Μια μέρα που διάβαζα κάτι γι’ αυτήν, σκεφτόμουν πως όλος ο κόσμος αγαπούσε την Δέσπω Διαμαντίδου. Τι ήταν όμως αυτό που τους έκανε όλους να την θαυμάζουν και να επιζητούν την παρέα της; Τι ήταν αυτό που έκανε την Δέσπω να είναι η χαρά της ζωής;
Είναι αρκετά τα χρόνια από τότε που έφυγε από την ζωή η αγαπημένη Ελληνίδα ηθοποιός. Ήταν 18 Φεβρουαρίου 2004 όταν μάθαμε τον θάνατο της. Εγώ είχα την τύχη να την γνωρίσω στο σπίτι της Μελίνας Μερκούρη. Αμέσως με συμπάθησε κι αμέσως την αγάπησα.
Η Δέσπω Διαμαντίδου γεννήθηκε στον Πειραιά στις 13 Ιουλίου του 1916 και είναι γνωστή στο κοινό κυρίως από τις παλιές ελληνικές ταινίες. Σχεδόν πάντα έκανε την κακιά, την στριμμένη, την ανήθικη γυναίκα που μπροστά στο χρήμα και στις προσωπικές της επιθυμίες καταπατούσε ανθρώπινες ζωές. Και ήταν πάντα υπέροχη στους ρόλους της. Τόσο, που ο κόσμος την αντιπαθούσε. Ενσάρκωσε τη λεσβία δεσμοφύλακα στη «Στεφανία», τη Μαντάμ Παρί στα «Κόκκινα Φανάρια», και ρόλους σκληρούς στις ταινίες «Ντάμα σπαθί», «Οι αδίστακτοι», «Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη» κ.α. Ευτυχώς που υπήρξαν και κάποιοι ρόλοι πιο ανάλαφροι για να αρχίσει ο κόσμος να την συμπαθεί, όπως για παράδειγμα όταν έκανε τη μητέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό» κ.α.
Συνολικά έπαιξε σε σχεδόν σαράντα ταινίες, είχε όμως μια ακόμα μεγαλύτερη θεατρική καριέρα. Για πολλά χρόνια ήταν στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου και έπαιξε με επιτυχία σε δεκάδες κλασσικά έργα, σε αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες αλλά και στη θεατρική εκδοχή του «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν (που λεγόταν «Ilya Darling»), στο Broadway.
Η Δέσπω και η Μελίνα
Η Δέσπω και η Μελίνα ήταν φίλες στην πραγματική ζωή. Εκτός από την άψογη συνεργασία τους στις ταινίες και πάνω στη σκηνή του Broadway, όποτε βρίσκονταν- κυρίως στο σπίτι της Μελίνας- γινόταν ένας μικρός χαμός. Η Μελίνα πάντα την πείραζε και η Δέσπω γελούσε σαν μικρό παιδί. Ποτέ δεν θύμωνε και ποτέ δεν παρεξηγούσε. Ήξερε το χιούμορ της και το διασκέδαζε. Η ίδια υποστήριζε μάλιστα πως χάρη στον Ντασέν και την Μελίνα που της έδωσαν το ρόλο στο “Ποτέ την Κυριακή”, ο κόσμος άρχισε να την συμπαθεί κάπως, και οι σκηνοθέτες την είδαν και σε κάτι άλλο εκτός απο αρχαία τραγώδια και ρόλους κακιάς.
Εκτός από το Ilya Darling στο Broadway, η Δέσπω Διαμαντίδου έπαιξε και σε άλλες μεγάλες παραστάσεις (Cabaret κλπ.) όπως και στην ταινία του Γούντι Άλεν «Ο ειρηνοποιός», όπου ενσάρκωνε τη μητέρα του. Για τις συνεργασίες της με ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς μοναδική αιτία ήταν το ταλέντο της. Βοήθησε όμως επίσης, τόσο η παραμονή της στην Αμερική από το 1967 έως το 1974 (διάρκεια της δικτατορίας), όσο και το γεγονός ότι γνώριζε ξένες γλώσσες. Και ο πληθυντικός δεν είναι σχήμα λόγου. Η Δέσπω μιλούσε τουλάχιστον πέντε γλώσσες. Λέγεται μάλιστα πως λόγω της Ρώσικης καταγωγής της, αλλά και των σπουδών της σε Γερμανικές Σχολές, είχε μια ελαφρά προφορά.
