Το έγκλημα που συντάραξε την Ελληνική κοινωνία

Μια υπόθεση που θα μπορούσε να ήταν και κλασσικό βιβλίο αστυνομικής λογοτεχνίας. Θα μπορούσε επίσης να γίνει ταινία ή τηλεοπτική σειρά. Ήταν ανήμερα των Θεοφανείων του 1931 όταν ένα παιδί είδε στην κοίτη του ποταμού Ιλισού (ναι τότε υπήρχαν ποτάμια στην Αθήνα), δυο μεγάλους σάκους. Μέσα τους, υπήρχε ένα τεμαχισμένο πτώμα. Το έγκλημα αυτό έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της 7ης Ιανουαρίου, έγινε τραγούδι, έγινε γελοιογραφία και σατιρικό σκετς.

5
8251

Μια υπόθεση που θα μπορούσε να ήταν και βιβλίο αστυνομικής λογοτεχνίας. Θα μπορούσε επίσης να γίνει ταινία ή τηλεοπτική σειρά. Ήταν ανήμερα των Θεοφανείων του 1931 όταν ένα παιδί είδε στην κοίτη του ποταμού Ιλισού (ναι τότε υπήρχαν ποτάμια στην Αθήνα), δυο μεγάλους σάκους. Μέσα τους, υπήρχε ένα τεμαχισμένο πτώμα. Το έγκλημα αυτό έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της 7ης Ιανουαρίου, έγινε τραγούδι, έγινε γελοιογραφία και σατιρικό σκετς.

Το τεμαχισμένο πτώμα ανήκε στον Δημήτρη Αθανασόπουλο που ήταν μεγαλοεργολάβος ο οποίος έμενε στην Καλλιθέα. Την δολοφονία του είχε διατάξει η πεθερά του, και δράστης ήταν ο 18χρονος ανιψιός της, Δημήτρης. Για το πρωτότυπο αυτό έγκλημα, συνελήφθησαν η σύζυγος του εργολάβου, Φούλα, η υπηρέτρια, Γιαννούλα Μπέλου, ο εραστής της πεθεράς, Σπύρος Μαγουλόπουλος, ο ανιψιός του, όπως και ο Αντώνης και ο Γιώργος Κορναράκης. Οι τρεις τελευταίοι είχαν αναλάβει την μεταφορά του πτώματος.

EGLIMA, DIMITRIS ATHANASOPOULOS, HAROKOPOU, FOULA, ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΟΥΛΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.ge, Ilissos_Stadio_kalypci_1937

Ας δούμε αναλυτικά την ιστορία

Τα φώτα χαμηλώνουν ενώ ακούγεται μουσική…

Ήταν νύχτα Γενάρη του 1931. Παντού επικρατούσε παγωνιά. Το σπίτι στη συμβολή των οδών Θησέως και Αγ. Πάντων, στου Χαροκόπου έστεκε ακλόνητο. Πίσω από τους σκοτεινούς τοίχους του, όμως, διαπράττονταν ένας σεξουαλικός βιασμός. Ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, εργολάβος, βίαζε παρά φύση τη σύζυγό του Φούλα.

(μουσική)

Ο Αθανασόπουλος, αμετανόητος γυναικάς, άντρας σατράπης και απαιτητικός με ανύπαρκτη ηθική συνείδηση, είχε αγανακτήσει με τη γυναίκα του που του αρνιόταν κάτι, που άλλες του έδιναν πρόθυμα – μεταξύ αυτών και η μητέρα της συζύγου του και πεθερά του! Ναι, είχε μυστικές σεξουαλικές σχέσεις με την πεθερά του. Ήταν η τελευταία φορά που θα επιδίδονταν σε σεξουαλική πράξη. Την επομένη θα ήταν νεκρός.

(Η μουσική δυναμώνει)
Η Φούλα Αθανασοπούλου, πανέμορφη και δροσερή στα 25 της, είχε παντρευτεί τον Αθανασόπουλο απογοητεύοντας στρατιές θαυμαστών. Ο Αθανασόπουλος διατηρούσε σχέση με τη μητέρα της, Άρτεμη Κάστρου, μια ακόλαστη και άνευ φραγμών 45χρονη γυναίκα, η οποία δεν δίστασε να παντρέψει την κόρη της με τον εραστή της. Και το χειρότερο είναι πως, εξακολούθησε να έχει περιστασιακές ερωτικές σχέσεις με το γαμπρό της.

