Η Ελληνική Green Cola….. σκίζει!

2
1318

greek-green-cola

Πριν δέκα χρόνια που είχα βρεθεί στην περιοχή, με είχαν πάει να δω ένα καινούργιο εργοστάσιο οινοποιίας, ενός νέου- 30αρη- επιχειρηματία, που ήταν πραγματικό κόσμημα. Από εκεί, την ακριτική Ορεστιάδα του Έβρου λοιπόν μας έρχεται και η Green Cola Company που συνεχίζει την εδώ και δεκαετίες φιλοσοφία των ανθρώπων που συνέστησαν την πρώτη ομάδα παραγωγής της.

Η ιστορία αυτού του υπέροχου Ελληνικού αναψυκτικού που πρέπει να το υποστηρίξουμε όλοι μας, είναι μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα. Μια μοντέρνα εταιρία στην ελληνική μεθόριο που η ιστορίας της ξεκινάει το 1959. Μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, έξω από το χωριό Λεπτή στην Ορεστιάδα, πέντε ντόπιοι παραγωγοί ιδρύουν την Ένωση Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών (ΕΠΑΠ). Τα πρώτα χρόνια εμφιαλώνουν πορτοκαλάδες, λεμονάδες και γκαζόζες, οι οποίες διανέμονται σε μπακάλικα και καφενεία στον βόρειο Έβρο. Από το 1983 και για 25 χρόνια η μονάδα θα εξυπηρετεί και την πολυεθνική Coca Cola /Τρία Εψιλον, ως ένα από τα επτά περιφερειακά εργοστάσιά της που εμφιαλώνουν αποκλειστικά τα προϊόντα της. Ώσπου το 2008, στην αρχή της κρίσης, η 3Ε αποφασίζει να διακόψει τη συνεργασία της με τους τοπικούς εμφιαλωτές ανά την Ελλάδα και να πάει στο εξωτερικό. Ιδού ένας λόγος που ΔΕΝ πρέπει να καταναλώνουμε Coca Cola και προϊόντα της 3Ε.

Η συνεταιριστική ΕΠΑΠ μένει ξαφνικά χωρίς πελάτη και δουλειά. Στη δύσκολη αυτή στιγμή οι μέτοχοι αποφασίζουν να φτιάξουν τα δικά τους αναψυκτικά με την επωνυμία Sparky. Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, υπεύθυνος παραγωγής στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας είναι σήμερα ο πιο παλιός εργαζόμενος. Αποφοίτησε από το Χημικό του ΑΠΘ, έπιασε δουλειά στο εργοστάσιο, έζησε από κοντά όλη τη «χρυσή» περίοδο της Coca Cola. Ήταν διευθυντικό στέλεχος της ΕΠΑΠ όταν πριν από 5-6 χρόνια πάρθηκε η απόφαση να παραχθεί στην Ορεστιάδα η τοπική σειρά αναψυκτικών που όμως απέτυχε εμπορικά.

Στις αρχές του 2011 η ΕΠΑΠ εξαγοράζεται από τους δύο κύριους σημερινούς επενδυτές, τον Στέφανο Οκταποδά, και τον Περικλή Βενιέρη. Υπό το νέο σχήμα η μονάδα του Έβρου συνεχίζει να παράγει το 2011 τη σειρά Sparky και ταυτόχρονα ξεκινά την παραγωγή αναψυκτικών «ιδιωτικής ετικέτας» για λογαριασμό μεγάλων σούπερ μάρκετ. Παράλληλα όμως οι νέοι ιδιοκτήτες συμφωνούν ότι πρέπει να λανσάρουν στην αγορά ένα διαφορετικό προϊόν και παίρνουν την μεγάλη απόφαση να λανσάρουν αναψυκτικό τύπου κόλα, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν φυσικά συστατικά.

