Η αγαπημένη μας Δέσπω….

Με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου της, σκεφτόμουν γιατί όλος ο κόσμος αγαπούσε την Δέσπω Διαμαντίδου; Τι ήταν αυτό που τους έκανε όλους να την αγαπούν και να επιζητούν την παρέα της;

5
3469

Με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου της, σκεφτόμουν γιατί όλος ο κόσμος αγαπούσε την Δέσπω Διαμαντίδου; Τι ήταν αυτό που τους έκανε όλους να την θαυμάζουν και να επιζητούν την παρέα της;

Είναι αρκετά τα χρόνια από τότε που έφυγε από την ζωή μια αγαπημένη Ελληνίδα ηθοποιός. Ήταν 18 Φεβρουαρίου 2004 όταν μάθαμε τον θάνατο της. Την γνώρισα στο σπίτι της Μελίνας Μερκούρη, αμέσως με συμπάθησε και αμέσως την αγάπησα.

Η Δέσπω Διαμαντίδου είναι γνωστή στο κοινό κυρίως από τις παλιές ελληνικές ταινίες. Σχεδόν πάντα έκανε την κακιά, την στριμμένη, την ανήθικη γυναίκα που μπροστά στο χρήμα και στις προσωπικές της επιθυμίες καταπατούσε ανθρώπινες ζωές. Και ήταν πάντα υπέροχη στους ρόλους της. Τόσο, που ο κόσμος την αντιπαθούσε. Ενσάρκωσε τη λεσβία δεσμοφύλακα στη «Στεφανία», τη Μαντάμ Παρί στα «Κόκκινα Φανάρια», και ρόλους σκληρούς στις ταινίες «Ντάμα σπαθί», «Οι αδίστακτοι», «Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη» κ.α. Ευτυχώς που υπήρξαν και κάποιοι ρόλοι πιο ανάλαφροι για να αρχίσει ο κόσμος να την συμπαθεί, όπως όταν έκανε τη μητέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό» κ.α.
Συνολικά έπαιξε σε σχεδόν σαράντα ταινίες, είχε όμως μια ακόμα μεγαλύτερη θεατρική καριέρα. Για πολλά χρόνια ήταν στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου και έπαιξε με επιτυχία σε δεκάδες κλασσικά έργα, σε αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες αλλά και στη θεατρική εκδοχή του «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν, που λεγόταν «Ilya Darling», στο Broadway.

Δέσπω Διαμαντίδου

Η Δέσπω και η Μελίνα ήταν φίλες στην πραγματική ζωή. Εκτός από την άψογη συνεργασία τους στις ταινίες και πάνω στη σκηνή του Broadway, όποτε βρίσκονταν- κυρίως στο σπίτι της Μελίνας- γινόταν ένας μικρός χαμός. Η Μελίνα πάντα την πείραζε και η Δέσπω γελούσε σαν μικρό παιδί. Ποτέ δεν θύμωνε και ποτέ δεν παρεξηγούσε. Ήξερε το χιούμορ της και το διασκέδαζε.

Εκτός από το Ilya Darling στο Broadway, η Δέσπω Διαμαντίδου έπαιξε στην ταινία του Γούντι Άλεν «Ο ειρηνοποιός», όπου ενσάρκωνε τη μητέρα του, ενώ έπαιξε και στην παράσταση του Broadway «Καμπαρέ». Για τις συνεργασίες της με ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς μοναδική αιτία ήταν το ταλέντο της. Βοήθησε όμως τόσο η παραμονή της στην Αμερική από το 1967 έως το 1974 (διάρκεια της δικτατορίας), όσο και το γεγονός ότι γνώριζε ξένες γλώσσες. Και ο πληθυντικός δεν είναι σχήμα λόγου. Η Δέσπω μιλούσε τουλάχιστον πέντε γλώσσες. Επίσης διέθετε μια ιδιαίτερη προφορά λόγω της καταγωγής της από τη Ρωσία, αλλά και λόγω των σπουδών της σε Γερμανικές Σχολές.

Δέσπω Διαμαντίδου

Τα τελευταία χρόνια για να έχει κάτι να ασχολείται, έφτιαχνε διάφορα πήλινα αντικείμενα που μετά τα ζωγράφιζε. Μου είχε χαρίσει ένα τέτοιο τασάκι, αλλά όσο κι αν έψαξα δεν το βρήκα. Ήθελα να το φωτογραφίσω να σας το δείξω. Κάποια στιγμή εκεί που δεν το περιμένω θα εμφανιστεί όμως μπροστά μου. Σίγουρα το έχω καταχωνιάσει κάπου….

