Η ζωγραφική είναι εσωτερικό κάλεσμα

Οι εικόνες, τα χρώματα, η σύνθεση, η χρωματική αρμονία τον απασχολούσαν από μικρό παιδί. Του «έτρωγαν το μυαλό». Ήρθε όμως κάποια στιγμή στην ζωή του που το «εσωτερικό κάλεσμα» ήταν τόσο έντονο ώστε ήταν αδύνατον να το αγνοήσει.

7
975

Οι εικόνες, τα χρώματα, η σύνθεση, η χρωματική αρμονία τον απασχολούσαν από μικρό παιδί. Του «έτρωγαν το μυαλό». Ήρθε όμως κάποια στιγμή στην ζωή του που το «εσωτερικό κάλεσμα» ήταν τόσο έντονο ώστε ήταν αδύνατον να το αγνοήσει.

Ο Γιώργος Τσακίρης γεννήθηκε στην Αθήνα και η πρώτη του ανάμνηση ως προς την σχέση του με την ζωγραφική ταυτίζεται χρονικά με τις πρώτες αναμνήσεις της ζωής του. Η παιδική του ηλικία ήταν γεμάτη από αναζήτηση για οτιδήποτε αφορούσε τις εικαστικές τέχνες μέσα από τις περιορισμένες πηγές πληροφόρησης που είχε τότε στην διάθεσή του- στην ουσία μία εγκυκλοπαίδεια που υπήρχε στο σπίτι. Σχέδιο, ζωγραφική, απόπειρες γλυπτικής με γύψο, ξυλογλυπτική, ανάγλυφα με φύλλα χαλκού όλα φάνταζαν μαγικά στα παιδικά του μάτια.

Στην ηλικία των 12 γράφτηκε στην σχολή ABC (σχολή δι’ αλληλογραφίας), που τον έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με τις διάφορες τεχνικές και τα υλικά της ζωγραφικής καθώς και με έννοιες όπως η σύνθεση, ο ρυθμός, η χρωματική αρμονία, η ατμοσφαιρική και γραμμική προοπτική. Όμως οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες δεν του επέτρεψαν να προετοιμαστεί για την εισαγωγή του στην ΑΣΚΤ όπως ήταν η φιλοδοξία του. Περιορίστηκε στο να μπει στην σχολή διακοσμητικής των ΤΕΙ Αθήνας, γεγονός που τον χαροποίησε γιατί ήταν ό,τι πλησιέστερο ως προς τις εικαστικές σπουδές. Το οικογενειακό του περιβάλλον όμως δεν είχε την ίδια άποψη κι έτσι το επόμενο έτος έδωσε και μπήκε στην σχολή Τεχνολόγων Τοπογράφων. Τελικά αν κάποιος δεν έχει τελειώσει την Καλών Τεχνών, μπορεί να έχει μια ολοκληρωμένη πορεία στην Τέχνη; Τι σκέφτεται ο ίδιος; «Αν ως ολοκληρωμένη πορεία εννοούμε την καλλιτεχνική και εσωτερική εξέλιξη ενός καλλιτέχνη θα έλεγα πως ναι ,γιατί είναι κάτι που έχει αποδειχθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Αν όμως συμπεριλάβουμε σε αυτήν και την επαγγελματική επιτυχία (μεγάλες γκαλερί κτλ) τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Οι πιθανότητες ας πούμε να γίνει κάποιος μέλος του εικαστικού επιμελητηρίου είναι πολύ λίγες ενώ ο απόφοιτος της Καλών Τεχνών υποβάλλει απλώς μια αίτηση».

