Η γυναίκα του ήταν καμικάζι

0
617

l-attent

Οι εκπλήξεις συνεχίζονται και πάλι με μια ταινία από την Μέση Ανατολή. Συγκλονιστική. Ο Αγγλικός της τίτλος “The Attack”, στα Ελληνικά παίχτηκε σαν «Η επίθεση». Μία συναρπαστική προσαρμογή του διεθνούς ομώνυμου best seller του Yasmina Khadra, που έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες. [Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τίτλο «Τρομοκρατικό Χτύπημα»].

————————

O Παλαιστίνιος χειρουργός Amin Jaafari (Ali Suliman), έχει μία λαμπρή καριέρα στο Ισραήλ. Ζει στο Τελ Αβίβ με την αγαπημένη του σύζυγο Siham (Reymond Amsalem) μέχρι τη στιγμή που συγκλονισμένος μαθαίνει ότι η σύζυγός του σκοτώνεται σε βομβιστική επίθεση «καμικάζι». Δέκα εννέα ακόμη νεκροί, και η αστυνομία –που τον υποψιάζεται και τον ανακρίνει σαν να ήταν εχθρός- κατόπιν τον ενημερώνει, ότι υπεύθυνη της επίθεσης ήταν η ίδια του η γυναίκα! Ο Αmin δεν μπορεί να πιστέψει την απίστευτη κατηγορία των αστυνομικών και ξεκινά ένα δαιδαλώδες κυνήγι αναζήτησης της αλήθειας. Αισθάνεται προδομένος που η γυναίκα του δεν του είχε πει τίποτα, αισθάνεται πια ξένος στο Ισραήλ, και πάει στην Παλαιστίνη να μάθει την αλήθεια.

Στο Ισραήλ η γυναίκα του είναι τρομοκράτισσα και δολοφόνος, στην Παλαιστίνη είναι ηρωίδα. Και εκείνον τον αντιμετωπίζουν σαν εχθρό και οι μεν και οι δε. Και με το ζόρι αρχίζουν οι αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν η μία μετά την άλλη, και η μοίρα θα του παίξει ένα απρόβλεπτο παιχνίδι που δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει.

Είναι μια πολύ δυνατή ταινία από έναν εργάτη του κινηματογράφου τον Ziad Doueiri, ο οποίος έχει γράψει και το σενάριο και είναι πραγματικά εντυπωσιακή η δύναμη της σεναριακής γραφής του. Βλέπουμε ξεκάθαρα την ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, και ερχόμαστε να παρακολουθήσουμε τα δυο συγκρουόμενα στρατόπεδα.

Και η ταινία μας βάζει τόσο καλά στο θέμα, με μια αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και ουδετερότητα, χάρις στην οποία σου δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσεις τις λεπτές καθημερινές πτυχές αυτής της λυσσασμένης σύγκρουσης. Μιας σύγκρουσης στην οποία δεν προσδίδει θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Πάντως χωρίς την ύπαρξη στοιχείων φανατισμού η αποτύπωση των δεδομένων της ισραηλινό – παλαιστινιακής σύγκρουσης, όπως ο αποκλεισμός των Παλαιστίνιων με το τοίχος, η βίαιη συμπεριφορά των ισραηλινών στρατιωτών, η ρατσιστική συμπεριφορά των ισραηλινών δίνει την ρεαλιστική διάσταση της σύγκρουσης των δύο λαών.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα κινηματογράφου, που τολμά να σκύψει πάνω σε φλέγοντα προβλήματα του τόπου του δημιουργού και να τα διαχειριστεί με πραγματικά ιδιοφυή τρόπο. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται ασφαλώς για μια δυνατή αλλά όχι εύπεπτη ταινία δημιουργού και μόνον με αυτήν την οπτική αξίζει να την δείτε. Εγώ πάντως είχα μείνει ακίνητος μέχρι να τελειώσει.

1Q_M

l-attentat-ali-suliman

l-attentat-ali-suln

l-attentat

l-attenta

attack

Δείτε το trailer

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.