν πρόσθετη ζάχαρη, μέσω υψηλότερης φορολογίας. Ένας άλλος τρόπος είναι να αφαιρέσουμε τα ηδύποτα με πρόσθετη ζάχαρη από μέρη όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία ή να επιβληθούν ρυθμίσεις ανάλογες με αυτές που ισχύουν για το οινόπνευμα και τον καπνό, όπως είναι παραδείγματος χάρη ο περιορισμός των διαφημίσεων ή η τοποθέτηση προειδοποιητικής σήμανσης.

Sugar, Zaxari, Zahari, ΖΑΧΑΡΗ, ΕΘΙΣΜΟΣ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ, ΤΟΞΙΚΟ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, Nikos On Line

Is sugar toxic?

Sugar, Zaxari, Zahari, ΖΑΧΑΡΗ, ΕΘΙΣΜΟΣ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ, ΤΟΞΙΚΟ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr, Nikos On Line

Sweet Poison: Are You Addicted to Sugar?

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Ενήλικοι και παιδιά πρέπει σχεδόν να μειώσουν στο μισό τη λήψη ζάχαρης για να αντιμετωπιστούν η παχυσαρκία και η τερηδόνα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι νέες οδηγίες επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να μειώσουν σε κάτω από 10% την καθημερινή λήψη σακχάρων ή σε 50 γραμμάρια ή 12 κουταλιές ζάχαρη για τους ενηλίκους. Ιδανικό θα ήταν η μείωση να περιοριστεί στο 5%, σε μια προσπάθεια να προληφθούν χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την κακή διατροφή, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτης. Σας το έχω γράψει από τον Δεκέμβριο. Πατήστε τον σύνδεσμο και διαβάστε: https://www.nikosonline.gr/?p=12607# […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.