Έχει μεγάλη καριέρα στον κινηματογράφο και το θέατρο, έχει και 4 γάμους, και 4 διαζύγια, και άπειρους έρωτες, έχει και «κόρη», και εγγονή, έχει και το Σπίτι του Ηθοποιού, έχει και μια μεγάλη καρδιά. Η Άννα Φόνσου έφτασε τα 83, αλλά είναι πάντα εδώ και πάντα παρούσα να βοηθήσει, όσους ηθοποιούς έχουν ανάγκη.
Πριν 30 χρόνια περίπου ξεκίνησε να φτιάχνει με δικά της, προσωπικά χρήματα, το Σπίτι του Ηθοποιού, όταν σε μια τράπεζα, απέναντι από την μπουτίκ της στο Κολωνάκι, συνάντησε τον ηθοποιό Κώστα Σαντοριναίο. Ήταν σε κακά χάλια. Τον πήρε και τον πήγε στο μικρό υπόγειο σπίτι του στην πλατεία Κουμουνδούρου. «Άννα, θα φτιάξεις ένα καφενείο για μας; Είναι μεγάλη η μοναξιά για τους ηθοποιούς όταν αποσύρονται από τα φώτα», της είπε και η Άννα το έκανε σκοπό ζωής.
Η Άννα Φόνσου γεννήθηκε στην Καισαριανή, 6 Ιουλίου 1939. Μεγάλωσε στην Τήνο, από όπου είναι και η καταγωγή της, και αργότερα ξανάρθε στην Αθήνα με την οικογένεια της. Μεγάλη φτώχεια. Ο πατέρας της γυρνούσε με ένα γαϊδουράκι τις γειτονιές και πουλούσε λεμόνια, η μητέρα καθαρίστρια, η αδερφή μοδίστρα. Αριστερή οικογένεια, με τον πατέρα της να κάνει εξορία μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Κατράκη. Γι΄ αυτό μάλλον χρόνια αργότερα, μπήκε και η ίδια στο ΚΚΕ. Στις βουλευτικές εκλογές του 1996 και του 2000 ήταν υποψήφια με το ΚΚΕ και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 και του 2012, ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας.
Όταν έμαθε ότι η μεγάλη πρωταγωνίστρια του Ελληνικού θεάτρου, η κ. Κατερίνα έψαχνε για κομπάρσους, πήγε. Και έγινε η αγαπημένη της. Εκείνη την σπούδασε στη δραματική σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Έκανε χορό με τη Ραλλού Μάνου και τραγούδι με την Πόπη Πετριόλη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1956 με το θίασο της κ. Κατερίνας και στον κινηματογράφο το 1957 στην ταινία “Το παιδί του δρόμου”. Το 1965, ίδρυσε το Προσκήνιο μαζί με τους Αλέξη Σολομό και Αιμίλιο Χουρμούζιο. Και ενώ απ’ ότι βλέπουμε ξεκίνησε με τις καλύτερες των προυποθέσεων, στην πορεία τα έκανε θάλασσα. Μέχρι και σε soft porno έπαιξε… κι΄ όχι μια φορά!
Στον κινηματογράφο έπαιξε σε 50 περίπου ταινίες, σχεδόν αποκλειστικά πρωταγωνιστικούς ρόλους. Κυρίως κωμωδίες και comedy, μαζί με διάσημους κωμικούς όπως ο Θανάσης Βέγγος με τον οποίο συμπρωταγωνίστησε σε αρκετές ταινίες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έκανε και μια σειρά ερωτικών ταινιών (soft porno), κυρίως με σκηνοθέτη τον Όμηρο Ευστρατιάδη, που σήμερα θεωρούνται cult. Άλλά ήδη η καριέρα της δεν πήγαινε καλά….
Έχει δουλέψει με τους σκηνοθέτες: Ορέστη Λάσκο, Γιώργο Εμιρζά, Γρηγόρη Γρηγορίου, Βασίλη Γεωργιάδη, Σωκράτη Καψάσκη, Ερρίκο Θαλασσινό, Πάνο Γλυκοφρύδη, Αλέκο Σακελλάριο, Κώστα Καραγιάννη, Ντίμη Δαδήρα, Όμηρο Ευστρατιάδη κ.α.
Συμπρωταγωνιστές της ήταν όλοι οι μεγάλοι της χρυσής εποχής του κινηματογράφου: Νίκος Κούρκουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Μιχάλης Νικολινάκος, Θανάσης Βέγγος, Κώστας Χατζηχρήστος, Στέφανος Ληναίος, Νίκος Ρίζος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Γιάννης Γκιωνάκης, Ντίνος Ηλιόπουλος, Ανδρέας Μπάρκουλης, Άλκης Γιαννακάς, Βαγγέλης Σειληνός κ.α.
