Σε όλες τις φάσεις της ζωής της, στην αρρώστια και στον έρωτα, στην απόγνωση και τον πόνο, στην χαρά και στον θάνατο, ζωγράφιζε τον εαυτό της. Η Frida Kahlo είναι ίσως η μοναδική ζωγράφος στην ιστορία που έχει φτιάξει τόσες πολλές αυτοπροσωπογραφίες.
Δεν ήταν ωραία. Ήταν μοναδική. Ήταν ερωτευμένη μέχρι εσχάτων με τον Diego Rivera. Ήταν και Bi–sexual. Έκανε έρωτα και με τον Leon Trotsky. Ήταν άρρωστη, ιδιόρρυθμη, παράξενη και πεισματάρα. Ήταν η Frida Kahlo και πέθανε τόσο νέα…
Γεννήθηκε και πέθανε μήνα Ιούλιο, και όταν πέθανε ήταν 47 ετών.
Η Φρίντα Κάλο (Magdalena del Carmen Frida Kahlo y Calderón) γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1907 και πέθανε στις 13 Ιουλίου του 1954. Μεξικάνα ζωγράφος, που οι νέοι την έμαθαν από την Madonna (μεγάλη της θαυμάστρια) και από την ταινία Frida με πρωταγωνίστρια την Salma Hayek. Μια τεράστια προσωπικότητα, μια ιδιαίτερη καλλιτέχνης, η εθνική σούπερ-σταρ του Μεξικού.
Στη ζωγραφική της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα. Το στυλ που χρησιμοποιεί φαίνεται επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό, αλλά φαίνεται να έχει δεχτεί και επίδραση Ευρωπαϊκών ρευμάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο Ρεαλισμός, ο Συμβολισμός και ο Υπερρεαλισμός. Πάρα πολλά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται ο προσωπικός πόνος, οι αριστερές της πεποιθήσεις και η σεξουαλικότητά της.
Το 1929 η Φρίντα Κάλο παντρεύτηκε το Μεξικάνο τοιχογράφο Ντιέγκο Ριβέρα, με τον οποίο μοιράζονταν τις ίδιες πολιτικές απόψεις, και ο οποίος μετά τον θάνατο της, δώρισε στο κράτος το “Γαλάζιο Σπίτι” της, το οποίο πλέον λειτουργεί ως μουσείο.
Το γαλάζιο σπίτι της Frida https://bit.ly/2r3TKvo
Γεννήθηκε από γερμανοεβραίο πατέρα και ισπανομεξικάνα μητέρα στο (Κογιοακάν) στην Πόλη του Μεξικού. Ο πατέρας της ήταν μορφωμένος, άθεος και είχε έρθει σε νεαρή ηλικία στο Μεξικό όπου είχε γίνει φωτογράφος. Η μητέρα της απ’ την άλλη, ήταν καθολική. Στην ηλικία των έξι αρρώστησε από πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο. Παρακολούθησε την Escola Preparatoria, και ήταν μία από τα 35 κορίτσια ανάμεσα σε 2000 άτομα, όπου και είδε για πρώτη φορά τον μετέπειτα σύζυγό της, τοιχογράφο Ντιέγκο Ριβέρα, ο οποίος ζωγράφιζε τους τοίχους της σχολής.
To 1925, στα 18 της, ένα τραμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε και τραυματίστηκε σοβαρά. Υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων και έκτοτε η ζωή της σημαδεύτηκε από πόνο και θλίψη για την αδυναμία της να κάνει παιδιά. Το 1926, ενώ ανάρρωνε από το ατύχημα, ξεκίνησε μαθήματα ζωγραφικής. Η οικογένειά της δε μπορούσε να υποστηρίξει την καλλιτεχνική της δραστηριότητα οικονομικά, για αυτό και την προέτρεψαν να εικονογραφεί βιβλία ιατρικής. Με τον καιρό έγινε καλά και πήρε απόφαση να πάει να συναντήσει τον Diego Rivera.
Το 1929 έδειξε τη δουλειά της στον Diego Rivera και την ίδια χρονιά παντρεύτηκαν.
“Ο Diego ήταν πάντα το παιδί μου, ο εραστής μου, το σύμπαν μου” Frida Kahlo
Οι πίνακές της είναι αντιδιαμετρικοί από τους πίνακες του Ριβέρα. Ενώ ο Ριβέρα αντλούσε τα θέματά του από το Μεξικό της προκολομβιανής εποχής, η Φρίντα παρέμεινε πιστή στην τάση της mexicanidad, τη μεξικανική κουλτούρα που ανθούσε εκείνη την περίοδο. Συχνά οι πίνακές της επηρεάζονται τα δημοφιλή λαϊκά χριστιανικά τάματα (retablos) και αποτελούν ευχαριστία στην Παρθένο Μαρία για την πραγματοποίηση μιας ευχής. Ο Ριβέρα ήταν ήδη αναγνωρισμένος ζωγράφος και οι τοιχογραφίες του είχαν μεγάλη ζήτηση στις Η.Π.Α. Το ζευγάρι ταξίδεψε στην Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο και αργότερα στο Ντιτρόιτ. Εκεί η Φρίντα έμεινε έγκυος αλλά, απέβαλλε. Η θλίψη της για τις αποβολές της αποτυπώνεται στους πίνακες “Αποβολή στο Ντιτρόιτ” και “Νοσοκομείο Χένρι Φόρντ”.
