Η εγκατάλειψη του Μουσείου της Ελευσίνας

Κάτι πρέπει να γίνει μ’ αυτό το αίσχος των Ελληνικών Μουσείων. Το γράφω και θα το γράφω πάντα, μπας και φιλοτιμηθούν κάποιοι και ασχοληθούν σοβαρά μ’ αυτόν τον τομέα. Κάθε μουσείο της Ελλάδας έχει αριστουργήματα, τα οποία πάνε χαμένα, λόγω της κακής παρουσίασης και της εγκατάλειψης των ίδιων των μουσείων.

1
1227

Κάτι πρέπει να γίνει μ’ αυτό το αίσχος των Ελληνικών Μουσείων. Το γράφω και θα το γράφω πάντα, μπας και φιλοτιμηθούν κάποιοι και ασχοληθούν σοβαρά μ’ αυτόν τον τομέα. Κάθε μουσείο της Ελλάδας έχει αριστουργήματα, τα οποία πάνε χαμένα, λόγω της κακής παρουσίασης και της εγκατάλειψης των ίδιων των μουσείων.

Η ιστορία της Ελευσίνας δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή της εικόνα. Τώρα η Ελευσίνα είναι «πνιγμένη» στις ρυπογόνες βιομηχανίες, στα διυλιστήρια, στις μάντρες, στα ερειπωμένα εργοστάσια, στην σαβούρα και στην ακαλαισθησία, αλλά στην αρχαιότητα θεωρούνταν μία εκ των πέντε ιερών πόλεων του Ελλαδικού χώρου, και ένα πολύ σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο λατρείας. Ήταν η πόλη του Αισχύλου, των Ελευσίνιων Μυστηρίων, της Δήμητρας και της Περσεφόνης.

Η Ελευσίνα διέθετε μεγάλα οικοδομήματα, βωμούς για θυσίες, θησαυρούς, περιοχές με τα σπίτια των ιερέων, άφθονα κτίσματα για αποθήκευση ή για διοικητικές υπηρεσίες και φυσικά τον ιερότατο χώρο του Τελεστηρίου που χτίστηκε για πρώτη φορά τη μυκηναϊκή εποχή για να κατοικήσει η θεά των σιτηρών, της βλάστησης και της γονιμότητας, Δήμητρα. Εκεί άνθησε η λατρεία της Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης, στο όνομα των οποίων τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Μουσείο Ελευσίνας

Σήμερα στην πόλη της Ελευσίνας, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το κτίριο του μικρού Αρχαιολογικού Μουσείου, παρατημένο, με τοίχους γεμάτους υγρασία και ευρήματα στριμωγμένα και κακοπαρουσιασμένα. Το μουσείο χτίστηκε το 1890 (από τότε είναι κάπως έτσι), και φιλοξενεί στις έξι αίθουσες του σπουδαία γλυπτά και ευρήματα αντικειμένων χρονολογούμενων από τα μεσοελλαδικά χρόνια (1900-1600 π.X.) ως τα πρώιμα χριστιανικά.

Ακόμα και πριν εκατό χρόνια είχε πληθώρα αρχαιοτήτων. Σήμερα, αυτό το μικρό μουσείο, αντικατοπτρίζει εγκατάλειψη, μουσειακές αντιλήψεις άλλων εποχών και με αρχαιολογικούς θησαυρούς να είναι παραμελημένοι και λάθος τοποθετημένοι.

Μουσείο Ελευσίνας

Φωτογραφία του Henri Cartier-Bresson, με την αυλή του μουσείου το 1953 (πάνω) και η ίδια αυλή σήμερα (κάτω).

Μουσείο Ελευσίνας

Μουσείο Ελευσίνας

Η Φεύγουσα Κόρη της Ελευσίνας, που πολλοί λένε ότι είναι η Περσεφόνη

Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγάζει πολλά εκατομμύρια από τα Μουσεία της. Πολλά περισσότερα απ’ ότι σήμερα

Μουσείο Ελευσίνας

Και λίγη ιστορία

Κατά τον 17ο και 18ο αιώνα οι περιηγητές που επισκέπτονται την Ελευσίνα, κάνουν ορισμένες λαθρανασκαφές και παίρνουν (κλέβουν) κάποια «αναμνηστικά» με γνωστότερη περίπτωση την Καρυάτιδα που σήμερα βρίσκεται στο Cambridge. Η πρώτη μελέτη των μνημείων της Ελευσίνας γίνεται κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, το 1812, από την Society of Dilettanti. Τότε εντοπίστηκε η θέση του Τελεστηρίου, μελετήθηκαν τα Μεγάλα Προπύλαια, σχεδιάστηκαν τα Μικρά Προπύλαια και ταυτίστηκε ο ναός της Προπυλαίας Αρτέμιδος.

