Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας.

3
1755

Όσες φορές κι αν πάω, μαγεύομαι ακόμα περισσότερο. Είναι από τα πιο αγαπημένα μου μέρη σ’ όλη την Ελλάδα και το επισκέπτομαι συνέχεια. Καταλαβαίνετε ότι στις μεγάλες φωτιές του 2007, όταν κάηκε σχεδόν όλη η περιοχή, σπάραξε η καρδιά μου. Και από ότι θυμάμαι κινητοποιηθήκαμε ως Έλληνες αφού πήγαν πρώτα ξένα τηλεοπτικά συνεργεία να δουν τι συμβαίνει στον αρχαιολογικό χώρο.

Ήταν τρομακτικό να βλέπεις πλάνα με τις φλόγες να περικυκλώνουν το αρχαίο στάδιο, να απειλούν το Μουσείο και να αφανίζουν το δάσος στον καταπράσινο Κρόνιο λόφο. Εν πάση περιπτώσει…..

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος Μουρατίδης

Την τελευταία φορά που πήγα, ευτυχώς έμεινα δύο ημέρες. Και λέω ευτυχώς, γιατί την πρώτη μέρα το μουσείο ήταν κλειστό λόγω απεργίας. Λειτουργούσε – πάλι καλά- μόνο ο αρχαιολογικός χώρος. Έφτασα πολύ πρωί και ήταν άνοιξη. Ήμουν μόνος μου. Εντελώς μόνος. Δεν υπήρχε κανείς, μόνο ο ήλιος και τα πουλάκια. Ξάπλωσα στο στάδιο, στο χώμα, και άρχισα να διαβάζω το βιβλίο με τις πληροφορίες για την περιοχή. Ήταν σαν να βρισκόμουν σε έναν άλλο κόσμο. Περπάτησα κάθε γωνιά, φωτογράφιζα συνέχεια και με χαρά είδα τον Κρόνιο λόφο πράσινο. Χωρίς τα δέντρα βέβαια, αλλά τουλάχιστον πράσινο. OLYMPIA, STADIUM, Αρχαία Ολυμπία, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ, nikosonline.grΤην επόμενη μέρα άνοιξε και το μουσείο, και συμπτωματικά ήταν ημέρα που ήρθαν δύο πούλμαν με τουρίστες από την Ισπανία να δουν τον Ερμή του Πραξιτέλη και τα υπόλοιπα εκθέματα. Φαντάζεστε να το έβρισκαν κλειστό;

Η Ολυμπία, ήταν πόλη της αρχαίας Ελλάδας στην Ηλεία, γνωστή σαν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στους κλασσικούς χρόνους. Αγώνες συγκρίσιμοι στη σημασία με τα Πύθια που διοργανώνονταν στους Δελφούς. Στην Ολυμπία βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων χρονολογείται στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. Το 394 μ.Χ. ο Βυζαντινός χριστιανός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄απαγόρευσε την τέλεσή τους γιατί θεωρούνταν παγανιστικοί (Χαχαχαχαχαχα…)

Ήταν η εποχή που οι φανατισμένοι χριστιανοί κατέστρεφαν οτιδήποτε αρχαιοελληνικό. Ευνούχιζαν τα αγάλματα, τους έκοβαν τα κεφάλια, γκρέμιζαν ναούς, έκαιγαν τα πάντα με μανία… για να «γλυτώσουν» τον κόσμο από το 12θεο και να προσηλυτίσουν χριστιανούς! 

OLYMPIA, STADIUM, Αρχαία Ολυμπία, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ, nikosonline.gr OLYMPIA, STADIUM, Αρχαία Ολυμπία, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ, nikosonline.gr

OLYMPIA, STADIUM, Αρχαία Ολυμπία, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ, nikosonline.gr

Ξάπλωσα στο στάδιο, στο χώμα, και άρχισα να διαβάζω το βιβλίο με τις πληροφορίες για την περιοχή. Ήταν σαν να έφυγα από τον παρόντα χρόνο και να ταξίδεψα στο παρελθόν

Ας πάμε πάλι πίσω, τότε που η φήμη της Ολυμπίας μεγάλωσε τόσο ώσπου έφτασε από την Ανατολή και την Μεσοποταμία και μέχρι την Δύση και την κάτω Ιταλία τον 8ο π.Χ αιώνα. Σημαντικότατη τομή στην ιστορία της Ολυμπίας αποτέλεσε η χρονιά 776π.Χ όπου τότε κατά την παράδοση, ο Σπαρτιάτης Λυκούργος, έπρεπε να πραγματοποιήσει συμφωνία με τον βασιλιά της Ήλιδος, Ίφιτο, για την τέλεση λατρευτικών γιορτών στην Ολυμπία. Μέρος της συμφωνίας ήταν ότι κατά την περίοδο των γιορτών θα επικρατούσε εκεχειρία  σε ολόκληρη την Ελλάδα.

OLYMPIA, STADIUM, Αρχαία Ολυμπία, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ, nikosonline.gr

Κατά τον 5ο π.Χ αιώνα, η αίγλη της Ολυμπίας έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε να συγκεντρώνονται εκεί, πολιτικοί, φιλόσοφοι και καλλιτέχνες διότι εκεί έβρισκαν μεγάλο κοινό για την διάδοση των ιδεών τους. Κατά τον 4ο π.Χ αιώνα, δόθηκε σημασία στην οικοδομική δραστηριότητα για την βελτίωση των εγκαταστάσεων και δημιουργίας χώρων στέγασης των επισκεπτών.