Μετά το τέλος των σπουδών του δεν ασχολήθηκε ποτέ με τον κλάδο των τοπογράφων. Μεσολάβησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που οι συνθήκες δεν του επέτρεψαν την εντατική ενασχόληση με την ζωγραφική παρά μόνο αποσπασματικά και κυρίως με κάποιες παραγγελίες πορτρέτων. Αλλά όπως λέει ο ίδιος: «Έρχεται όμως κάποια στιγμή στην ζωή του καλλιτέχνη που το «εσωτερικό κάλεσμα» είναι τόσο έντονο ώστε είναι αδύνατον να το αγνοήσει.» Και αυτό συνέβη το 2013 οπότε και αποφάσισε να ασχοληθεί περισσότερο εντατικά και να συμμετάσχει από το 2015 σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις.

Γιώργος Τσακίρης, ζωγράφος

Εντύπωση (ακουαρέλα σε χαρτί)

Η ζωγραφική του είναι παραστατική και κινείται σε ένα ευρύτερο φάσμα που ξεκινάει από τον φωτορεαλισμό και φτάνει μέχρι τις παρυφές της πιο ελεύθερης και ιμπρεσσιονιστικής προσέγγισης.

Γιώργος Τσακίρης, ζωγράφος

Σούρουπο στις Πρέσπες (ακουαρέλα σε χαρτί)

Γιώργος Τσακίρης, ζωγράφος

Οίκον δε νέεσθαι (ακουαρέλα σε χαρτί)

Ο Γιώργος πιστεύει ότι η ζωγραφική και γενικότερα η Τέχνη είναι ένας από τους δρόμους που οδηγούν τον άνθρωπο πιο κοντά στην υπέρτατη Αλήθεια, την πραγματική, εσωτερική του φύση. Αισθάνεται πολύ ωραία όταν δει σε κάποια έκθεση κάποιον φιλότεχνο θεατή που δεν μπορεί να πάρει τα μάτια του από το έργο του και το παρατηρεί πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο.

Ποια είναι τα συναισθήματα που βιώνεις κατά τη διάρκεια δημιουργίας ενός έργου; Ό,τι μπορεί να σου δώσει μεγάλη ικανοποίηση μπορεί και να σε κάνει να υποφέρεις. Όταν ζωγραφίζω, αυτά εναλλάσσονται πολύ συχνά μέσα μου, απογοήτευση και πληρότητα. Και βέβαια η βίωση μίας άχρονης, σχεδόν διαλογιστικής εμπειρίας.

Υπάρχει κάτι που σε εξοργίζει στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας και αν ναι τι είναι αυτό; Οι πέριξ των καλλιτεχνών άνθρωποι που μοναδικό στόχο έχουν το κέρδος χωρίς να αγαπούν πραγματικά την Τέχνη και να σέβονται τον καλλιτέχνη. Επίσης το εκάστοτε καλλιτεχνικό κατεστημένο όταν λειτουργεί ως κλειστή σέκτα με ιδεοληπτικές αγκυλώσεις.

Πόσο σημαντικό ρόλο θεωρείς ότι παίζουν οι γνωριμίες ..η αξία τελικά αναγνωρίζεται; Είναι αυτονόητο ότι οι γνωριμίες παίζουν μεγάλο ρόλο χωρίς αυτό να είναι κατ’ ανάγκη κακό πάντοτε. Συνηθίζουμε να λέμε ότι οι αξίες αργά ή γρήγορα αναγνωρίζονται και το στηρίζουμε σε βίους καλλιτεχνών που ενώ αρχικά βίωσαν την απόρριψη αργότερα ήρθε η αναγνώριση. Λυπάμαι που πρέπει να πω ότι για κάθε τέτοια περίπτωση υπάρχουν δεκάδες άλλες, αξιόλογων καλλιτεχνών που δεν θα μάθει ποτέ το ευρύ κοινό και δεν θα γραφτούν «εις τας δέλτους της Ιστορίας».

Γιώργος Τσακίρης, ζωγράφος

Καλοκαιρινή αναπόληση (ακουαρέλα σε χαρτί)

Γιώργος Τσακίρης, ζωγράφος

Σοκάκι στην Πλάκα (ακρυλικό σε καμβά) και δεξιά Το κίτρινο δώμα (ακουαρέλα σε χαρτί)

Η Τέχνη είναι ένας από τους δρόμους που οδηγούν τον άνθρωπο πιο κοντά στην υπέρτατη Αλήθεια.

