Η δολοφονία του Καποδίστρια

Αυτός είναι ο μόνος πολιτικός που εγώ προσωπικά αναγνωρίζω. Ο μόνος. Κανείς άλλος. Αυτός μπορεί να φέρει επάξια τον τίτλο του Έλληνα, και τον τίτλο του πολιτικού. Οι υπόλοιποι είναι για κλωτσιές.

3
6225

Αυτός είναι ο μοναδικός πολιτικός που εγώ προσωπικά αναγνωρίζω. Ο μόνος. Κανείς άλλος. Αυτός μόνο μπορεί να φέρει επάξια τον τίτλο του Έλληνα, και τον τίτλο του πολιτικού. Οι υπόλοιποι είναι για κλωτσιές.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Φεβρουαρίου του 1776 και ήταν το έκτο παιδί του Αντωνίου-Μαρία Καποδίστρια, δικηγόρου στο επάγγελμα, και της Διαμαντίνας Γονέμη, κόρη αριστοκρατικής οικογένειας με καταγωγή από την Κύπρο. Φοίτησε στο μοναστήρι της Αγίας Ιουστίνης, όπου έμαθε Λατινικά, Ιταλικά και Γαλλικά και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Βενετία. Την περίοδο 1795–1797 σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα. Μετά το πέρας των σπουδών του επέστρεψε αμέσως στην Κέρκυρα όπου άσκησε το ιατρικό επάγγελμα, αφιλοκερδώς!!!

kapodistrias, Ιωάννης Καποδίστριας

“Εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν.”

Αυτό είπε και αρνήθηκε τον μισθό του κυβερνήτη, και αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Με κάτι τέτοια βλέπεις, χάλαγε την “πιάτσα”. Τον δολοφόνησαν!!!  Οι ντόπιες φατρίες σε συνεργασία με τις ξένες υπερδυνάμεις.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η δολοφονία του Καποδίστρια

Πέραν των πιεστικότατων οικονομικών, κοινωνικών και διπλωματικών προβλημάτων, ο Καποδίστριας είχε να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά εμπόδια στην πολιτική του για την οικοδόμηση του νεόδμητου ελλαδικού κράτους: πρώτο την εχθρότητα Γαλλίας και Αγγλίας και δεύτερο, τις κλίκες και τα τοπικιστικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Τελικά αυτοί οι δύο λόγοι αποδείχτηκαν ο τέλειος συνδυασμός και προετοίμασαν το έδαφος οδηγώντας στην πολιτική και φυσική εξόντωση του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Προκειμένου να διαχειρισθεί αποτελεσματικά την τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση του νέου κράτους, ο Καποδίστριας πρότεινε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας, ώστε να διατηρήσει άμεσα τον πολιτικό έλεγχο. Την αντιπολίτευση κατά του Καποδίστρια απάρτιζαν οι παραμερισμένοι από την εξουσία κοτζαμπάσηδες και πλοιοκτήτες, που είχαν γίνει έξαλλοι. Ο τρόπος που ο Καποδίστριας τους παραμέρισε και διόρισε σε θέσεις κλειδιά τα δύο αδέρφια του, Αυγουστίνο και Βιάρο Καποδίστρια, τον οδήγησαν σε σύγκρουση μαζί τους.stefani Οι Υδραίοι πλοιοκτήτες έγιναν ο μεγαλύτερος εχθρός του.

Ο Καποδίστριας  όμως, αναγνώρισε αμέσως το δίκαιο αίτημα τους για αποζημίωση από την Ελληνική επανάσταση, και τους υποσχέθηκε ότι μόλις θα βελτιώνονταν τα οικονομικά της χώρας, η Ύδρα θα έπαιρνε «το μερίδιόν της καθ’ όσον το δίκαιον απαιτούσε». Οι Υδραίοι, όμως, απαιτούσαν την άμεση καταβολή αυτών των αποζημιώσεων, πράγμα που ήταν αδύνατον λόγω της οικτρής οικονομικής κατάστασης του κράτους. Και επιπλέον η Γαλλία και η Αγγλία, θεωρώντας τον Καποδίστρια ως φιλικά προσκείμενο στη Ρωσία, ενθάρρυναν τους εχθρούς του, να προκαλέσουν ταραχές.