Η ταινία “Ιδιωτική μου ζωή” (1971), σε σενάριο Γιάννη Τζιώτη με πρωταγωνίστρια την Άννα Φόνσου δίπλα στον Ανδρέα Μπάρκουλη και τον Άλκη Γιαννακά – με λεσβιακά και ότι άλλο λαχταράει η καρδιά σου!
Ούτε μία ημέρα χωρίς άντρα…
Λατρεύει τους άντρες και το έχει αποδείξει. Επίσης δεν της αρέσει να τους αποκαλεί «συντρόφους». Προτιμάει να λέει… «οι άντρες μου». Είναι ίσως από τις λίγες που δεν έχει μείνει ούτε μία ημέρα χωρίς κάποιον άντρα στο πλευρό της. Αλλά όπως έχει πει…«Όσες φορές ήμουν με έναν άνθρωπο υπήρχε έρωτας. Ποτέ δεν έμεινα με έναν άντρα χωρίς να το θέλω». Απ΄ ότι ξέρουμε και άπ΄ όσα λένε, εκτός απο τους γάμους της είχε και εκατοντάδες ερωτικές “περιπέτειες”…
Παντρεύτηκε 4 φορές και 4 χώρισε – γιατί πιστεύει πως… «όταν φεύγει ο έρωτας, δεν υπάρχει κανένας λόγος πια να μένουμε μαζί». Ο πρώτος της σύζυγος ήταν επιχειρηματίας του θέατρου. Ήταν πανέμορφος απ΄ ότι λένε. Εκείνη ήταν 19 ετών και εκείνος 23. Ο δεύτερος σύζυγος ήταν αρχιτέκτονας και ο τρίτος έγραφε μουσική. Ήταν ο συνθέτης Τάκης Μπουγάς, με τον οποίο ήταν παντρεμένη 8 χρόνια. Παντρεύτηκαν το 1985 με πολιτικό γάμο, και από εκείνη την περίοδο προέκυψε και το τραγούδι «Αννα», που είναι γραμμένο γι΄ αυτήν. Χώρισαν το 1993 και ο Μπουγάς είχε πει… «την θαύμαζα ως άνθρωπο και την αγάπησα πολύ!» Ο τέταρτος άντρας της μπορεί να μην προερχόταν από το χώρο της τέχνης, αλλά έμειναν μαζί πολύ καιρό.
Όσο για τους υπόλοιπους… προς το τέλος του άρθρου θα διαβάσετε τι μου είπε μια συνάδελφος της Φόνσου και θα μείνετε με το στόμα ανοικτό.
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ήταν ερωτευμένος μαζί της – αλλά και εκείνη, απ΄ ότι έχει πει. Ήταν το είδωλό της. Διαφορά ηλικίας 30 χρόνια…
Με τον Αντρέα Μπάρκουλη έχουν παίξει σε αρκετές ταινίες, και σε τολμηρές. Ο Μπάρκουλης ήταν αυτός που για την ταινία “Αγοροκόριτσο”, πρότεινε την Φόνσου, όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη αρνήθηκε να παίξει.
Η «κόρη» της: Η πιο στενή της φίλη – σε όλα – ήταν η αδελφή της η Μαρία. Η Μαρία την καταλάβαινε πάντα και παντού. Κι επειδή ήξερε ότι φοβόταν την ευθύνη ενός παιδιού, μια μέρα της είπε: “Το παιδί που θα γεννήσω θα είναι δικό σου παιδί. Θα το μεγαλώσουμε μαζί”. Έτσι, από την πρώτη μέρα της γέννησής της, η Άννα υιοθέτησε την Ασημίνα (Άση)– που την λατρεύει. Η πράξη της υιοθεσίας κρατήθηκε μυστική, μέχρι που απρόσμενα η Μαρία «έφυγε» από την ζωή. Η Άννα ήταν απαρηγόρητη, έκλεγε από το πρωί μέχρι το βράδυ, φορούσε παντού μαύρα και μάλιστα είχε σκεφτεί μέχρι και την αυτοκτονία. Είχε χάσει την γη κάτω από τα πόδια της. Ευτυχώς η ύπαρξη της Ασημίνας την κράτησε στην ζωή.
Εδώ στον γάμο της Ασημίνας
Ακόμα και στα γεράματα, πάντα έχει δίπλα της κάποιον κύριο – μεγάλης ή πολύ μεγάλης ηλικίας. Μια από τις πρόσφατες σχετικά σχέσεις της ήταν κι αυτή με τον Σπύρο Μερκούρη, τον αδελφό της Μελίνας. Τον κήδεψε κι΄ αυτόν!
