Η απάντηση του Ελβετού στον Γερμανό!!!

0
588

1-1242068280F2br

Ο Karl Elsener ήταν Ελβετός κατασκευαστής μαχαιριών και εφευρέτης, από τους πιο διάσημους Ελβετούς στον κόσμο μιας και ήταν αυτός που εφηύρε τον περίφημο κόκκινο σουγιά. Όταν το 1891 η Ελβετία παρέλαβε την πρώτη παραγγελία για σουγιάδες τσέπης από μια γερμανική εταιρεία, έγινε έξαλλος και στρώθηκε στην δουλειά.

Ο Karl Elsener το θεώρησε κάτι σαν… εθνική προσβολή και ανέλαβε να εφοδιάσει ο ίδιος την Ελβετική αγορά με ένα μοναδικό πολυεργαλείο, το παγκοσμίως διάσημο πλέον «Swiss Army Knife», με σήμα κατατεθέν τον ελβετικό σταυρό. Ο Elsener, που είχε μάθει την τέχνη του κατασκευαστή μαχαιροπίρουνων, είχε δημιουργήσει το 1884 στην πόλη Ibach (όπου βρίσκεται ακόμα το εργοστάσιο της εταιρείας του) μια επιχείρηση κατασκευής χειρουργικών εργαλείων. To design του γερμανικού σουγιά δεν τον ικανοποιούσε και το βελτίωσε προσθέτοντας ένα ελατήριο που έδινε τη δυνατότητα να βγαίνουν και από τις δύο πλευρές της λαβής περισσότερα εργαλεία. Στην εταιρεία του έδωσε το όνομα της αγαπημένης του μητέρας Victoria, που πέθανε το 1909, και, όταν εφευρέθηκε (το 1921) το ανοξείδωτο ατσάλι – γνωστό και σαν inox- τη μετονόμασε σε Victorinox. Στην πορεία άρχισε να προσθέτει και άλλα εργαλεία: κατσαβιδάκι, τιρμπουσόν, ψαλιδάκι, πένσα, κατσαβίδι…..

Παντρεύτηκε τρεις φορές και πέθανε στις 26 Δεκεμβρίου του 1918. Μετά την εταιρία ανέλαβε ο γιός του, Carl Elsener (1886-1950), και ο εγγονός του Carl Elsener senior (1922-2013) και τώρα ο δισέγγονος του Carl Elsener Jr. (Γεννημένος το 1958).

Σήμερα κυκλοφορούν περίπου 100 διαφορετικά μοντέλα, όπως σετ για σπορ, για κάθε τεχνίτη, για «κάθε επείγουσα ανάγκη» (με πάνω από 40 εργαλεία), με είδη ραπτικής, περιποίησης νυχιών κ.ά. Για την ψηφιακή εποχή υπάρχει λαβή με USB φλασάκι, ψηφιακό ρολόι και υψομετρητή, φως LED, ΜΡ3 player και φακό laser.

carl-elsener

Ο Carl Elsener που εργαζόταν από τα 16 του χρόνια στην εταιρεία που είχε ιδρύσει ο πατέρας του το 1884, διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής του τον τίτλο του «αρχηγού» της Victorinox. Δεν απέλυσε ποτέ εργαζόμενο για οικονομικούς λόγους ενώ είχε θεσπίσει ανώτατο όριο αμοιβών που δεν ξεπερνούσε το πενταπλάσιο του μέσου μισθού ενός εργάτη

Ήταν ο άνθρωπος που είχε συνδέσει όσο κανένας άλλος το όνομά του με τους φημισμένους ελβετικούς σουγιάδες. Το κατακόκκινο πολυεργαλείο της Victorinox…

1-12420681401bD2

karl-elsener-swiss-knife_bigger

——————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

swissarmy

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.