Ο ίδιος ο Καποδίστριας είχε γνώση για τους σχεδιασμούς των συγκεκριμένων ξένων δυνάμεων εναντίον του, με αντικυβερνητικές ενέργειες της Ύδρας και της Μάνης και για την απροκάλυπτη σύμπραξη και τη βοήθειά τους προς τους ταραχοποιούς. Οι φατρίες έξαλλες μαζί του, αποφάσισαν να τον βγάλουν απ’ την μέση, με ηγέτες την οικογένεια Μαυρομιχάλη. Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη θεία λειτουργία. Τον Καποδίστρια συνόδευε ο Κρητικός μονόχειρας σωματοφύλακάς του Γεώργιος Κοζώνης, ο οποίος πρόλαβε και πυροβόλησε τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. Τον τελευταίο τον αποτελείωσε ο όχλος, το δε πτώμα του πετάχτηκε στο λιμάνι.

Ο τραγικός θάνατος του Καποδίστρια βύθισε σε θλίψη τον γεωργικό πληθυσμό, ενώ αντίθετα στην Ύδρα δέχτηκαν την είδηση με πανηγυρισμούς.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Όπως έγραψα και πιο πάνω, καταλυτικό ρόλο στην δολοφονία του διαδραμάτισαν οι ξένες δυνάμεις. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι παρά την παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, ο φάκελος για τη δολοφονία του Καποδίστρια στα αρχεία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών παραμένει ακόμη απόρρητος. Η οικονομική κρίση, και η απόρριψη των αγγλικών και γαλλικών οικονομικών προτάσεων εκ μέρους του, οδήγησαν τις δύο τελευταίες «προστάτιδες δυνάμεις» να οργανώσουν τη δολοφονία του ρωσόφιλου Καποδίστρια, χρησιμοποιώντας τους Υδραίους και τους Μανιάτες. Από τους δολοφόνους αδελφούς, ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης λίγο πριν πεθάνει από την πιστολιά του φρουρού του Καποδίστρια, ζητώντας έλεος είπε στους αστυνομικούς: «Δεν φταίω εγώ στρατιώται, άλλοι με έβαλαν».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

«Ανάθεμα στους Αγγλογάλλους που ήσαν η αιτία κι εγώ έχασα τους δικούς μου, και το Έθνος έναν άνθρωπο που δε θα τονε ματαβρεί, και το αίμα του με παιδεύει ως τώρα…» Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης

O Καποδίστριας σε τηλεοπτική σειρά/ Μια μοναδική σειρά 6 επεισοδίων. Διαβάστε εδώ:  https://bit.ly/2R7WPHp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

«Όστις δολοφόνησε τον Καποδίστρια, δολοφόνησε την πατρίδα του. Ο θάνατός του είναι συμφορά για την Ελλάδα και δυστύχημα ευρωπαϊκόν.» Ι.Γ. Εϋνάρδος 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] 1831 – Δολοφονείται στο Ναύπλιο ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας. Επειδή ήταν τίμιος και τα έλεγε έξω απ’ τα δόντια. Μετά την δολοφονία του, τον έκαναν άγαλμα, του απέδωσαν τιμές και τον ονόμασαν «Ο άγιος της πολιτικής». Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.nikosonline.gr/%CE%B7-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B… […]

  2. Δεος και θαυμασμο μπορει να νοιωσει κανεις για ενα τετοιο Πολιτικο,ενα Κυβερνητη ενος τετοιου ηθικου αναστηματος.Προσπαθησε να υπηρετησει τα ιδεωδη του και την πατριδα του…αλλα δυστυχως ..το ανθος παντοτε το πνιγουν τα αγκαθια…Τι φιλοπατρια πραγματικη υπηρχε μεσα του ,που ενοιωθε οτι τα χρηματα που θα επρεπε να παρει δεν του ανηκουν…γιατι απλα πιστευε οτι ο ρολος ηταν η προστασια και η βοηθεια των κατατρεγμενων πολιτων και οχι η καταληστευση τους.Αν βεβαια κανουμε μια συγκριση με την σημερινη κατασταση …το σκηνικο γκρεμιζεται εντελως….Ενας Καποδιστριας αν υπηρχε σε αυτη την δυσκολη καμπη της χωρας μας,δεν ξερω αν ακομη και σημερα θα μπορουσε να περασει την Δικαιοσυνη και τηι Ισοτητα μεσα απο αυτον τον Λαβυρινθο που περναμε????

  3. Σπουδαίος άνθρωπος με ηθική σπάνια για την θέση που του δόθηκε..Ίσως η χώρα να είχε οδηγηθεί σε άλλους δρόμους με ανοιχτούς ορίζοντες …Ίσως.. τώρα μόνο σαν ιστορία και σαν βαθειά εντύπωση.Ευχαριστούμε !!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.