(Η Άρτεμις Κάστρου ανάβει τσιγάρο)

Εκείνη τη νύχτα ο Αθανασόπουλος ήταν σε έξαλλη κατάσταση. Κακοποίησε βάναυσα τη Φούλα, η οποία κατόρθωσε να του ξεφύγει και να ζητήσει βοήθεια από τη μητέρα της. Η αντίστροφη μέτρηση για τον Αθανασόπουλο είχε αρχίσει. Η Κάστρου αποφάσισε την εκτέλεση του Αθανασόπουλου. Δεν είπε τίποτα στην κόρη της. Συνεννοήθηκε με τον 18χρονο Δημήτρη Μοσκιό, τον ανιψιό της, που ήταν διανοητικά κάπως ασταθής και φουλ ερωτευμένος με την όμορφη Φούλα. «Αν τον σκοτώσεις, η Φούλα θα είναι ελεύθερη και θα γίνει δική σου» του έταξε η Άρτεμις Κάστρου. Δεν ξέρουμε αν ελέχθη αυτό ακριβώς, αλλά σημασία έχει, ότι με αυτά που του είπε, τον έπεισε. Φρόντισε να τον μεθύσει με ούζο και ο 18χρονος Δημήτρης Μοσκιός ήταν έτοιμος να γίνει δολοφόνος.

(Μουσική αγωνίας)

Στο σπίτι στου Χαροκόπου, ο Αθανασόπουλος κοιμάται. Ο Μοσκιός μπαίνει ακροπατώντας στην κάμαρα, τον πυροβολεί και τον σκοτώνει. Η Φούλα παρακολουθεί, χωρίς να συμμετέχει, αλλά και χωρίς να παρεμποδίζει το έγκλημα. Με παρότρυνση της Άρτεμις Κάστρου και με τη βοήθεια της 38χρονης Γιαννούλας Μπέλλου, υπηρέτριας του σπιτιού, βάζουν φωτιά στο πτώμα του Αθανασόπουλου… οι τρελές.
Ο καπνός και η έντονη μυρωδιά, όμως, τις αναγκάζουν να σταματήσουν. Αποφασίζουν να κόψουν το πτώμα και να το ξεφορτωθούν. Το πτώμα τεμαχίζεται, γίνεται πακέτα και παραδίδονται στον Σπύρο Μαγουλόπουλο,  επίσης μεγάλο θαυμαστή της Φούλας, για να τα ξεφορτωθεί. Αυτός δίνει τις σακούλες με το τεμαχισμένο πτώμα στον Γιώργο Κορναράκη, με την εντολή να τις πετάξει στο ρέμα του Ιλισού. Έτσι και έγινε.

(Μουσική)

Το κάρο με τους σάκους και το τεμαχισμένο πτώμα φτάνει στον Ιλισό ποταμό. Τρείς άντρες κατεβαίνουν και πετούν πολύ γρήγορα τα σακιά στο ποτάμι, και φεύγουν βιαστικά. Για κακή τους τύχη, τα μακάβρια δέματα σκαλώνουν στις όχθες του ποταμού, όπου τα ανακαλύπτει ένα διερχόμενο παιδί. Κοιτάζοντας να δει τι περιέχουν οι σακούλες, παθαίνει σοκ. Ειδοποιείται η αστυνομία. Η αποκάλυψη των ενόχων δεν είναι μακριά.