Ρώτησα μια συνάδελφο της…
… και δεν μου είπε ωραία πράγματα. Μάλλον καταπέλτης ήταν. Συνάδελφος, μεγάλης ηλικίας που την ξέρει την Άννα Φόνσου και έχουν δουλέψει μαζί. Δεν θέλει να αναφερθεί το όνομα της, ούτε μπήκε σε λεπτομέρειες. Μου είπε: «Για την κυρία – μέσα κι έξω από το επάγγελμα – γνωρίζουμε ΟΛΟΙ πολλά. Για τους γάμους, για τις ξεπέτες με όλους (!!!!!) τους συναδέλφους της, συμπρωταγωνιστές της, νέους, γέρους, όμορφους, άσχημους… όλα τα άλεθε η… μηχανή!!! Για τα χρέη που είχε από το μαγαζί ρούχων στο Κολωνάκι και έχασε το σπίτι της… τα πάντα ξέρω. Αλλά επειδή η Φόνσου έχει διαβολικό μυαλό, σκέφτηκε το σπίτι του ηθοποιού! Δεν ξέρω τι ακριβώς προσφέρει αυτό το «ίδρυμα», ξέρω όμως ότι η ίδια μένει στο ρετιρέ του κτιρίου, με υπηρετικό προσωπικό (έχει και προσωπική καφετζού, Παντυ τη λένε) και όλα πάνε καλά!!! Άσε μην σου πω περισσότερα, γιατί είμαι και γριά γυναίκα και δεν μπορώ να με τρέχουν στα δικαστήρια….»
Και εδώ η απάντηση της Άννας Φόνσου
Η Άννα όταν αναρτήθηκε αυτό το άρθρο μου ήταν εκτός Ελλάδας. Όταν γύρισε με πήρε τηλέφωνο από την μια να με ευχαριστήσει για το δημοσίευμα και από την άλλη πικραμένη γι΄ αυτά που της καταλογίζει η συνάδελφος…. Μου έστειλε και ένα σημείωμα, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ…. https://bit.ly/2YlDYhC
Η Ρένα Δούρου ως περιφερειάρχης Αττικής, έδωσε τα χρήματα για την καινούργια πτέρυγα του Σπιτιού του Ηθοποιού.
Διαβάστε κι΄ άλλα μεγάλα αφιερώματα
ΚΑΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΗ: Κατέρρευσε μετά τον θάνατο του Ρηγόπουλου https://bit.ly/3wRdEsW
ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ: Το παιδί θαύμα https://bit.ly/2WRgeki
ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ: Είδε τον άντρα της να καίγεται https://bit.ly/3aEYMTG
ΜΠΕΤΥ ΛΙΒΑΝΟΥ: Το κορίτσι όλων των ηλικιών https://bit.ly/3JV6SKk
ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ: Ένα πολύ τυχερό κορίτσι https://bit.ly/3CIv6Tx
ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ: Γιατί την λένε στριμμένη; https://bit.ly/2Pk5YPW
ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ: Ζει καθηλωμένη… https://bit.ly/2H14Mga
ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Η Μάρθα μας https://bit.ly/3aJ7TGc
ΝΙΚΗ ΛΙΝΑΡΔΟΥ: Ξεκίνησε ως Μπέμπη Κούλα https://bit.ly/3kL3ioF
ΖΩΖΩ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗ: Η Ζωζώ είναι είδος από μόνη της: https://bit.ly/2IMyk0U
ΓΚΙΖΕΛΑ ΝΤΑΛΙ: Η Βασίλισσα του soft porno https://bit.ly/3hlzrUn
ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ: Η Μάρθα “κλάψα” https://bit.ly/3BMdaao
ΜΕΜΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ: Μια ηθοποιός με 8 χρόνια καριέρα https://bit.ly/3uYfNpn
ΜΙΡΑΝΤΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ: Ήταν λιγάκι «τζαζ» https://bit.ly/3droPSx
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ: Έζησε μια αλήτικη ζωή https://bit.ly/2OnRrNU
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ: Η περίεργη καριέρα του Βέγγου https://bit.ly/2ZOyTi1
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ: Ξεψύχησε προς το νοσοκομείο https://bit.ly/2wg7V5Y
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τον απέρριψαν ως εντελώς ατάλαντο https://bit.ly/2pZF1Uz
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣ: Ο «Φίφης» του ελληνικού σινεμά https://bit.ly/2lVNVQV
—————————————————————————
δεν έιναι ευγενικό ούτε ωραίο να αποκαθηλωνεται μια γυναίκα που τόσα έκανε για τους ηθοποιούς. Εχω διαβασει την βιογραφία της και δεν ειναι έτσι τα πράγματα. όμως ότι και να έκανε στην καριέρα της και στο κρεβάτι της δικαίωμά της
ΚΥΡΙΕ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ ΠΟΙΟς ΗΤΑΝ Ο ΛΟΓΟς ΠΟΥ Η ΦΟΝΣΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΑΙΝΙΕς ΜΕ ΤΗ ΦΙΝΟς ΦΙΛΜ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ?
Δεν γνωρίζω, αλλά μπορώ να υποθέσω. Νομίζω πως η Φίνος είχε ήδη όλα τα μεγάλα πρώτα ονόματα σε γυναίκες και δεν υπήρχε “χώρος” για καινούργιες.