Τα τελευταία χρόνια για να έχει κάτι να ασχολείται, έφτιαχνε διάφορα πήλινα αντικείμενα που μετά τα ζωγράφιζε. Μου είχε χαρίσει ένα τέτοιο τασάκι, αλλά όσο κι αν έψαξα δεν το βρήκα. Ήθελα να το φωτογραφίσω να σας το δείξω. Κάποια στιγμή εκεί που δεν το περιμένω θα εμφανιστεί όμως μπροστά μου. Σίγουρα το έχω καταχωνιάσει κάπου….
Αν και της έδιναν πάντα ρόλους αντιπαθητικούς, η Δέσπω είχε μια καρδιά περιβόλι. Ήταν πάντα η χαρά της παρέας.
Δέσπω & Παπαμιχαήλ
Η Δέσπω παντρεύτηκε τον ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη με τον οποίο απέκτησε ένα γιο. Μετά τον χωρισμό τους, μια σχέση που κουβεντιάστηκε ήταν αυτή με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Μια σχέση που για πολύ κόσμο ήταν αταίριαστη. Οι δυο τους όμως είχαν ταιριάξει και πάρα πολύ μάλιστα. 18 χρόνια ήταν η διαφορά της ηλικίας τους και 7 χρόνια κράτησε η σχέση τους. Ήταν ένα ζευγάρι που το έφερε κοντά όχι μόνο η αγάπη, αλλά και ο αλληλοθαυμασμός. Το πάθος τους για το θέατρο και ο ενθουσιασμός τους για τα ίδια έργα. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ “άνθισε” στο πλευρό της Δέσπως Διαμαντίδου. Όταν γνωρίστηκαν εκείνος ήταν μαθητής στην σχολή του Εθνικού θεάτρου και η Δέσπω μια καλλιεργημένη γυναίκα και καταξιωμένη πρωταγωνίστρια. Συναντήθηκαν το 1955 στην παράσταση “Εκάβη”, ο Παπαμιχαήλ 21 ετών καλλονός και η Δέσπω σχεδόν σαραντάρα. Της άρεσε ως αγόρι και του το έδειξε. Εκείνος ανταποκρίθηκε και “κόλλησαν” για τα επόμενα 7 χρόνια. Η Δέσπω τον επέβαλε παντού. Τον έκανε πρωταγωνιστή και τον γνώρισε με παράγοντες του θεάτρου, του κινηματογράφου και τους φίλους της. Τον συμβούλευε, τον καθοδηγούσε, τον ενέπνεε. Τον στήριξε στο ξεκίνημά του και ήταν δίπλα του σε κάθε περίσταση.
ΥΓ. Και κάτι που πρέπει να σημειώσουμε – έτσι για την ιστορία. Πριν παντρευτεί ο Δημήτρης με την Αλίκη, είχαν βρεθεί με την Δέσπω – οι τρείς τους – σε δύο ταινίες. Το 1960 στην “Μανταλένα”, όπου η Διαμαντίδου υποδύεται την μητέρα του Παπαμιχαήλ, ενώ έναν χρόνο αργότερα, το 1961, στην “Η Αλίκη στο ναυτικό”, όπου υποδυόταν τη μητέρα της Βουγιουκλάκη.
Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ υπήρξε μεγάλος της έρωτας, και στην αρχή της καριέρας του τον επέβαλε παντού. Μέχρι και σε ραδιοφωνική εκπομπή με την Μελίνα (φωτο κάτω)
Στα Κόκκινα Φανάρια, με τον Γιώργο Φούντα και την Ελένη Ανουσάκη.
Με την Ξένια Καλογεροπούλου
Με τον Woody Allen, όταν στον «Ειρηνοποιό» έκανε την μητέρα του.