Γιώργος Τσακίρης, ζωγράφος

Το τραγούδι του ήλιου (παστέλ σε χαρτί)

Γιώργος Τσακίρης, ζωγράφος

Μετά τη βροχή (ακουαρέλα σε χαρτί)

Η σελίδα του Γιώργου Τσακίρη στο Facebook όπου μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του, αλλά και το mail του.

https://www.facebook.com/georgetsakirisart/?fref=ts

georgetsakirisart@gmail.com

Γιώργος Τσακίρης, ζωγράφος

Εγκατάλειψη (παστέλ σε χαρτί)

Αν σας αρέσει η ζωγραφική γίνετε μέλη στην ομάδα heART που είναι μια καλλιτεχνική ομάδα, με σκοπό την προβολή των έργων κάθε είδους τέχνης..

https://www.facebook.com/groups/460725324103798/

Γιώργος Τσακίρης, ζωγράφος

Στην ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ θα βρείτε πολλά άρθρα για ζωγράφους και ζωγραφική

https://www.nikosonline.gr/category/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

7 COMMENTS

  1. Εξαιρετικός ζωγράφος Γιώργος Τσακιρης δεν λέω τα λόγια μόνο επειδή είμαστε φίλοι και πιστεύω ότι του αξίζει μεγαλύτερή αναγνώριση απ’ ότι έχει μέχρι τώρα.Έχω τελειώσει σχολή καλών τεχνών Τιφλίδας και βγάζω το καπέλο μου μπροστά του που ος αυτοδίδακτος έχει καταφέρει σε πολύ υψηλό της ζωγραφικής.Αν του είχε δοθεί ευκαιρία για κατάλληλες σπουδές στη νεότερη ηλικία του θα είχαμε ένα σύγχρονο αλλού επιπέδου ζωγράφο .Χαίρομαι πολύ και συγχαρητήρια που υπάρχουν άνθρωποι σαν το Νίκο Μουρατίδη που έστω τώρα και εδώ αναγνωρίζουν αξία του.? με τα σεβασμό η Άννα.

  2. ..Εξαιρετικός και σαν άνθρωπος και σαν καλλιτέχνης!!!!

  3. Καλέ μου φίλε Γιώργο το εσωτερικό αυτό κάλεσμα που σ’έφερε στα μονοπάτια της τέχνης, χάρισε σε όλους μας ένα εξαίρετο καλλιτέχνη που οι δημιουργίες του δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απο το καλλιτεχνικό κατεστημένο !Αντιστρόφως θα έλεγα μάλιστα !Είσαι ένας φάρος ,για όλους εμάς που αγαπάμε την ζωγραφική ,΄νας φάρος που φωτίζει τις αναζητήσεις μας στα πελάγη της τέχνης και του πολιτισμού !

  4. From the first moment I saw a painting of yours, I knew….you are a born talent…I wish you a fruitful road on the path of art…and I hope to be able to follow your development. Sincere regards!

  5. Νοιώθω αδυναμία να εκφράσω το συναίσθημα που με καταλαμβάνει όταν βλέπω έργα του Γιώργου Τσακίρη…
    Όμως εγώ το ‘νοιώθω’, μου προκαλεί ηρεμία, μια ανείπωτη αγαλλίαση…και αυτό μου δημιουργεί την ”ανάγκη”να θέλω να βλέπω Έργα του ξανά και ξανά..
    Σε συνδυασμό των Έργων του, είναι και ο χαρακτήρας του που μου ανεβάζει την ψυχική μου διάθεση… ΠΑΝΤΑ ΨΗΛΟΤΕΡΑ!!! Γ.Π.

  6. Ταλέντο, ήθος, συνέπεια σ’ αυτό που με επιμονή υπηρετεί με αποτέλεσμα η δουλειά του να έχει προσωπικό ύφος και να προκαλεί αισθητική απόλαυση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.