Το 1860, ο Γάλλος αρχαιολόγος Fr. Lenormant, με άδεια από την ελληνική κυβέρνηση, πραγματοποίησε ανασκαφική έρευνα στην περιοχή των Προπυλαίων, περιορισμένης όμως διάρκειας και έκτασης. Πιο επισταμένα η ανασκαφή αρχίζει στα 1877, με απαλλοτριώσεις στην περιοχή, καθώς γίνεται πλέον συνειδητό ότι χωρίς το γκρέμισμα των σπιτιών του οικισμού και τη πλήρη μετεγκατάσταση των χωρικών, είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν οι έρευνες.
Τον Σεπτέμβριο του 1885 κατεδαφίζεται και η εκκλησία του χωριού (που ως γνωστόν οι Χριστιανοί όπου έβλεπαν αρχαία μνημεία έκτιζαν εκκλησίες).

Μόλις το 1947 αρχίζει η αποκατάσταση του Μουσείου, με την απομάκρυνση των επιχώσεων από την έκτη αίθουσα και την επισκευή των φθορών που προξένησε ο πόλεμος. Η επανέκθεση των αρχαίων οφείλεται στον τότε αρμόδιο για την περιοχή έφορο και μετέπειτα γενικό διευθυντή Αρχαιοτήτων, τον κ. Ιωάννη Παπαδημητρίου.

Μουσείο Ελευσίνας

Μουσείο Ελευσίνας

Και τώρα;

Πιστεύω ότι η επόμενη επιδίωξη των αρμόδιων φορέων, είναι η ίδρυση ενός νέου Μουσείου, αντάξιου της σημασίας του χώρου, που θα πληροί τις μουσειολογικές απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Δεν γίνεται πια να βλέπουμε μουσεία με μωσαϊκά στα πατώματα, με ξεφλουδισμένους τοίχους, με φριχτά χρώματα, με κακό φωτισμό, με υγρασία, και ακαλαισθησίες. Θέλουμε Μουσεία που θα είναι δυνατή η κατάλληλη ανάδειξη όχι μόνο των ευρημάτων από τις παλιές ανασκαφές αλλά και του συνεχώς αυξανόμενου υλικού από τις σωστικές ανασκαφές που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στο υπέδαφος της σύγχρονης πόλης.

Και αυτό αφορά όχι μόνο την Ελευσίνα, αλλά και τα μουσεία όλης της επικράτειας.

Μουσείο Ελευσίνας

Εξαιρετικά γλυπτά βρίσκονται έξω, εκτεθειμένα στην μόλυνση και στις καιρικές συνθήκες.

Μουσείο Ελευσίνας

Μουσείο Ελευσίνας

Εδώ δείτε. Υγρασία και ξεφλουδισμένοι τοίχοι, μέσα και έξω στο Μουσείο. Απαράδεκτο!

Μουσείο Ελευσίνας

Είναι τρόπος αυτός να εκτίθενται τα αρχαία αριστουργήματα; Είναι εικόνα μουσείου αυτή, το 2016; 

—————————————————-

Και 3 υπέροχες παλιές μαυρόασπρες φωτογραφίες

Μουσείο Ελευσίνας

Μουσείο Ελευσίνας

Μουσείο Ελευσίνας

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

Μουσείο Ελευσίνας

 

1 COMMENT

  1. H ιστορικη μας συνειδηση ειναι ζωγραφισμενη σε αυτα τα παραμελημενα αρχαια ,εκτεθειμενα στις καιρικες συνθηκες χωρις καμμια προφυλαξη.Και ολα αυτα γινονται σε ενα τοπο κοιτιδα πολιτισμου .που εδωσε τα φωτα της και τον πολιτισμο σε ολη την Ευρωπη.Και βλεπεις τωρα πηγαινοντας σε αλλα συγχρονα μουσεια να ειναι τελειοποιημενα και ανακαινισμενα βασει των συγχρονων προδιαγραφων.Πρεπει να γραφονται τετοια αρθρα μηπως ξυπνησουμε και δειξουμε σε αυτο το αναλγητο Κρατος τι πρεπει να κανει…Εχουμε και εμεις σαν Ελληνες τις ευθυνες μας που τους αφηνουμε να μας καταστρεφουν πολιτικα,ιστορικα και ηθικα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.