Χρειάστηκαν έξι μήνες δοκιμών στο εργαστήριο της Ορεστιάδας και στις αρχές του 2013 το καινοτόμο ελληνικό αναψυκτικό βγήκε στην αγορά. Ονομάστηκε Green Cola, εμφιαλώθηκε σε συσκευασία χρώματος μαύρου-πράσινου και λανσαρίστηκε ως η «πράσινη ελληνική κόλα. Αφαίρεσαν τη ζάχαρη και η γλυκύτητά της αντικαταστάθηκε με γλυκοζίτες στεβιόλης, που προέρχονται από το φυτό στέβια. Αντικατέστησαν το φωσφορικό οξύ με κιτρικό οξύ και επιπλέον χρησιμοποιούν φυσικές αρωματικές ύλες, όπως πράσινους κόκκους καφέ. Τέλος, δεν υπάρχουν συντηρητικά και ασπαρτάμη. Είναι προϊόν με μηδενικές θερμίδες, κατάλληλο για καταναλωτές με ειδικές διατροφικές ανάγκες. Εκτός από τη Green Cola, στην οποία δεν χρησιμοποιείται καθόλου ζάχαρη, στη σειρά αναψυκτικών «Μπλε» η ζάχαρη αντικαταστάθηκε σε ποσοστό 30% με στέβια.

Το εργοστάσιο της Green Cola είναι ένα από τελευταία που λειτουργούν στον βόρειο Έβρο και δεν σκοπεύουν να φύγουν από την Ελλάδα όπως αρκετές άλλες εταιρίες. Ο διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας, κ. Περικλής Βενιέρης, είπε σε μια συνέντευξη του στην Καθημερινή: «Επένδυσα σε ποιότητα ανθρώπων και προϊόντων. Πάνω από επιχειρηματίας, είμαι και Έλληνας».

Ξεcola λοιπόν, και κατανάλωσε Ελληνικό προϊόν και κλάσεις πιο υγιεινό. Εγώ τα τελευταία τρία χρόνια πίνω μόνο Green Cola.

green-cola Ορεστιάδα, Ελληνική Cola

Το who is who της εταιρίας

  • Απασχολεί 44 εργαζόμενους μαζί με τους πωλητές και ταυτόχρονα ένα δίκτυο εμπόρων πρώτων υλών, μεταφορέων και συναφών επαγγελμάτων, στηρίζοντας την τοπική οικονομία στη βάση της.
  • Δεν έχουν γίνει απολύσεις, ούτε περικοπές μισθών.
  • Τα τελευταία δύο περίπου χρόνια επενδύθηκε 1 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού και κυρίως για τη δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας δεύτερης γραμμής παραγωγής.
  • Στο master plan της εταιρίας, περιλαμβάνεται η παραγωγή αναψυκτικών energy και η εμφιάλωση δικών της προϊόντων σε άλλα εργοστάσια στον ελλαδικό χώρο.
  • Η ετήσια παραγωγή όλων των προϊόντων έφτανε το 2011 στις 830.000 συσκευασίες (των 6 ή 24 τεμαχίων). Το 2014 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 2.700.000 συσκευασίες.
  • Από το σύνολο του όγκου παραγωγής το 40% αφορά την Green Cola, το 10-15% τα αναψυκτικά της σειράς «Μπλε» και το υπόλοιπο ποσοστό τα προϊόντα «ιδιωτικής ετικέτας» που παράγονται για αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
  • Ο κύκλος εργασιών ήταν 1.050.000 ευρώ το 2011, με τα «ακριβά» προϊόντα της εταιρείας (Green Cola, Μπλε) στο 7% της παραγωγής έναντι 93% των φθηνότερων προϊόντων «ιδιωτικής ετικέτας». Σήμερα αυτό το ποσοστό είναι 50-50 και η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει στα 11.000.000 ευρώ.
  • Εξαγωγές γίνονται κυρίως σε Ισραήλ, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο και αφορούν περίπου το 5% της παραγωγής, με στόχο να φτάσουν το επόμενο διάστημα στο 25%.

green-cola-slider-1

green-cola Ορεστιάδα, Ελληνική Cola

Ο συνδυασμός της αυθεντικότητας της παράδοσης με τη δημιουργία, λειτουργούν ως θεμέλιος λίθος για τη δημιουργία ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων που σέβονται τον καταναλωτή.

greencola1-thumb-large

??????????????????????????????????????????????????????????

Οπλισμένη με μεγαλύτερο πάθος για καινοτομία και έρευνα νέων τάσεων στο χώρο του αναψυκτικού, η ομάδα της GCC συνεχίζει να πειραματίζεται αναζητώντας νέες συνταγές ευελπιστώντας να αυξήσει το ήδη θετικό ρεύμα των καταναλωτών για τα προϊόντα της.

newego_LARGE_t_1041_105946192

 

 

 

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.