Η δραχμή είναι νομισματική μονάδα, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο αλλά και από το σύγχρονο Ελληνικό κράτος. Όπως και πολλά νομίσματα της αρχαιότητας, έτσι και η δραχμή, εκτός από νομισματική μονάδα, αρχικά αποτέλεσε μονάδα μέτρησης βάρους. Ένα αργυρό τετράδραχμο, για παράδειγμα, ήταν νόμισμα αργυρό με βάρος τεσσάρων δραχμών. Από τότε πέρασαν χρόνια και αιώνες, η δραχμή δεν υπάρχει πια, και μας λείπει αφόρητα!!!!
Η λέξη δραχμή προέρχεται από το ρήμα δράττω, που σημαίνει αρπάζω (δράττομαι- πιάνω σφιχτά). Στην αρχαιότητα, μία δραχμή ήταν ίση προς έξι οβολούς, νόμισμα το οποίο στην παλαιότερη μορφή του είχε σχήμα σιδερένιας ράβδου. Το πάχος του ήταν τόσο, ώστε η χούφτα ενός ανδρικού χεριού να μπορεί να πιάσει έξι από αυτούς. Έτσι εκ του δράττω (όσους οβολούς μπορούσε να αδράξει η παλάμη) προκύπτει η λέξη δραχμή.
Για αιώνες η δραχμή ήταν ένα από τα νομίσματα του συστήματος του αρχαίου Ελληνικού κόσμου, αφού αρκετές πόλεις-κράτη εξέδωσαν νομίσματα με το όνομα αυτό με πιο γνωστά το αργυρό δίδραχμο του Φείδωνα, το Αθηναϊκό τετράδραχμο και το τετράδραχμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ειδικά το αθηναϊκό τετράδραχμο αποτέλεσε το πλέον διαδεδομένο νόμισμα την περίοδο της ακμής της Αθήνας τον 5ο αιώνα π.Χ. έως και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου οπότε επικράτησαν τα Μακεδονικά νομίσματα. Γινόταν δεκτό στις συναλλαγές σε όλο τον ελληνικό κόσμο, ακόμα και στις πόλεις εκείνες οι οποίες δεν κρατούσαν φιλική στάση προς την Αθήνα. Στη μία όψη του απεικονίζεται η Αθηνά και στην άλλη το σύμβολο της πόλης των Αθηνών, η γλαύκα (κουκουβάγια). Το νόμισμα αυτό ήταν πιο γνωστό απλώς ως Αθηναϊκή γλαύκα.
Η δραχμή που για πάρα πολλά χρόνια επικράτησε να χρησιμοποιείται σε ένα τόσο μεγάλο μέρος του κόσμου, άρχισε να εκλείπει σταδιακά ως νόμισμα μετά τις Ρωμαϊκές κατακτήσεις και την επικράτηση του δηναρίου ως νομισματικής μονάδας. Παρόλα αυτά υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα νομίσματα τα οποία έχουν ως ρίζα τη λέξη δραχμή, όπως είναι το ντράμ της Αρμενίας, το ντιρχάμ του Μαρόκου ή το ντιρχάμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η δραχμή στην αρχαιότητα
Οι δύο όψεις του Αθηναϊκού τετράδραχμου. Στη μία πλευρά του η Αθηνά και στην άλλη, το σύμβολο της Αθηνάς, η γλαυξ (κουκουβάγια).
Το Μακεδονικό τετράδραχμο στο οποίο απεικονίζεται ο Μέγας Αλέξανδρος
———————————————————-
Η σύγχρονη δραχμή
Η πρώτη νομισματική μεταρρύθμιση γίνεται λίγο μετά την ανάρρηση στο θρόνο του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας και την άφιξη του στο Ναύπλιο στις 25 Ιανουαρίου 1833. Με Βασιλικό διάταγμα «περί ρυθμίσεως του νομισματικού συστήματος», η δραχμή αντικαθιστά τον φοίνικα, νόμισμα που επιχείρησε να καθιερώσει ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1828. Η νέα νομισματική μονάδα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους υποδιαιρείται σε 100 λεπτά. Από τότε και αδιάλειπτα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2002, η δραχμή ήταν νομισματική μονάδα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.
Η καθιέρωση της δραχμής το 1833 αποτέλεσε μια αναβίωση του ξεχασμένου μέχρι τότε νομίσματος και ήταν ακόμα μια προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να συνδέσει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Το νέο αυτό νόμισμα είχε βάρος 4,477 γραμμάρια από τα οποία τα 4,029 γραμμάρια ήταν καθαρό ασήμι και τα 0,448 χαλκός. Στις 30 Μαρτίου του 1841, μετά από πολυετείς προσπάθειες, ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, στην οποία παραχωρήθηκε το προνόμιο της έκδοσης χαρτονομισμάτων το οποίο και διατήρησε έως το 1927 που ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος. Πρώτος διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας ήταν ο Γεώργιος Σταύρου, του οποίου το πορτραίτο εμφανίζεται στην κύρια όψη όλων των χαρτονομισμάτων που εξέδωσε η τράπεζα. Επίσης στην ίδια όψη και έως το 1923 εικονίζεται και ο βασιλικός θυρεός.
