Με αυτήν την έκθεση των γλυπτών του κορυφαίου Βρετανού καλλιτέχνη Antony Gormley, που θα είναι εκεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου, «ξαναζωντάνεψε» ένας χώρος που δεν είχε να προσφέρει κάτι καινούργιο. Η Δήλος αυτή την στιγμή κερδίζει τέτοια δωρεάν δημοσιότητα, που δεν την είχαμε φανταστεί. Και μαζί με την Δήλο και όλες οι Κυκλάδες. Και μαζί με τις Κυκλάδες και όλη η Ελλάδα….
Το κατά την μυθολογία, κάποτε ιερό νησί της Δήλου, μέσα στους αιώνες έχει καταπατηθεί και έχει λεηλατηθεί εκατοντάδες φορές…. Από τους Μακεδόνες το 315 π.Χ, τους Ρωμαίους, Αιγύπτιους, Σύριους, Ιταλούς… Το νησί είχε μετατραπεί σε δουλεμπορικό κένρο. Και επίσης το 88 π.Χ. κατά τη διάρκεια των Μιθριδατικών πολέμων, είχε υποστεί δύο καταστροφικές επιθέσεις!
… και φτάνουμε στο σήμερα, όπου κάποιων «σφίγγεται» το στομάχι τους και προσβάλλεται η αισθητική τους, από μια παροδική έκθεση γλυπτών, ενός κορυφαίου σύγχρονου γλύπτη; Διαβάστε τα πάντα για τον Sir Antony Gormley στο άρθρο, “Ο μεγαλύτερος γλύπτης εν ζωή”, εδώ https://bit.ly/2U6r4B2
Ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου φιλοξενεί φέτος για πρώτη φορά μια μοναδικής σύλληψης έκθεση σύγχρονης γλυπτικής τέχνης από τον Βρετανό καλλιτέχνη Antony Gormley, προϊόν σύμπραξης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του ΝΕΟΝ.
Για το διάστημα 2 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2019, τα ανθρωπόμορφα γλυπτά του, θα “κατοικίσουν” το νησί της Δήλου μετά από χιλιάδες χρόνια, στο πλαίσιο της έκθεσης SIGHT. Η επιμέλεια είναι της Ελίνας Κουντούρη, διευθύντριας του ΝΕΟΝ και της Iwona Blazwick, OBE, διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου.
Οι 29 γλυπτές ανθρώπινες μορφές από σίδηρο (ανάμεσά τους και πέντε νέα έργα που είναι αναθέσεις του ΝΕΟΝ ειδικά για την έκθεση), φιλοδοξούν να «αποκαταστήσουν» την ανθρώπινη παρουσία και να δημιουργήσουν ένα φυσικό μονοπάτι που οδηγεί πίσω στη μυθολογία και την ανθρώπινη δραστηριότητα του παρελθόντος της Δήλου.
Σχόλια για την έκθεση (δεν διόρθωσα κανένα)
Γιούλη Ευθυμίου: Ιερή αγανάκτηση από τους συμπατριώτες μας για την και καλά βεβήλωση του χώρου από τα τερατουργήματα. Γιατί ως γνωστόν είμαστε και απόλυτοι γνωστές των εικαστικών.
Ολύβια Μαυρογιάννη: Συμφωνώ με την κα Ευθυμίου απόλυτα.
Γιώργος Παπαδόπουλος: ”οι πατριώτες” δυαμαρτηρονται για αυτα, αλλά αδιαφορουν για την εγκαταληψη και τα σκουπηδαριο των αρχαιολογηκον χώρων σε πολλες περηπτοσης
Roza Sidiropoulou: Γιώργος Παπαδόπουλος τοτε να μην διαμαρτυρεται κανεις για τις εκθεσεις και τις επιδειξεις στην Αγ.Σοφια
Argyris Starletakias: ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΑ ΚΌΚΑΛΆ ΤΟΝ ΠΡΌΓΟΝΟΝ ΜΑΣ…Ο ΑΝΘΡΩΠΕ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΓΙΝΕΣ ΚΟΠΡΙΤΗΣ..
Olina Pavli: 1-2 δείχνουν ωραία, ( πρώτη εικόνα ) αλλά τα περισσότερα είναι παραφωνία…
Maria Papadeli Ampla: Μήπως επ’ευκαιρία της έκθεσης “διατηρηθεί” και καθαριστεί και ολόκληρος ο χώρος; μήπως μπεί και σε κάποια σειρά η οργάνωση; και θα πρόσθετα ότι δεν βλέπω κάτι μη συμβατό με τον αρχαιολογικό χώρο, μια έκθεση απο φιγούρες σε διαφορετικό υλικό απο αυτό
Mary JoanaNik: Ο Gormley μου αρέσει πολύ. Αλλά ενημερώθηκε η Ουνέσκο με αναφορά όπως προβλέπεται και συμφώνησε? Η Δήλος είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς Ουνέσκο και υπάρχουν όροι. Δεν γνωρίζω. Ρωτώ…….
Constantinos Nterziotis: Άλλη μια απόδειξη ότι δεν έχουμε κράτος.
Ntina Arapaki: Δεχομαι καθε μορφη τεχνης ομως στον συγκεκριμενο χωρο μου προκαλει σφιξιμο στο στομαχι…μου θυμιζει τις εκθεσεις των Τουρκων μεσα στην Αγ.Σοφια….κακογουστο αν μη τι αλλο…..?
Ηλέκτρα Ρέα: Με στεναχωρεί που δέχτηκαν αυτά τα αγάλματα στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου.Τα αγάλματα ντροπίαζουν και προσβάλλουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Θα έπρεπε να συμβολίζουν οι δύο θεοί του Φωτός (η Θεά Άρτεμις και ο Θεός Απολλών) και την ιερότητα, της…
Nikolas Gabriele: Aυτος ο φρικαλεος αβανγκαρντισμος σε τετοιο χωρο ειναι να μη σ.εξοργιζει?
———————————–
Εγώ έχω να πω, πως η έκθεση στην Δήλο είναι αριστούργημα. Κομψή και διακριτική. Μακάρι ΟΛΟΙ οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας να ζωντανέψουν, με εκθέσεις, ψηφιακές αναπαραστάσεις, αθλήματα, μαθήματα, σχολεία, μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε πάρτι και πικ-νικ… μουσικές και θέατρο…. Εγώ επιθυμώ να ζώ με τον πολιτισμό και την ιστορία μας δημιουργικά, όχι βαρετά.
Ζωντανέψτε τους αρχαιολογικούς μας χώρους: https://bit.ly/2XtDwNQ
Αρχαιολογικοί χώροι/ άρθρα
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας: https://bit.ly/2LeLlAJ
Ένα αρχαιολογικό πάρκο που θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα: https://bit.ly/2NxIjoy
Έχετε πάει στην αρχαία αγορά της Αθήνας; https://bit.ly/2Jsf7Ax
Μια μεγαλειώδης ανασκαφή: https://bit.ly/2NzI3cp