Η Δέσπω είχε μια καρδιά περιβόλι. Ήταν πάντα η χαρά της παρέας.

Δέσπω Διαμαντίδου

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ υπήρξε μεγάλος της έρωτας, και στην αρχή της καριέρας του τον επέβαλε παντού. Μέχρι και σε ραδιοφωνική εκπομπή με την Μελίνα (φωτο κάτω)

Δέσπω Διαμαντίδου

Δέσπω Διαμαντίδου

Στα Κόκκινα Φανάρια, με τον Γιώργο Φούντα και την Ελένη Ανουσάκη.

Δέσπω Διαμαντίδου

Η Δέσπω και η Μελίνα στο «Ποτέ την Κυριακή»

Δέσπω Διαμαντίδου

Με την Ξένια Καλογεροπούλου

Δέσπω Διαμαντίδου

Με τον Woody Allen, όταν στον «Ειρηνοποιό» έκανε την μητέρα του.

Δέσπω Διαμαντίδου, Νίκος Μουρατίδης

Στο θέατρο της Αλίκης, σε μια press conference: Δάνης Κατρανίδης, Γιάννης Ξανθούλης, Δέσπω Διαμαντίδου και εγώ.

Δέσπω Διαμαντίδου

Με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Γιώργο Ζαμπέτα

Δέσπω Διαμαντίδου

Με την Ζωή Λάσκαρη

Δέσπω Διαμαντίδου

Στην ενότητα ΓΥΝΑΙΚΕΣ θα διαβάσετε άρθρα για πολλές ενδιαφέρουσες γυναίκες.

https://www.nikosonline.gr/category/γυναίκες/

—————————-

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

Δέσπω Διαμαντίδου, Νίκος Μουρατίδης

Εγώ από την εποχή που είχα ακόμα κάποια μαλλιά, με την αγαπημένη μου Δέσπω.

 

 

5 COMMENTS

  1. […] Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 13 Ιουλίου 1916 και πέθανε στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου 2004. Κηδεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 2004 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών και από το γάμο της με τον επίσης ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη, απέκτησε ένα γιο. Πολλές ταινίες, πολύ θέατρο και μια γεμάτη ζωή. Σταθμό στην καριέρα της αποτελεί η συμμετοχή της στην ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν Ποτέ την Κυριακή, αλλά και η γνωριμία της με τον Woody Allen. Περισσότερα γι’ αυτήν την υπέροχη γυναίκα μπορείτε να διαβάσετε, πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/?p=15654 […]

  2. […] Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 13 Ιουλίου 1916 και πέθανε στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου 2004. Κηδεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 2004 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών και από το γάμο της με τον επίσης ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη, απέκτησε ένα γιο. Πολλές ταινίες, πολύ θέατρο και μια γεμάτη ζωή. Σταθμό στην καριέρα της αποτελεί η συμμετοχή της στην ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν Ποτέ την Κυριακή, αλλά και η γνωριμία της με τον Woody Allen. Περισσότερα γι’ αυτήν την υπέροχη γυναίκα μπορείτε να διαβάσετε, πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/?p=15654 […]

  3. Αν και δεν ανήκω σε αυτή τη γενιά μεγάλωσα με αυτές τις ταινίες. Και κατά ένα περίεργο τρόπο πάντα εκτιμούσα αυτές του τύπου γυναίκες. Διαμάντιδου,Καρεζη,Μελίνα,Παπαγιανη,Βρανα και φυσικά πολλές άλλες. Είχαν κάτι το μοναδικό και πιστεύω πως τέτοιου είδους γυναίκες δεν υπάρχουν πια.Απλα έσπασε το καλούπι.

  4. Mε συνεπηραν οι φωτογραφιες, η αριστεια ταλεντου,οι εποχες μιας διαφορετικης ποιοτικης ζωης,των μεγαλων ερωτων,των γνησιων ανθρωπων….Θα μπορουσα να γεμιζα τη στηλη,γιατι με αυτη την υπεροχη με σωστη σειρα αναφορα της εποχης εκεινης και μαλιστα και για την Δεσπω Διαμαντιδου σε ενθουσιαζει ,σε αναπτερωνει γιατι πραγματικα αυτοι οι ανθρωποι… ποιησαν ηθος στην τεχνη τους ,αφησαν εποχη…Αν μου επιτρεπεται….Ο χρονος αλλαζει..αλλα η λαμπερη ματια παραμενει…..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.