Η αναζήτηση του καινούργιου είναι ατέρμονη

Η ζωγραφική της δεν είναι ευκολονόητη, κι’ αυτό την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Η ίδια δεν θεωρεί ότι σε ένα ζωγραφικό έργο το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στους θεατές. Στόχος της είναι να οδηγεί τον θεατή στο τι θα πρέπει να κοιτάξει και ίσως τι να καταλάβει.

0
640

Η ζωγραφική της δεν είναι ευκολονόητη, κι’ αυτό την κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Η ίδια δεν θεωρεί ότι σε ένα ζωγραφικό έργο το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στους θεατές. Στόχος της είναι να οδηγεί τον θεατή στο τι θα πρέπει να κοιτάξει και ίσως τι να καταλάβει.

Η Άντζελα Καλοβυρνά γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, στα ΤΕΙ Αθήνας. Παράλληλα με την ζωγραφική, έχει ασχοληθεί με τη φωτογραφία, το ψηφιδωτό, την πλαστική και την κεραμική. Τα έργα της μου προκάλεσαν το ενδιαφέρον και θέλησα να κάνω μια κουβέντα μαζί της. Έβαλα και πάλι τα «μεγάλα μέσα» (τους φίλους μου από την ομάδα heART) και κανόνισαν τα πάντα.

————————————————————-

Πότε είχες την πρώτη σου επαφή με τη ζωγραφική; Η ζωγραφική και γενικότερα οι τέχνες, με μάγευαν από παιδί. Πάντοτε έβρισκα διέξοδο και διαφυγή από την καθημερινότητα μέσω της ζωγραφικής, και της δημιουργίας γενικότερα. Η στενή επαφή μου, ξεκινάει κάπου γύρω στα 13 και μέχρι σήμερα δεν έχει πάψει να γεμίζει τις μέρες μου.

Είσαι υπέρ του πειραματισμού ή θεωρείς ότι πλέον έχεις βρει το δρόμο σου ζωγραφικά; Ο καλλιτέχνης πάντα πειραματίζεται και εφευρίσκει μεθόδους για να εκφράσει αυτό που τον έχει απασχολήσει. Η αναζήτηση του καινούργιου είναι ατέρμονη. Είναι η γοητεία της τέχνης. Διαφορετικά, ο καλλιτέχνης έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί μια μανιέρα που τον έχει επιβεβαιώσει και καθιερώσει ενδεχομένως, ως καλλιτέχνη, και «πηγαίνει στα σίγουρα».

Τι θεωρείς ότι λείπει από την καλλιτεχνική κοινωνία γενικότερα; Παιδεία, παιδεία, παιδεία. Συγκεκριμένα στη χώρα που ζούμε, λείπει η καλλιτεχνική εκπαίδευση και καλλιέργεια, και ο κόσμος αρέσκεται να ασχολείται με την τέχνη, χωρίς να μπορεί να την ερμηνεύσει. Πολλές φορές καταλήγει να αισθάνεται μειονεκτικά για κάτι που δεν έχει εκπαιδευτεί να «διαβάζει».

Τι είναι αυτό που σε εμπνέει; Από ένα ερέθισμα οπτικό, όπως μια απλή αστική σκηνή, μέχρι κάποια οσμή, ανάμνηση, συναίσθημα, ή οτιδήποτε άλλο με ωθήσει να θελήσω να το προβάλλω μέσα από την δική μου οπτική. Να το μοιραστώ με το κοινό. Να του το δείξω με τον δικό μου τρόπο, αν θέλεις.

Θεωρείς ότι σε ένα ζωγραφικό έργο το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στους θεατές; Εξαρτάται από το τι θέλω να δείξω στον θεατή και τι με προβληματίζει την δεδομένη στιγμή που αποφασίζω να ξεκινήσω το συγκεκριμένο έργο. Πάντως, σε όλες τις περιπτώσεις, στόχος μου είναι να οδηγώ τον θεατή στο τι θα πρέπει να κοιτάξει.

Άντζελα Καλοβυρνά, ζωγράφος

Δουλεύει όλα τα υλικά ζωγραφικής μεμονωμένα ή σε συνδυασμό τους. Η ρευστότητα και η κίνηση, φανερώνουν την ενέργεια και το ένστικτο, που χαρακτηρίζουν τα έργα της.

«Τα πάντα ρεί»… ισχύει αυτό για τη ζωγραφική; Θεωρώ ότι είναι η πιο εύστοχη έκφραση, όσον αφορά στη ζωγραφική, αφού για μένα δεν μπορεί να είναι στάσιμη παρά μόνο να εναλλάσσεται παντοτινά.

Θεωρείς ότι το Internet έχει κάνει «καλό» στην τέχνη τελικά; Σίγουρα είναι γρήγορη και άμεση πληροφόρηση και έχει βοηθήσει αρκετά και στην εκπαίδευση του θεατή, αλλά και στην προβολή του δημιουργού.

Διάλεξε τρία χρώματα και πες μου τι εκφράζει το καθένα για εσένα! Μπλε: σταθερότητα, Κίτρινο: Φως, Πράσινο: Ρευστότητα

Άντζελα Καλοβυρνά, ζωγράφος

Οι αγαπημένοι της ζωγράφοι είναι: Bacon, Soullage, Bonnard, Modigliani, Μόραλης, Γύζης, Μπουζιάνης, Παρθένης και Πατρασκίδης

Άντζελα Καλοβυρνά, ζωγράφος

Η σελίδα της Άντζελα Καλοβυρνά στο Facebook όπου μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της: https://www.facebook.com/Handiart?__mref=message

Άντζελα Καλοβυρνά, ζωγράφος

Αν σας αρέσει η ζωγραφική και οι εικαστικές τέχνες γίνετε μέλη στην ομάδα heART που είναι μια καλλιτεχνική ομάδα, με σκοπό την προβολή των έργων κάθε είδους τέχνης..

https://www.facebook.com/groups/460725324103798/

Άντζελα Καλοβυρνά, ζωγράφος

Στην ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ θα βρείτε πολλά άρθρα για ζωγράφους και ζωγραφική

https://www.nikosonline.gr/category/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.