Το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

1
66

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας και εκθέτει τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος Μουρατίδης

p-173_M

Από το σύνολο των ανεκτίμητης αξίας εκθεμάτων σημαντικότερη είναι η έκθεση των γλυπτών, για την οποία είναι κυρίως γνωστό το μουσείο, καθώς και η συλλογή χάλκινων αντικειμένων, που είναι η πλουσιότερη στον κόσμο και απαρτίζεται από όπλα, ειδώλια και άλλα αντικείμενα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα ευρήματα της μεγάλης πηλοπλαστικής.

Το πρώτο μουσείο στην Ολυμπία γνωστό και ως Παλαιό Μουσείο χτίστηκε το 1885 σε νεοκλασικό ρυθμό, σε σχέδια του Τσίλερ, στο λόφο δυτικά της Άλτεως, αλλά είχε παρουσιάσει αρκετές φθορές λόγω των μεγάλων σεισμών, που κατά καιρούς έπληξαν την περιοχή. Εκτός αυτού, ο μεγάλος αριθμός νέων ευρημάτων από τις συνεχιζόμενες ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο ιερό, επέβαλε την ίδρυση ενός μεγαλύτερου μουσείου στην Ολυμπία.

Το Νέο Μουσείο χτίστηκε απέναντι από τον χώρο ανασκαφών, στη κοιλάδα βορειοδυτικά του Κρόνειου Λόφου και σχεδιάστηκε από τον Πάτροκλο Καραντινό. Η επίσημη έναρξη λειτουργίας του μουσείου ήταν το έτος 1982 και εγκαινιάστηκε από την Μελίνα Μερκούρη. Μερικά από τα από τα πιο γνωστά εκθέματα είναι η Νίκη του Παιώνιου (έργο το οποίο απεικονίζεται στα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004), ο Ερμής του Πραξιτέλη, τα αετώματα του Ναού του Δία στην Ολυμπία, και τα ευρήματα από το εργαστήρι του Φειδία.

p-166_M1

p-175_M

p-213_M

p-188_M

σ

Ο Ερμής του Πραξιτέλη είναι ένα αρχαίο ελληνικό γλυπτικό σύμπλεγμα που απεικονίζει τον θεό Ερμή να κρατά τον μικρό Διόνυσο. Ανακαλύφθηκε το 1877 στον σηκό του ναού της Ήρας στην Ολυμπία και εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας και έρχονται να το θαυμάσουν από τα πέρατα του κόσμου. Χρονολογείται γύρω στο 340-330 π.Χ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εδώ φαίνεται καθαρά η νέα προσθήκη του ποδιού στο άγαλμα του Ερμή.

p-209_M

p-176_M1

.

Το άγαλμα της Νίκης του Παιωνίου είναι αριστούργημα της γλυπτικής τέχνης της αρχαίας Ελλάδας. Βρέθηκε το 1875 στην Ολυμπία από γερμανικές αρχαιολογικές ανασκαφές και εκτίθεται κι αυτό στο Μουσείο της Ολυμπίας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η αρπαγή του Γανυμήδη από τον Δία, ανακαλύφθηκε το 1878 στον χώρο του Σταδίου, και υπολογίζεται ότι είναι του 470 π.Χ

p-148_M

p-155_M

p-156_M

p-228_M

p-208_M

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το αρχικό μουσείο της Ολυμπίας, σε σχέδια Τσίλερ.

————————————————-

Γίνετε μέλη στην ομάδα «Αρχαιολογικοί χώροι & Μουσεία» (Αρχαιότητες, Μουσεία, Πόλεις, Ζωγραφική, Αρχιτεκτονική) / https://www.facebook.com/groups/378830482281402/

1 COMMENT

  1. Πολύ ωραίο άρθρο Νίκο και οι φωτογραφίες καταπληκτικές.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here