Κατά την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου η δραχμή γνωρίζει την μεγαλύτερη απαξίωση στην ιστορία της κάτω από την πίεση της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας και του υπερπληθωρισμού που δημιουργήθηκε λόγω των συνθηκών της εποχής. Τυπώθηκαν χαρτονομίσματα με ονομαστική αξία ακόμα και δισεκατομμυρίων δραχμών, των οποίων η ανταλλακτική αξία ήταν μηδαμινή. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, έγιναν δύο νομισματικές μεταρρυθμίσεις έτσι, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι ένα σταθερό νόμισμα. Τον Νοέμβριο του 1944 με την πρώτη μετακατοχική νομισματική μεταρρύθμιση η παλιά και υποτιμημένη δραχμή αντικαταστήθηκε με μια νέα με ισοτιμία που ορίστηκε σε 50.000.000.000 παλιές δραχμές για κάθε μία νέα. Η νέα δραχμή διατηρήθηκε μία δεκαετία έως το 1954 οπότε με τη δεύτερη μετακατοχική μεταρρύθμιση αντικαταστήθηκε ξανά με μία νεότερη με αναλογία 1000 δραχμές προς μία νέα. Σύμφωνα με το σύστημα ισοτιμιών Brenton Woods, στο οποίο είχε ήδη προσχωρήσει η δραχμή από το 1953, το νέο νόμισμα συνδέθηκε με το δολάριο των ΗΠΑ με σταθερή ισοτιμία 30 δραχμές προς ένα δολάριο.
Την 1η Ιανουαρίου 2001 υιοθετήθηκε το ευρώ ως λογιστική μορφή παράλληλα προς τη δραχμή. Την 1η Ιανουαρίου 2002 εισήχθη επίσημα το ευρώ σε κυκλοφορία ως νόμισμα παράλληλα προς τη δραχμή ως την 1η Μαρτίου, οπότε και η ελληνική δραχμή έπαψε να αποτελεί νόμιμο χρήμα στην Ελλάδα.
Η δραχμή επί Όθωνα
Η δεκάρα
Το πενηνταράκι
Στην περίοδο της χούντας
Αχ αυτές οι αναμνήσεις………….
———————————-
Κι’ άλλα άρθρα γεμάτα αναμνήσεις
Ο Walt Disney στην Κρήτη: https://bit.ly/2ZuoMkA
Η Χρυσή Εποχή του Ελληνικού Τουρισμού: https://bit.ly/3HO1qYt
Flashback στην Παλιά Αθήνα: https://bit.ly/3cXdwR7
Αθήνα Flash back https://bit.ly/3nw6sRd
Κάποτε στην Ύδρα: https://bit.ly/32cms2L
“Κουΐντα” και Μπάμπης Μουτσάτσος: https://bit.ly/3BBrPEE
Σάββας Θεοδωρίδης: Από το Κολωνάκι, θρύλος στο λιμάνι https://bit.ly/3coioy7
Το Ελληνικό τραγούδι κάποτε: https://bit.ly/3rcerp5
———————————-
++++++++
[…] 2002 – Σταματάει η χρήση της δραχμής μετά από μια περίοδο 2 μηνών από την ημέρα που ξεκίνησε η χρήση του ευρώ. Αν θέλετε να μάθετε την ιστορία της δραχμής σας έχω υπέροχο άρθρο. Πατήστε τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/?p=8488 […]
[…] 1833 – Επί Βασιλείας Όθωνα καθιερώνεται ως εθνικό νόμισμα της Ελλάδας η δραχμή. Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/?p=8488 […]
[…] 2002 – Σταματάει η χρήση της δραχμής μετά από μια περίοδο 2 μηνών από την ημέρα που ξεκίνησε η χρήση του ευρώ. Αν θέλετε να μάθετε την ιστορία της δραχμής σας έχω υπέροχο άρθρο. Πατήστε τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/?p=8488 […]
[…] 1833 – Επί Βασιλείας Όθωνα καθιερώνεται ως εθνικό νόμισμα της Ελλάδας η δραχμή. Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/?p=8488 […]
[…] 2002 – Σταματάει η χρήση της δραχμής μετά από μια περίοδο 2 μηνών από την ημέρα που ξεκίνησε η χρήση του ευρώ. Αν θέλετε να μάθετε την ιστορία της δραχμής σας έχω υπέροχο άρθρο. Πατήστε τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B… […]
[…] 1833 – Επί Βασιλείας Όθωνα καθιερώνεται ως εθνικό νόμισμα της Ελλάδας η δραχμή. Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%… […]
…με ενα 5χιλιαρο εβαζες βενζίνη έβγαινες τσάρκα για φραπογαλο ( τα φρεντοτσινολινομινο ηταν sci fi )
αγόραζες το τίμιο camelακι και γύρισες σπίτι με ρέστα.. τι ωραία ηταν τα 90s RIP draxmoula mas σε εφαγε το αχωνευτο europoulo..