Η αληθινή ιστορία της ανασκαφής της Κνωσού

Έβλεπα στο ημερολόγιο που έλεγε… “Τον Μάρτιο του 1900, ο sir Arthour Evans ξεκινά την ανασκαφή στα ερείπια της Κνωσού στην Κρήτη”, και ψιλο-εκνευρίστηκα. Ακόμα και εμείς οι Έλληνες, μνημονεύουμε αυτόν που κατέκλεψε τα ευρήματα της Κνωσού, του στήνουμε προτομές και ανδριάντες, ξεχνώντας τον πραγματικό ανασκαφέα της περιοχής. Ήταν Έλληνας, Ηρακλειώτης έμπορος και αρχαιολάτρης, ο Μίνωας Καλοκαιρινός.

0
4733

Έβλεπα στο ημερολόγιο που έλεγε… “Τον Μάρτιο του 1900, ο sir Arthur Evans ξεκινά την ανασκαφή στα ερείπια της Κνωσού στην Κρήτη”, και ψιλο-εκνευρίστηκα. Ακόμα και εμείς οι Έλληνες, μνημονεύουμε αυτόν που κατέκλεψε τα ευρήματα της Κνωσού, του στήνουμε προτομές και ανδριάντες, ξεχνώντας τον πραγματικό ανασκαφέα της περιοχής. Ήταν Έλληνας, Ηρακλειώτης έμπορος και αρχαιολάτρης, ο Μίνωας Καλοκαιρινός.

Απλά ο Arthur Evans συνέχισε την ανασκαφή από κει που την είχε αφήσει ο Μίνωας Καλοκαιρινός. Αυτή είναι η αλήθεια. Ένας Κρητικός, ονόματι Μίνωας, ήταν ο πρώτος που ανέσκαψε το παλάτι του Μίνωα!

 Η ανασκαφή της Κνωσού, KNOSSOS, CRETE, sir ARTHOUR EVANS, KING MINOAS, Μίνωας Καλοκαιρινός, Κρήτη, ανασκαφές, nikosonline.gr

Θα πρέπει λοιπόν, οι αρχαιολόγοι, τα βιβλία, το υπουργείο Πολιτισμού να αναθεωρήσουν και να διορθώσουν τα πάντα. Και οι Κρητικοί αν θέλουν σώνει και καλά να στήνουν προτομή του Άγγλου (φωτογραφία επάνω αριστερά), οφείλουν δίπλα να τοποθετήσουν προτομή και του Μίνωα Καλοκαιρινού (φωτο δεξιά).

Φτάνει πια. Δεν είναι σωστό όλοι να λένε ότι την Κνωσσό την ανακάλυψε ο sir Arthur Evans το 1900. Στην πραγματικότητα, η πρώτη ανασκαφή της πραγματοποιήθηκε το 1878, από τον Μίνωα Καλοκαιρινό, κατά την οποία ήρθε στο φως μεγάλο μέρος της δυτικής πτέρυγας του ανακτόρου της Κνωσού και έξι από τις 21 αποθήκες. Ο Καλοκαιρινός ήταν εκείνος που έφτασε μέχρι τον προθάλαμο της «αίθουσας του θρόνου».

 Η ανασκαφή της Κνωσού, KNOSSOS, CRETE, sir ARTHOUR EVANS, KING MINOAS, Μίνωας Καλοκαιρινός, Κρήτη, ανασκαφές, nikosonline.gr

Ποιος ήταν ο Μίνωας Καλοκαιρινός;