EGLIMA, DIMITRIS ATHANASOPOULOS, HAROKOPOU, FOULA, ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΟΥΛΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.grΤο έγκλημα στου Χαροκόπου έπεσε σαν βόμβα στην Αθηναϊκή κοινωνία και συντάραξε ολόκληρη της Ελλάδα, που προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μάλιστα, ξεπέρασε τα όρια της χώρας και ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο. Την πολύκροτη δίκη των κατηγορουμένων παρακολούθησαν και πολλοί ξένοι ανταποκριτές. Η δίκη κράτησε αρκετούς μήνες.
Κατηγορούμενοι ήταν η Άρτεμις Κάστρου, η Φούλα, ο Μοσκιός, η Μπέλλου, ο Μαγουλόπουλος, ο ανηψιός του Αντώνης και ο Κορναράκης. Οι αστικές εφημερίδες της εποχής (1931-1932) πέτυχαν το «λαβράκι», για να τονίσουν την αναιμική κυκλοφορία τους. Η δίκη πρόσφερε οχτάστηλα και πολλές σελίδες πρακτικά, που κρατούσαν συντάκτες με όλες τις πικάντικες λεπτομέρειες και άφθονο φωτορεποτάζ. Ο φακός «ζούμαρε» πάνω στην πανέμορφη Φούλα, στην «μέγαιρα» Άρτεμις Κάστρου και στον αμίλητο ανιψιό, το 18χρονο καθυστερημένο Δημήτρη Μοσκιό, που ήδη είχε καταρρεύσει και χαθεί μέσα στην παράνοιά του.

Οι καταδίκες ήταν βαριές

  • Άρτεμις Κάστρου, σύζυγος Παναγιώτου, ετών 45, εις θάνατον.

  • Σοφία (Φούλα) Αθανασοπούλου, σύζυγος Δημητρίου, ετών 25, εις θάνατον.

  • Γιαννούλα Μπέλλου του Γεωργίου, ετών 38, εις ισόβια δεσμά

  • Δημήτριος Μοσκιός του Περικλέους ετών 18, κάθειρξις 20 ετών

  • Σπύρος Μαγουλόπουλος, κάθειρξις 18 μηνών

  • Αντώνιος Μαγουλόπουλος, ετών 23, αθώος

  • Κορναράκης Γεώργιος , ετών 34, αθώος.

EGLIMA, DIMITRIS ATHANASOPOULOS, HAROKOPOU, FOULA, ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΟΥΛΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Νομίζετε ότι τελειώσαμε; Όχι βέβαια!

Η Φούλα και η μητέρα της οδηγούνται στις φυλακές. Δεν θα μείνουν όμως εκεί για περισσότερα από δέκα χρόνια. Ο Διευθυντής των φυλακών, ερωτεύεται τη Φούλα, την προστατεύει και κάνει τα πάντα για να περνάει καλά στη φυλακή. Έτσι, βολεύεται και η Άρτεμις Κάστρου. Η Κατοχή και η πρώτη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσολάκογλου, θα βγάλει με διάταγμα από τις φυλακές τους βαρυποινίτες, όπως την Φούλα και την μάνα της, μολονότι είχαν θανατική καταδίκη. Σ’ αυτό συνετέλεσε τα μέγιστα ο ερωτευμένος Διευθυντής των φυλακών, που ήταν και συγγενής του Τσολάκογλου. Μάνα και κόρη λοιπόν αποφυλακίζονται.

Τίτλοι τέλους

Η Φούλα παντρεύεται όχι τον Διευθυντή των φυλακών, αλλά έναν συνταγματάρχη, τον Αγαπητό Κομήτη. Υπήρξε υποδειγματική σύζυγος και πέθανε το 1971 από καρδιά. Ένα χρόνο αργότερα πέθανε και ο σύζυγος της. Η Άρτεμις Κάστρου υπέφερε πολύ στα τελευταία της, που τα πέρασε κατάκοιτη στο κρεβάτι, τρελάθηκε και πέθανε το 1956. Ο Μοσκιός είχε πεθάνει νωρίτερα, αφού είχε εισαχθεί στο Δρομοκαϊτειο. Η πνευματική του υγεία διαταράχθηκε ανεπανόρθωτα απ’ τον φόνο. Η υπηρέτρια Γιαννούλα Λάμπρου, μετά την αποφυλάκισή της, παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια.

