Η Ελλάδα καίγεται

1
129

2007, Πυρκαγιές, Πελοπόννησος, Αρχαία Ολυμπία

Καλοκαίρι και φωτιά είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια μαστίζει όλο τον πλανήτη. Από την Αυστραλία μέχρι την Πορτογαλία και από την Καλιφόρνια μέχρι την Ελλάδα.

————————————

Σαν σήμερα, το καλοκαίρι του 2007, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, που δύσκολα θα σβηστεί από την μνήμη μας. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως τον μήνα Αύγουστο, έκαψαν περισσότερα από 268.834 εκτάρια (≈2.700km2) γης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων. Μέχρι τις 30 Αυγούστου κάηκαν 1.500 σπίτια και έμειναν 6.000 άστεγοι. Το ύψος των καταστροφών έφτασε τα πέντε δισεκατομμύρια Ευρώ. Η φωτιά έκαψε 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καθώς και 60.000 πρόβατα και κατσίκες. Οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν, αφορούσαν κυρίως την Πελοπόννησο με το νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα. Και τα μάτια όλου του πλανήτη ήταν στραμμένα στην Αρχαία Ολυμπία. Εκεί, σ’ αυτό το εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό πάρκο, που δεν λειτούργησαν τα συστήματα πυρόσβεσης και κινδύνευσε μέχρι και το μουσείο. Δεν λέμε βέβαια για τον Κρόνιο λόφο που καταστράφηκε ολοσχερώς….

Με θλίβει πολύ αυτή η μνήμη, αλλά θέλω να την κρατήσω ζωντανή, μη τυχόν και μας κάνει όλους μας πιο ευαίσθητους απέναντι στα λιγοστά δάση μας και στους αρχαιολογικούς μας χώρους.

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, 2007, Πυρκαγιές, Πελοπόννησος, Αρχαία Ολυμπία

2007, Πυρκαγιές, Πελοπόννησος, Αρχαία Ολυμπία

2007, Πυρκαγιές, Πελοπόννησος, Αρχαία Ολυμπία

Στην αρχαία Ολυμπία

Αρχαία Ολυμπία, 2007, Πυρκαγιές, Πελοπόννησος,

Η φωτιά όχι μόνο έφτασε μέχρι τον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής, αλλά κατέστρεψε όλο τον γεμάτο πεύκα Κρόνιο λόφο.

2007, Πυρκαγιές, Πελοπόννησος, Αρχαία Ολυμπία

2007, Πυρκαγιές, Πελοπόννησος, Αρχαία Ολυμπία

Θυμάμαι ότι πρώτα ασχολήθηκαν τα ξένα κανάλια για τις καταστροφές στην αρχαία Ολυμπία και μετά «ξύπνησαν» τα δικά μας….

2007, Πυρκαγιές, Πελοπόννησος, Αρχαία Ολυμπία

Γίνετε μέλη στην ομάδα «Αρχαιολογικοί χώροι & Μουσεία» (Αρχαιότητες, Μουσεία, Πόλεις, Ζωγραφική, Αρχιτεκτονική) / https://www.facebook.com/groups/378830482281402/

2007, Πυρκαγιές, Πελοπόννησος, Αρχαία Ολυμπία

1 COMMENT

  1. Καταστροφή… Θάνατος… Τρόμος… Πανικός… και λίγα μέτρα πιο κει ο Πολιτιστικός μας Πλούτος… Η Πολιτεία δεν έλεγε να “ξυπνήσει”… Μερίμνησαν οι Αρχαίοι μας Θεοί… έστριψαν τη τελευταία στιγμή τη φορά του ανέμου… Η Ολυμπία με τους Πολίτιμους Θησαυρούς της και ο Επικούρειος Απόλλωνας σώθηκαν και φωτίζουν το μέλλον… Όμως οι ζωές που χάθηκαν…¨¨ τα σπίτια…?? η Φύση… τα Ζωντανά…?? Τι Εγκλήματα Θεέ μου….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.