Στο θέατρο της Αλίκης, σε μια press conference: Δάνης Κατρανίδης, Γιάννης Ξανθούλης, Δέσπω Διαμαντίδου και εγώ.
Ανάμεσα σε δύο μεγαθήρια. Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Γιώργος Ζαμπέτας.
Με την Ζωή Λάσκαρη
Διαβάστε άρθρα και για άλλους μεγάλους μας ηθοποιούς
ΜΑΙΡΗ ΑΡΩΝΗ: Έκανε απεργία πείνας για να γίνει ηθοποιός https://bit.ly/2QZ5PRT
ΤΑΣΣΩ ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Η κακιά του Ελληνικού σινεμά https://bit.ly/2Rx6KbF
ΜΑΡΙΚΑ ΚΡΕΒΑΤΑ: Ορφανή από 2 ετών https://bit.ly/2sGRWfG
ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ: Το παιδί θαύμα https://bit.ly/2WRgeki
ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ: Είδε τον άντρα της να καίγεται https://bit.ly/3aEYMTG
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΑΔΙΚΟΥ: Μακριά απ’ το αγριεμένο πλήθος https://bit.ly/3peXWEN
ΔΑΦΝΗ ΣΚΟΥΡΑ: ΚΚΕ μέχρι το κόκκαλο https://bit.ly/2IbjjGI
ΓΚΕΛΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ήταν ρόδινη η ζωή της https://bit.ly/3p2WdTd
ΚΟΥΛΑ ΑΓΑΓΙΩΤΟΥ: Πως μπλέχτηκε σε υπόθεση δολοφονίας https://bit.ly/31Oiyem
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΥΡΝΑΣ: Γιατί αυτοκτόνησε; https://bit.ly/3qPOOrj
ΛΙΝΤΑ ΑΛΜΑ: Το θεϊκό κορμί https://bit.ly/39iuQxs
ΒΙΚΥ ΒΑΝΙΤΑ: Ποιο ήταν το μεγάλο μυστικό της; https://bit.ly/3a0aMit
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΗΣ: “Δεν αντέχω την μιζέρια” https://bit.ly/2X6shs8
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ: Πήγαινε με τα πόδια στην σχολή https://bit.ly/2PFsU7L
Με την αγαπημένη μου Δέσπω- σε εποχές που είχα ακόμα κάποια μαλλιά… χαχαχαχααα
————————————————————
[…] Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 13 Ιουλίου 1916 και πέθανε στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου 2004. Κηδεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 2004 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών και από το γάμο της με τον επίσης ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη, απέκτησε ένα γιο. Πολλές ταινίες, πολύ θέατρο και μια γεμάτη ζωή. Σταθμό στην καριέρα της αποτελεί η συμμετοχή της στην ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν Ποτέ την Κυριακή, αλλά και η γνωριμία της με τον Woody Allen. Περισσότερα γι’ αυτήν την υπέροχη γυναίκα μπορείτε να διαβάσετε, πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/?p=15654 […]
[…] Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 13 Ιουλίου 1916 και πέθανε στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου 2004. Κηδεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 2004 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών και από το γάμο της με τον επίσης ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη, απέκτησε ένα γιο. Πολλές ταινίες, πολύ θέατρο και μια γεμάτη ζωή. Σταθμό στην καριέρα της αποτελεί η συμμετοχή της στην ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν Ποτέ την Κυριακή, αλλά και η γνωριμία της με τον Woody Allen. Περισσότερα γι’ αυτήν την υπέροχη γυναίκα μπορείτε να διαβάσετε, πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/?p=15654 […]
Αν και δεν ανήκω σε αυτή τη γενιά μεγάλωσα με αυτές τις ταινίες. Και κατά ένα περίεργο τρόπο πάντα εκτιμούσα αυτές του τύπου γυναίκες. Διαμάντιδου,Καρεζη,Μελίνα,Παπαγιανη,Βρανα και φυσικά πολλές άλλες. Είχαν κάτι το μοναδικό και πιστεύω πως τέτοιου είδους γυναίκες δεν υπάρχουν πια.Απλα έσπασε το καλούπι.
[…] πηγη […]