Το 393 μ.Χ ο χριστιανός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ του Βυζαντίου που ανάφερα και πιο πάνω, διέταξε το κλείσιμο όλων των ελληνικών ιερών χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες ποιους συγκεκριμένους χώρους εννοούσε. Παρ’ όλα αυτά, και τα επόμενα χρόνια ο χώρος παρέμεινε ιδιαίτερα δημοφιλής, αν και υπέστη αργότερα πολλές καταστροφές από φυσικά αίτια και κατά τον 9ο μ.Χ αιώνα, ο χώρος εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Με την πάροδο του χρόνου καλύφθηκε πολλά μέτρα κάτω από την γη με την βοήθεια του χειμάρρου Κλαδέου και την διάβρωση του εδάφους του Κρόνιου Λόφου. Η ανακάλυψη του ιερού οφείλεται στον Άγγλο αρχαιολόγο Richard Chadler το 1766, αλλά δεν υπήρξαν ανασκαφές μέχρι τον Μάιο του 1829. Τότε, δύο χρόνια μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, Γάλλοι αρχαιολόγοι, έσκαψαν το χώρο και βρήκαν τμήματα από τις μετόπες του πρόναου και του οπισθόδομου του ναού του Δία.

Τα έκλεψαν και τα μετέφεραν στη Γαλλία. Τα ευρήματα αυτά εκτίθενται μέχρι σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου.

OLYMPIA, STADIUM, Αρχαία Ολυμπία, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ, nikosonline.gr OLYMPIA, STADIUM, Αρχαία Ολυμπία, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ, nikosonline.gr

Η πρώτη μεγάλη ανασκαφή στην Ολυμπία ξεκίνησε το 1875 χρηματοδοτούμενη από το Γερμανικό κράτος. Επικεφαλής ήταν ο Γερμανός αρχαιολόγος Έρνστ Κούρτιους, όπου μαζί με την ομάδα του ανέσκαψαν το κεντρικό μέρος του ιερού, συμπεριλαμβανομένου του Ναού του Δία, του Ηραίου, του Μετρώου, του Βουλευτηρίου, της Στοάς της Ηχούς, των Θησαυρών, του Πρυτανείου και της Παλαίστρας. Βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα μεταξύ αυτών η Νίκη του Παιωνίου και ο Ερμής του Πραξετέλη. Συνολικά 14.000 αντικείμενα καταγράφηκαν (ποιος ξέρει πόσα έκλεψαν), τα οποία στεγάστηκαν στο μουσείο. Έκτοτε έγιναν και μερικές ακόμα μικρότερες ανασκαφές.

Έφτασα πολύ πρωί και ήταν άνοιξη. Ήμουν μόνος μου. Εντελώς μόνος. Δεν υπήρχε κανείς, μόνο ο ήλιος και τα πουλάκια.

OLYMPIA, STADIUM, Αρχαία Ολυμπία, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ, nikosonline.gr

OLYMPIA, STADIUM, Αρχαία Ολυμπία, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ, nikosonline.gr

Διαβάστε ακόμα

Το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας  https://bit.ly/2KYqAKa

OLYMPIA, STADIUM, Αρχαία Ολυμπία, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ, nikosonline.gr

Κι΄άλλοι αρχαιολογικοί χώροι τηςΕλλάδας και η ιστορία τους 

Μια μεγαλειώδης ανασκαφή: https://bit.ly/2NzI3cp

Αρχαιολογικό πάρκο που θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα: https://bit.ly/2NxIjoy

Τα 4 Λιοντάρια της Ελλάδας: https://bit.ly/2xwzmX4

Έχετε πάει στην Πάφο; https://bit.ly/2Wn7MtV

Βραυρώνα – Ντροπή στην εφορία αρχαιοτήτων: https://bit.ly/2wpwcmE

Αρχαιολογικοί χώροι και χορηγοί: https://bit.ly/2MX1mb9

Ζωντανέψτε τους αρχαιολογικούς μας χώρους: https://bit.ly/2XtDwNQ

Ντροπή κύριοι: https://bit.ly/2vtj0NQ

Κρήτη ντροπή σου: https://bit.ly/2LtwbZr

OLYMPIA, STADIUM, Αρχαία Ολυμπία, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ, nikosonline.gr

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ε Λ Λ Α Δ Α Ρ Α!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΔΕΟΣ ΝΑΙ ΔΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΜΕΣΑ ΣΟΥ.ΑΛΛΙΩΣ……………………

  2. Νικο μου γραφεις τοσο ωραια , παραστατικα, που νομιζω πως επισκεφτηκα την Αρχαια Ολυμπια παλι. Λατρευω κι εγω αυτο το μερος. Να εισαι καλα, τα κειμενα σου μας ταξιδευουν.

  3. Ειναι μια μαγεια ποσο αρμονικα ο Αρχαιολογικος χωρος αγκαλιαζεται με την μητερα φυση…Αν κλεισεις τα ματια σου ,η δυναμη του χωρου αλλα και η επιρροη του φυσικου περιβαλλοντος ,θα σου δημιουργησουν σκηνες απο την Αρχαια Ολυμπια με τις λατρευτικες γιορτες και τις συγκεντρωσεις φιλοσοφων και πολιτικων και με τους Ολυμπιακους Αγωνες!!Ειναι ενα κομματι της Ελλαδας μας ξεχωριστο με την δικη του αιγλη και Πολιτιστικη αξια..που πρεπει να το σεβομαστε και να το προσεχουμε….για να εχουμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.