Ο Μίνωας Καλοκαιρινός (1843- 1907) αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του στη Νομική σχολή Αθηνών μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1864 και ανέλαβε μαζί με τον αδερφό του Λυσίμαχο, την οικογενειακή τους επιχείρηση. Το 1871, τα δύο αδέρφια αποφάσισαν να μοιράσουν την περιουσία τους για να ασχοληθεί ο καθένας με αυτό που αγαπούσε. Ο Μίνωας ασχολήθηκε με την σαπωνοποιία και την παραγωγή κρασιών, ενώ παράλληλα επειδή ήταν φιλομαθής και μορφωμένος υπήρξε υποπρόξενος της Ισπανίας και διερμηνέας του Αγγλικού προξενείου στο Ηράκλειο. Του άρεσε επίσης η αρχαιολογία και η μελέτη αρχαίων συγγραφέων. Είχε πάθει μάλιστα εμμονή με τον Μινωικό πολιτισμό και ήταν πεπεισμένος ότι η Κνωσός υπήρχε. Έτσι έβαλε σκοπό να την φέρει στο φως. Αποφάσισε λοιπόν να αρχίσει ανασκαφές εκεί όπου πίστευε ότι είναι θαμμένη η Κνωσός. Ο στόχος ήταν να ανακαλύψει το ανάκτορο του βασιλιά που είχε το όνομα του. Αρχικά αγόρασε τον χώρο που ήθελε να ανασκάψει, από τον Ζεκύρη Μπέη, Ιμπραήμ Εφεντάκη.

 Η ανασκαφή της Κνωσού, KNOSSOS, CRETE, sir ARTHOUR EVANS, KING MINOAS, Μίνωας Καλοκαιρινός, Κρήτη, ανασκαφές, nikosonline.gr

Το παλάτι του Μίνωα

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 1878, όντως η αρχαιολογική σκαπάνη άρχισε να φέρνει στο φως θεμέλια και ευρήματα μέχρι που στο τέλος της τρίτης βδομάδας των εργασιών επισκέφτηκε την Κνωσό ο χριστιανός Γενικός Διοικητής Κρήτης, Φωτιάδης Πασάς για να κρίνει την πορεία των ανασκαφών. Απ’ την μια υπήρχε ενθουσιασμός για τα ευρήματα αλλά και φόβος μη το πάρουν χαμπάρι οι Τούρκοι. Η Κρήτη ήταν ακόμη υπό τουρκική κατοχή και όλα τα ευρήματα θα ανήκαν επίσημα στον σουλτάνο. Αποφάσισαν να διακόψει τις εργασίες, προκειμένου να προστατέψει τα ευρήματα, γιατί όσο πιο σημαντικά ήταν, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να βρεθούν στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι λοιπόν, ενώ ο Καλοκαιρινός είχε φτάσει μέχρι την αίθουσα του θρόνου του ανακτόρου της Κνωσού, σταμάτησε.

Τα επόμενα χρόνια, για την ανασκαφή ενδιαφέρθηκε τόσο η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών όσο και ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, ήδη φορτωμένος με δόξα από την ανακάλυψη της Τροίας. Ο Καλοκαιρινός τον ξενάγησε και του έδειξε τα ευρήματα του, όμως ούτε αυτός κατάφερε να πάρει άδεια για τη συνέχιση των ανασκαφών. Το 1894 ήρθε η σειρά του Έβανς, ο οποίος με την υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας κατάφερε να πάρει άδεια και να συνεχίσει την ανασκαφή. Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1900, με βοηθούς τον αρχαιολόγο Μακένζι και τον αρχιτέκτονα Φάιθ, από εκεί που είχε σταματήσει ο Καλοκαιρινός. Πρώτα ήρθε στο φως η «αίθουσα του θρόνου» και μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να ξεθάψει ότι είχε απομείνει στην Κνωσό, από τις στάχτες και τη λάβα.

 Η ανασκαφή της Κνωσού, KNOSSOS, CRETE, sir ARTHOUR EVANS, KING MINOAS, Μίνωας Καλοκαιρινός, Κρήτη, ανασκαφές, nikosonline.gr

Διαβάστε επίσης

Αυτός λένε πως αυτός ανακάλυψε την Κνωσό: https://bit.ly/2Q91Xef

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Όλος ο Μινωικός πολιτισμός https://bit.ly/2UDUYKR

