Η αρχαία Ελλάδα και κυρίως η μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων είναι πηγή αστείρευτη του δυτικού πολιτισμού και αποτελεί αιώνες τώρα αντικείμενο μελέτης για συγγραφείς και καλλιτέχνες που ονειρεύτηκαν να αναβιώσουν τη φιλοσοφία και την ομορφιά που μας άφησαν κληρονομιά.
Ξέρουμε όλοι μας, ότι πάνω στα έργα των αρχαίων Ελλήνων ποιητών και τραγικών βασίστηκαν όλες οι μεταγενέστερες γενιές. Ξέρουμε ότι ακόμα και μέχρι τις μέρες μας, οι ήρωες της αρχαίας Ελλάδας και της μυθολογίας αποτελούν θέμα για μυθιστορήματα, ποιήματα, ταινίες, comics ακόμα και για μόδα.
Το φαινόμενο όμως της επιστροφής στα διδάγματα της Ελληνικής αρχαιότητας, απέκτησε οικουμενικές διαστάσεις στον καιρό της Ιταλικής Αναγέννησης. Τα πρώτα σημάδια του ανανεωτικού πνεύματος εμφανίζονται από τα μέσα του 14ου αιώνα, στον καιρό του Πετράρχη και του Βοκάκιου, ενώ επεκτείνονται και καλύπτουν όλους τους τομείς της πνευματικής ζωής το 15ο αιώνα, με επίκεντρο τη Φλωρεντία και τις αυλές της Ιταλικής διανόησης. Ο διάλογος με την αρχαιότητα φτάνει στην αποκορύφωσή του με την Κλασική Αναγέννηση τις πρώτες δεκαετίες του 16ου αιώνα.
Για να δείτε πόσο πολύ έχουν επηρεαστεί οι δυτικοί καλλιτέχνες από την αρχαία Ελλάδα δεν έχετε παρά να πάτε στις πινακοθήκες και στα μουσεία τους για να δείτε μπροστά σας όλη την αρχαία Ελληνική μυθολογία. Σ’ αυτό το άρθρο σας επέλεξα μερικά αγαπημένα μου έργα μεγάλων ζωγράφων. Μην τα ξεπετάξετε. Σταθείτε και κοιτάξτε τα προσεκτικά, δείτε την κίνηση, τα χρώματα, την αισθητική….. η τέχνη είναι καταφύγιο.
Το μεγαλειώδες έργο του Raphael Sanzio «The School of Athens», (1510-1512) που βρίσκεται σε τοιχογραφία στο παλάτι του Βατικανό στην Ρώμη.
Η απαγωγή του Γανυμίδη από τον αετό, αποδίδεται στον Michelangelo ή σε κάποιον μιμητή του. Βρίσκεται στο μουσείο της Βιέννης.
Τα προσχέδια για την Λήδα, και δεξιά το έργο «Η Λήδα και ο κύκνος» από τον μέγιστο Leonardo Da Vinci.
Το αριστούργημα. «Η γέννηση της Αφροδίτης» του Sandro Botticelli, (1485)
Italian Renaissance: «Η Παλλάδα Αθηνά και ο Κένταυρος», πασίγνωστο έργο του Sandro Botticelli (1444-1510) Αριστερά βλέπετε ένα προσχέδιο που τελικά δεν ακολουθήθηκε.
«Η απόφαση του Πάρη» του Peter Paul Rubens. Είναι η στιγμή που ο Πάρις έχοντας στον πλευρό του τον Ερμή, πρέπει να αποφασίσει σε ποια θα δώσει το μήλο. Στην Ήρα, την Αθηνά ή την Αφροδίτη;
Ο μεγάλος δάσκαλος Titian, (Τιτσιάνο), ζωγράφισε 4 μεγάλους καμβάδες με τους 4 πιο γνωστούς Έλληνες Τιτάνες (1560-1565), που βρίσκονται στο μουσείο Prado.
Άλλος ένας πίνακας εμπνευσμένος από την Ελληνική μυθολογία και τραγωδία. Ο Ορέστης καταδιώκεται από τις Ερινύες, William Bouguereau (1825)
Ούτε ο πολύς Caravaggio δεν μπόρεσε να αντισταθεί στα θέματα και τα πρόσωπα της Ελληνικής μυθολογίας. Ιδού ο Έρωτας και ο Βάκχος!
«Ο Απόλλων διδάσκει τον Υάκινθο να παίζει λύρα» του Louis de Boullogne του νεώτερου (1688). Το έργο βρίσκεται στον πύργο των Βερσαλλιών.
Ο Γάλλος Henri Regnault, ζωγράφισε ένα μεγάλο έργο με τον Αυτομεδώνα, τον νεαρό που ήταν υπεύθυνος για τα δύο αγαπημένα άλογα του Αχιλλέα: “Automedon, with the Horses of Achilles”, 1868 (προσέξτε την κίνηση των αλόγων και τις φλέβες στα πόδια τους)
«Ο Οιδίποδας και η σφίγγα» του Jean Auguste Dominique Ingres
Ο Γάλλος Louis Jacquesson de la Chevreuse και το έργο του «Ο Ορφέας στον Άδη» (1863), που βρίσκεται στο Musee des Augustins, στην Toulouse.
——————————————————-
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Η Ελληνική μυθολογία στην γλυπτική: https://bit.ly/2OOo5rL
——————————————————-
Διαβάστε επίσης
ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ
Ωραία Ελένη, η γυναίκα καταστροφή: https://bit.ly/2Jsrifh
Αχιλλέας: Ο κούκλος της Ελληνικής μυθολογίας https://bit.ly/2KY9H1L
Ηρακλής, ο μέγιστος των ηρώων: https://bit.ly/2YCFyZm
Ηρακλής, Ο σούπερ σταρ της μυθολογίας μας: https://bit.ly/328b7vX
Θησέας, ο Νο 2 σταρ μετά τον Ηρακλή: https://bit.ly/32bvjx1
Το δράμα της Αντιγόνης: https://bit.ly/326OsQP
Ο Οιδίποδας έκανε έρωτα με την μάνα του: https://bit.ly/2LAqUxP
Η μητροκτόνος Ηλέκτρα: https://bit.ly/2HYs2G3
Η Ιφιγένεια: https://bit.ly/2RUmXp6
Ο Ορέστης σκότωσε την μάνα του: https://bit.ly/2RSzHMD
Ένας μονοσάνδαλος ήρωας: https://bit.ly/2YtgYdi
Η Μήδεια έσφαξε τα παιδιά της: https://bit.ly/2XEbejN
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ
Κακοποιούν την Ελληνική μυθολογία https://bit.ly/2wRDvXR
Γιατί τους επιτρέπουμε να παραποιούν την Ελληνική μυθολογία; https://bit.ly/2LdSVJ8
Ε ρε τι έχουν να δουν πάλι τα ματάκια μας! https://bit.ly/2rPNMi7
Ο μαύρος Αχιλλέας https://bit.ly/2FYHGSb
—————————————————————–
[…] https://www.nikosonline.gr/?p=24985 […]