Το έγκλημα στου Χαροκόπου ήταν τόσο ειδεχθές και απεχθές, που ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά. Έγινε ακόμη και τραγούδι, σε στίχους του Γιακουμή Μοντανάρη και μουσική του Μάρκου Βαμβακάρη. Ο Κώστας Φέρρης αφηγείται χαρακτηριστικά: «Το “Τραγούδι του Αθανασόπουλου” έχει το μεγαλύτερο ρεκόρ πωλήσεων για πάντα, “κατ’ αναλογίαν”. Πούλησε δηλαδή περισσότερους δίσκους, απ’ όσα γραμμόφωνα υπήρχαν τότε στην Ελλάδα για να το παίξουν. Λέγεται πως όλοι οι γαμπροί που είχαν κακές πεθερές, έστηναν γλέντι, και στο τέλος “σπάγανε το δίσκο” στα πόδια της πεθεράς! Λένε επίσης πως απ’ αυτό προέρχεται και η φράση “θα σπάσω πλάκα”.»

EGLIMA, DIMITRIS ATHANASOPOULOS, HAROKOPOU, FOULA, ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΟΥΛΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.ge, Ilissos_Stadio_kalypci_1937

Η Φούλα, ο Αθανασόπουλος και η  πεθερά, η περίφημη Άρτεμις Κάστρου.

EGLIMA, DIMITRIS ATHANASOPOULOS, HAROKOPOU, FOULA, ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΟΥΛΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.ge, Ilissos_Stadio_kalypci_1937

Η στάση Χαροκόπου στην λεωφόρο Θησέως, που αργότερα μετονομάστηκε σε Ελευθερίου Βενιζέλου.

EGLIMA, DIMITRIS ATHANASOPOULOS, HAROKOPOU, FOULA, ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΟΥΛΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.ge, Ilissos_Stadio_kalypci_1937

Έτσι ήταν ο ποταμός Ιλισός στην Αθήνα, όταν πέταξαν το τεμαχισμένο πτώμα

EGLIMA, DIMITRIS ATHANASOPOULOS, HAROKOPOU, FOULA, ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΟΥΛΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.ge, Ilissos_Stadio_kalypci_1937

Πίνακας ζωγραφικής με το πορτραίτο της Φούλας και πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Κάτω το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ.

EGLIMA, DIMITRIS ATHANASOPOULOS, HAROKOPOU, FOULA, ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΟΥΛΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.ge, Ilissos_Stadio_kalypci_1937

————————————

Διαβάστε και για άλλα μεγάλα εγκλήματα

Ο ερωτιάρης παπάς και οι 2 φόνοι: https://bit.ly/32PgoLv

Το λουκούμι ήταν… δηλητήριο!!! https://bit.ly/2ROM9hb

Η πρώτη serial killer της Ελλάδας: https://bit.ly/2XhzuFT

Ο 19χρονος δολοφόνος με το μαχαίρι https://bit.ly/3g16RFt

Ο ναύτης που έσφαξε τον γκόμενο του: https://bit.ly/3dVOEaS

Η κοκαΐνη, τα gay ψωνηστήρια και η δολοφονία: https://bit.ly/2wdo6MH

Έκφυλοι, ομοφυλόφιλοι, σαδισταί και δολοφόνοι! https://bit.ly/2fHfjfc

Δολοφόνησαν τον Μένη Κουμανταρέα: https://bit.ly/366U6EU

Παναγιώτης Φραντζής: Φοιτητής και δολοφόνος: https://bit.ly/2iErjmo

Κυριάκος Παπαχρόνης/ Ο Δράκος: https://bit.ly/2xxv3LI

Τελικά αυτός ήταν ο «Δράκος του Σέιχ Σου»; https://bit.ly/2HfZo7f

Γερμανοί δολοφόνοι στην Ελλάδα: https://bit.ly/37O8kNj

————————————————————————————–

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υπέροχο απλα.. εξου και το τραγουδι στου χαροκοπου τα στενα οπου αναφερει το εν λόγω περιστατικο

  2. […] 1931 – Το «έγκλημα του αιώνα» αναστατώνει την Ελλάδα: δολοφονείται ο μεγαλοεργολάβος Δημήτρης Αθανασόπουλος. Διαβάστε την απίστευτη ιστορία πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/%CE%B7-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B… […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.