Ζήτω οι Ισπανοί….. podemos

0
797

Mas_podemos-spain

Σύμφωνα με ολοκαίνουργια δημοσκόπηση, στην πρώτη θέση βρίσκεται το αριστερό κόμμα Podemos στην Ισπανία. Είναι πρωτοφανές. Ένα κόμμα το οποίο γεννήθηκε από το ισπανικό κίνημα των Αγανακτισμένων, βρίσκεται στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Η δημοσκόπηση αυτή, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας El Mundo, επιβεβαιώνει προηγούμενη που είχε δημοσιευθεί στις 2 Νοεμβρίου από την εφημερίδα El Pais. Σύμφωνα με τη καινούργια δημοσκόπηση, το Podemos (που σημαίνει «Μπορούμε») θα κέρδιζε το 28,3% των ψήφων, το κυβερνόν Λαϊκό κόμμα 26,3% και το Σοσιαλιστικό κόμμα 20,1%.

———————–

Ποιο είναι όμως το ισπανικό κόμμα, με ζωή μόλις 8 μηνών, που σαρώνει στα γκάλοπ; Ο πολιτικός λόγος του συναντήθηκε με το λαϊκό αίσθημα. Χωρίς ίχνος έπαρσης ή συγκεκαλυμμένα αριστερίστικα «δήθεν». Δεν παρασύρθηκε από αόριστες θεωρητικολογίες, ούτε μίλησε με όρους μικροκομματικού ανταγωνισμού. Απλός και κατανοητός στο ευρύ κοινό, χτύπησε διάνα στον «πόνο» του μέσου Ισπανού, τον οποίο, σε πολιτικό πρόβλημα στην αναζήτηση μιας νέας γλώσσας, με στόχο να επανεκφραστούν έννοιες όπως δικαιοσύνη, δημοκρατία, κράτος και έθνος. (Τ’ ακούς Αλέξη μου;)

Μέσα σε λιγότερο από οκτώ μήνες από τη γέννησή του, το κόμμα του 36χρονου μακρυμάλλη καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Pablo Iglesias Πάμπλό κεφαλαιοποίησε την οργή και την απογοήτευση των Ισπανών εξαιτίας του σκληρού προσώπου της λιτότητας που βίωσαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση.

To «Podemos», που γεννήθηκε από αριστερούς ακαδημαϊκούς έχοντας μεγάλο έρεισμα στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» της Ισπανίας, άφησε πίσω του τόσο το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα PSOE, που συγκέντρωσε 26,2%, όσο και το κυβερνών κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, του πρωθυπουργού Ραχόι, το οποίο περιορίστηκε στο 20%, με αποτέλεσμα να κλονίσει τον δικομματισμό που κυριαρχεί από το 1982 στην ιβηρική χώρα.

Οι Ισπανοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους προς τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, καθώς ένα σκάνδαλο ξεσπούσε μετά το άλλο, με εντάλματα συλλήψεων για πληθώρα πολιτικών και μεγαλοστελεχών της τράπεζας Bankia, τη διάσωση της οποίας τόσο ακριβά πλήρωσαν οι φορολογούμενοι.( Κάτι μου θυμίζουν όλα αυτά…)

To «Podemos» μιλά για αναδιάρθρωση του χρέους, για 35 ώρες εργασίας, σύνταξη στο 60ο έτος, απαγόρευση των απολύσεων σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, μείωση των προνομίων της Καθολικής Εκκλησίας και διευρυμένη πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια αγαθά της υγείας και της παιδείας.

ENTREVISTA PABLO IGLESIAS

Ο Pablo Iglesias έχει να ανέβει ανηφόρα, αλλά μετά ο ουρανός θα είναι καθαρός…….

Pablo-Iglesias-Monedero-candidato-Madrid_EDIIMA20141024_0583_13

Ζηλεύω φριχτά. Ζήτω οι Ισπανοί Podemos!!! Φίλοι forever!

1B_M

O κύκλος των Podemos μεγαλώνει. Θέλω κι’ εγώ μπλουζάκι. XXL παρακαλώ….

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Έλα Αλέξη μου, κουνήσου. Άσε τα κωλομπαρίστικα με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σταμάτα να φωτογραφίζεσαι με τους παπάδες… έλα ξύπνα. Τι σκατά φίλοι είστε με τον Pablo Iglesias;

podemos_28_05_14

1390165059110

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.