Κρήτη ντροπή σου: https://bit.ly/2LtwbZr

Κνωσός 2017: Έλα Θεέ και κύριε… https://bit.ly/38Vh2GU

——————————-

Κνωσός Photo gallery

 Η ανασκαφή της Κνωσού, KNOSSOS, CRETE, sir ARTHOUR EVANS, KING MINOAS, Μίνωας Καλοκαιρινός, Κρήτη, ανασκαφές, nikosonline.gr  Η ανασκαφή της Κνωσού, KNOSSOS, CRETE, sir ARTHOUR EVANS, KING MINOAS, Μίνωας Καλοκαιρινός, Κρήτη, ανασκαφές, nikosonline.gr  Η ανασκαφή της Κνωσού, KNOSSOS, CRETE, sir ARTHOUR EVANS, KING MINOAS, Μίνωας Καλοκαιρινός, Κρήτη, ανασκαφές, nikosonline.gr  Η ανασκαφή της Κνωσού, KNOSSOS, CRETE, sir ARTHOUR EVANS, KING MINOAS, Μίνωας Καλοκαιρινός, Κρήτη, ανασκαφές, nikosonline.gr  Η ανασκαφή της Κνωσού, KNOSSOS, CRETE, sir ARTHOUR EVANS, KING MINOAS, Μίνωας Καλοκαιρινός, Κρήτη, ανασκαφές, nikosonline.gr  Η ανασκαφή της Κνωσού, KNOSSOS, CRETE, sir ARTHOUR EVANS, KING MINOAS, Μίνωας Καλοκαιρινός, Κρήτη, ανασκαφές, nikosonline.gr  Η ανασκαφή της Κνωσού, KNOSSOS, CRETE, sir ARTHOUR EVANS, KING MINOAS, Μίνωας Καλοκαιρινός, Κρήτη, ανασκαφές, nikosonline.gr  Η ανασκαφή της Κνωσού, KNOSSOS, CRETE, sir ARTHOUR EVANS, KING MINOAS, Μίνωας Καλοκαιρινός, Κρήτη, ανασκαφές, nikosonline.gr  Η ανασκαφή της Κνωσού, KNOSSOS, CRETE, sir ARTHOUR EVANS, KING MINOAS, Μίνωας Καλοκαιρινός, Κρήτη, ανασκαφές, nikosonline.gr  Η ανασκαφή της Κνωσού, KNOSSOS, CRETE, sir ARTHOUR EVANS, KING MINOAS, Μίνωας Καλοκαιρινός, Κρήτη, ανασκαφές, nikosonline.gr

Αρχαιολόγοι και ανασκαφές

Σπυρίδων Μαρινάτος: Αφιέρωσε την ζωή του στις ανασκαφές https://bit.ly/3oiujos

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Η Ελληνική Πομπηία https://bit.ly/2wQEsju

Αλέξανδρος Μάντης: Η «ψυχή» της Ακρόπολης https://bit.ly/2z1hO5K

Πέτρος Θέμελης: Η μεγαλειώδης ανασκαφή στην Μεσσήνη https://bit.ly/2NzI3cp

Μανώλης Ανδρόνικος: Όλη η ιστορία της ανασκαφής της Βεργίνας https://bit.ly/3df9ftl

Παναγής Καββαδίας: Η ιστορία του θεάτρου στην Επίδαυρο https://bit.ly/3m4uK2U

Arthrur Evans: Αυτός λένε ότι ανακάλυψε την Κνωσό https://bit.ly/2IIHY27

Howard Carter: Ο τάφος του Τουταγχαμόν https://bit.ly/3CSnMoC

 Η ανασκαφή της Κνωσού, KNOSSOS, CRETE, sir ARTHOUR EVANS, KING MINOAS, Μίνωας Καλοκαιρινός, Κρήτη, ανασκαφές, nikosonline.gr  Η ανασκαφή της Κνωσού, KNOSSOS, CRETE, sir ARTHOUR EVANS, KING MINOAS, Μίνωας Καλοκαιρινός, Κρήτη, ανασκαφές, nikosonline.gr

Υποθέτουν ότι κάπως έτσι ήταν η Κνωσός στην αρχαιότητα

————————————————–

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.