Κατά τη διάρκεια της ζωής της η Φρίντα Κάλο ήταν κυρίως γνωστή ως γυναίκα του Ριβέρα και όχι ως ξεχωριστή καλλιτέχνης. Το 1938 ο Αντρέ Μπρετόν γνώρισε την Κάλο και τον Ριβέρα κατά το ταξίδι του στο Μεξικό. Εκείνος εντυπωσιάστηκε από τη δουλειά της, την κάλεσε να πάρει μέρος στην έκθεση μαζί με άλλους σουρρεαλιστές ζωγράφους στο Παρίσι και παράλληλα της οργάνωσε και μια ατομική της έκθεση. Το Παριζιάνικο κοινό ενθουσιάστηκε το ίδιο και ο Picasso. Η Γαλλική Vogue την έβαλε στο εξώφυλλο της, κάνοντας την γνωστή στε όλο το καλλιτεχικό κύκλωμα. Όλοι μιλούσαν για την Frida. Στη διάρκεια της σύντομης ζωής της πραγματοποίησε μόνο τρεις εκθέσεις: στο Παρίσι, στην Νέα Υόρκη και στο Μεξικό.
“Ζωγραφίζω αυτοπροσωπογραφίες επειδή είμαι το άτομο που γνωρίζω καλύτερα” Frida Kahlo
Όταν πέθανε ο «πατέρας» της Οκτωβριανής επανάστασης, Βλάντιμιρ Λένιν, ο στενός συνεργάτης του, Λέων Τρότσκι, κινδύνευε θανάσιμα. Ο Στάλιν, που είχε καταφέρει να πάρει τα ηνία του κόμματος, τον έβαλε στο στόχαστρο του. Για να γλυτώσει, το 1936 ζήτησε άσυλο στο Μεξικό και έμεινε στο Μπλε Σπίτι του Ντιέγκο και της Φρίντα, με την οποία αναφέρεται ότι είχε σύντομη ερωτική περιπέτεια… (φωτογραφίες πάνω)
Το 1939 χώρισε προσωρινά από τον Ριβέρα, αποσύρθηκε στο Μεξικό, και ζωγράφισε τον πίνακα “Οι δύο Φρίδες”, στον οποίο απεικονίζει το δίλημμά της για το διαζύγιο. Σε όλη τη διάρκεια του 1939 διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με τον Νίκολας Μάρεϊ, τον οποίο είχε γνωρίσει μαζί με τον Ριβέρα στη Νέα Υόρκη. Σύντομα, μετά το διαζύγιο το 1940, χώρισε με τον Μάρεϊ και ξαναπαντρεύτηκε με τον Ριβέρα.
Το Γαλάζιο Σπίτι της Φρίντα Κάλο (La Casa Azul), όπου έζησε και δούλεψε, στην Πόλη του Μεξικού, είναι πλέον μουσείο, στο οποίο εκτίθενται προσωπικά της αντικείμενα. Η λήψη φωτογραφιών επιτρέπεται μόνο στο εξωτερικό του σπιτιού και στην αυλή του. Δείτε αναλυτικό άρθρο: Το γαλάζιο σπίτι της Frida https://bit.ly/2r3TKvo
Με τον Diego Rivera. Μια θυελλώδης σχέση, ένας απίστευτος έρωτας.
Η Frida Khalo, ένα χρόνο πριν τον θάνατο της (1952)
—————————-
Διαβάστε ακόμα
Για πρώτη φορά τα αντικείμενα της Frida: https://bit.ly/2r6LLxJ
Το γαλάζιο σπίτι της Frida: https://bit.ly/2r3TKvo
———————————————————–
εξαιρετικό άρθρο !!!
ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΑΡΘΡΟ!!!
ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΑΤΑΚΤΟΥΛΑ Η ΖΩΓΡΑΦΟΣ!
Πάθος… Πόνος…
Αυτά τα δύο ήταν η Frida Khalo!!
Μια παθιασμένη από έρωτα γυναίκα, γεμάτη πόνο…
Αμίμητη Καλλιτέχνης!!
Απο τα ωραιοτερα site k. N. Mουρατιδη, χαιρομαι να σας διαβαζω.
Οσες φορές κι αν διαβάσω για τη ζωή της κι όσες φορές κι αν δώ τα έργα της…έχω το ίδιο συναίσθημα και τον ίδιο θαυμασμό όπως την πρώτη φορά!!!!
Αγαπημένη Φρίντα!!!!!
Η Μαρία Κάλλας της ζωγραφικής!
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΘΡΟ…………ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ
τι θαυμασια χρωματα και τι εντονος συμβολισμος υπαρχει μεσα στους πινακες τις! ολλες οι εμπειριες και ο πονος τις ζωης τις την βρισκεις μεσα εκει. Καλα λενε οτι ο καλλιτεχνης πρεπει να εχει εμπειριες και ισως πονο για δημιουργησει θαυματα! Υπεροχο αρθρο Κυριε Νικο και πολυ ενδιαφερον. Ευχαριστουμε.
[…] 1907 – Φρίντα Κάλο: Η Magdalena del Carmen Frida Kahlo ήταν Μεξικάνα ζωγράφος. Στη ζωγραφική της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα. Το στυλ που χρησιμοποιεί φαίνεται επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό αλλά φαίνεται επίσης να έχει δεχτεί και επίδραση Ευρωπαϊκών ρευμάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο Ρεαλισμός, ο Συμβολισμός και ο Υπερρεαλισμός. Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται ο προσωπικός πόνος και η σεξουαλικότητά της. Το 1929 η Φρίντα Κάλο παντρεύτηκε το Μεξικάνο τοιχογράφο Ντιέγκο Ριβέρα, με τον οποίο μοιράζονταν τις ίδιες πολιτικές απόψεις. Ο Ντιέγκο Ριβέρα δώρισε το 1957 το “Γαλάζιο Σπίτι” της στο Coyoacán, στην Πόλη του Μεξικού, και λειτουργεί πλέον σαν μουσείο Frida Kahlo. Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr : https://www.nikosonline.gr/%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B9%CE%B6%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-… […]