Ο ποιητής όταν δεν έγραφε, ζωγράφιζε. Ζωγράφιζε γιατί θεωρούσε αυτή την ενασχόληση έναν άλλο τρόπο άσκησης της ποίησης. Όπως θα δείτε άλλωστε στα σχέδια και στις ζωγραφικές του υπάρχει διάχυτη η ποίηση. Όπως είχε πει ο ίδιος: «Ζωγράφιζα από μικρό παιδί. Τα σχολικά μου τετράδια ήταν γεμάτα από εικόνες με ζώα, δέντρα, φυτά και κάθε λογής ομορφιές της φύσης».
Την ζωγραφική πάνω στις πέτρες την ξεκίνησε όταν ήταν εξόριστος στην Γυάρο, όπου δεν είχε άλλα μέσα ζωγραφικής. Τον είχε επηρεάσει η Βάσω Κατράκη που την έβλεπε να ζωγραφίζει πάνω σε χαλίκια. Έκτοτε ζωγράφιζε παντού. Ακόμα και στα πακέτα απ’ τα τσιγάρα. Τα περισσότερα ζωγραφικά έργα του Γιάννη Ρίτσου έγιναν μεταξύ 1949 έως 1984.
Ο Γιάννης Ρίτσος στα σχέδια του διοχέτευσε την απελπισία αλλά και τις ελπίδες του, ζωγράφισε την ασχήμια, αλλά και την αγάπη του για τη ζωή και την ομορφιά. Αποτύπωσε τη μοναξιά του αλλά και τη βαθιά του πίστη στον άνθρωπο. Χρησιμοποίησε ποικίλες τεχνικές και ευτελή υλικά όπως, χαρτόνι, χαρτί, πέτρα, ρίζες, κόκαλα, κοχύλια, πηλό, τα οποία μετέτρεψε σε πρωτότυπες εικαστικές δημιουργίες. Με αυτόν τον τρόπο οι πέτρες, τα βότσαλα, οι ρίζες των καλαμιών, τα τσιγαρόκουτα, τα απρόβλεπτα αυτά υλικά έγιναν ο καμβάς πάνω στον οποίο ο Ρίτσος γέμιζε τις ατέλειωτες ώρες του στα βουβά χρόνια της εξορίας. Κατάφερε να δουλεύει με λέξεις και χρώματα, να αποτυπώνει με ζωγραφική ευχέρεια ανθρώπινες αντρικές κυρίως μορφές, που παλεύουν με την αγριότητα του κόσμου που προσδοκούν την ομορφιά του έρωτα.
Όπως έλεγε ο ίδιος «Τη ζωγραφική την αντιμετωπίζω σαν έναν άλλο τρόπο άσκησης της ποίησης». Βέβαια, το υλικό των δύο τεχνών είναι διαφορετικό, όμως η έκφρασή τους ξεκινάει από το ίδιο κέντρο. Όπως στην ποίηση η μια λέξη βοηθάει την άλλη και η μείξη τους οδηγεί σε μια ανακάλυψη, έτσι και η ζωγραφική λειτουργεί απρόβλεπτα ξεπερνώντας πολλές φορές κάθε προσχέδιο».
Άφησε πίσω του διαφορετικά δείγματα ζωγραφικής τέχνης που αποκαλύπτουν τη μοναδικότητα, την ευαισθησία, το ρομαντισμό και τα πάθη του.
Η ζωγραφική πάνω σε πέτρες τον ενδιέφερε για τους διαφορετικούς χρωματικούς σχεδιασμούς και τα φυσικά τους σχέδια.
Διαβάστε επίσης
Γιατί το ΚΚΕ έκρυβε την ομοφυλοφιλία του Ρίτσου; https://bit.ly/2j2E5If
Ρίτσος & Αραγκόν: Οι gay κομουνιστές ποιητές https://bit.ly/2hxPdMH
Όλη η ιστορία για τον “Επιτάφιο” του Ρίτσου https://bit.ly/2xOoSRj
Κι΄ όμως, είναι και ζωγράφοι… (διαβάστε τα άρθρα)
Η ζωγραφική του Βαγγέλη Παπαθανασίου: https://bit.ly/2kIcltp
Η ζωγραφική της Αρλέτας: https://bit.ly/2voYYV7
Οι ζωγραφιές του Federico García Lorca: https://bit.ly/2v6yzJc
Η ζωγραφική του Νίκου Χουλιαρά: https://bit.ly/2wgP8WA
Η ζωγραφική του Βασίλη Φωτόπουλου: https://bit.ly/2eVwuK2
Η ζωγραφική του Νίκου Κούνδουρου: https://bit.ly/2Et41cO
Το ξέρετε ότι ο Winston Churchill ζωγράφιζε; https://bit.ly/2JmepVV
Το ξέρατε ότι ο Χίτλερ ζωγράφιζε; https://bit.ly/2v0SDPB
———————————————
Καλησπέρα Νίκο μου. Παράξενη Πρωτομαγιά… να μην ξαναέλθει άλλη τέτοια. Μένουμε υγιείς και ασφαλείς για να ανταμωθούμε πάλι και να μοσχοβολήσει με μουσική η μικρή μας πόλη, όπως μόνον εσύ ξέρεις!!!! Καλό απόβραδο Πρωτομαγιάς…