Η ιστορία της Ιφιγένειας

7
1639

Όταν ήμασταν στο σχολείο, και μάθαμε για την Ιφιγένεια, φαντάζομαι όλοι μας είχαμε στεναχωρηθεί που με δόλιο τρόπο, παρέσυραν ένα κοριτσάκι για να το θυσιάσουν και έτσι να έρθει η εξιλέωση από την οργή της Θεάς Αρτέμιδος.

Στην Ελληνική μυθολογία η Ιφιγένεια ήταν μία από τις κόρες του Αγαμέμνωνα και της Κλυταιμνήστρας, γνωστή κυρίως από τη θυσία της στην Αυλίδα. Η Ιφιγένεια δεν αναφέρεται καθόλου στα έπη του Ομήρου, εκτός από κάποιο σημείο που μιλάει για μία από τις τρεις κόρες του Αγαμέμνονα, και την ονομάζει Ιφιάνασσα.

Αν δεν ξέρετε την ιστορία της Ιφιγένειας, ελάτε να μάθουμε τα πάντα γι’ αυτήν.

Ο Αγαμέμνονας είχε προκαλέσει την οργή της θεάς Αρτέμιδος σκοτώνοντας το ιερό ελάφι της, με αποτέλεσμα η θεά να προκαλέσει άπνοια και να μη μπορεί να αποπλεύσει ο στόλος των Αχαιών από την Αυλίδα για την εκστρατεία εναντίον της Τροίας. Ο μάντης Κάλχας είπε ότι η οργή της θεάς θα έφευγε μόνο αν ο Αγαμέμνων θυσίαζε τη θυγατέρα του, την Ιφιγένεια, η οποία τότε βρισκόταν στις Μυκήνες. Αρχικά ο Αγαμέμνων αρνήθηκε, αλλά τον πίεσαν πάρα πολύ και ο αδελφός του ο Μενέλαος και ο Οδυσσέας. Έτσι και κάλεσε την κόρη του με την πρόφαση ότι θα την αρραβώνιαζε με τον Αχιλλέα. Η Ιφιγένεια ήρθε στην Αυλίδα με την μητέρα της την Κλυταιμνήστρα, και τότε ο Αγαμέμνονας την παρέδωσε στον Κάλχα για να τη θυσιάσει στην Άρτεμη. Η Κλυταιμνήστρα δεν μπόρεσε ποτέ να του συγχωρήσει το γεγονός ότι θυσίασε το ίδιο τους το παιδί για την εκστρατεία «του», και μετέπειτα προέβαλε αυτό το τραγικό γεγονός ως δικαιολογία για το φόνο του άντρα της.

Την τελευταία όμως στιγμή η θεά λυπήθηκε την Ιφιγένεια, την άρπαξε από τον βωμό της θυσίας και έβαλε στη θέση της ένα ελάφι. Μετά οδήγησε την κόρη στην Ταυρίδα, όπου την έκανε ιέρειά της.

189

Πίνακας που απεικονίζει την θησεία της Ιφιγένειας, την στιγμή που την παίρνει η Θεά και εμφανίζεται ένα ελάφι.

Στην Ταυρίδα η Ιφιγένεια έμεινε πολύ καιρό ως ιέρεια της Αρτέμιδος. Είχε σαν αποστολή να θυσιάζει όποιον ξένο έφθανε στη χώρα. Κάποια μέρα όμως αναγνώρισε στο πρόσωπο δύο ξένων που τους έφεραν για θυσία, τον ίδιο τον αδελφό της, τον Ορέστη, και τον φίλο του, τον Πυλάδη. Οι δύο φίλοι είχαν πάει στην Ταυρίδα μετά από χρησμό του Μαντείου των Δελφών για να αρπάξουν το αγαλματίδιο της Αρτέμιδος. Αυτή ήταν η απαίτηση των θεών για να εξαγνισθεί ο Ορέστης από τον φόνο της μητέρας τους Κλυταιμνήστρας. Η Ιφιγένεια τότε εγκατέλειψε το αξίωμά της, τους παρέδωσε το ιερό αγαλματίδιο και δραπέτευσε μαζί τους στην Ελλάδα.

Η ιστορία λέει ότι η Ιφιγένεια πέθανε στα Μέγαρα, ενώ μια άλλη εκδοχή λέει ότι η Άρτεμις την συγχώρεσε και την κατέστησε αθάνατη. Με αυτό τον τρόπο η Ιφιγένεια ταυτίζεται με την Εκάτη. Υπάρχει και Τρίτη εκδοχή που αναφέρει ότι τελικά είχε παντρευτεί τον Αχιλλέα, αλλά μάλλον αυτό είναι ευσεβής πόθος του κόσμου και της λαϊκής φαντασίας που θέλησαν να αποκαταστήσουν την Ιφιγένεια.

Ο μύθος της Ιφιγένειας ενέπνευσε εκτός από τους αρχαίους τραγικούς ποιητές με τις τραγωδίες Ιφιγένεια εν Αυλίδι και Ιφιγένεια εν Ταύροις, και πιο σύγχρονους συγγραφείς και καλλιτέχνες. Ξεκινάμε από τον Ρακίνα που έγραψε γι’ αυτήν και κατόπιν στον συνθέτη Christoph Willibald Gluck, έγραψε δύο όπερες. Την Ιφιγένεια εν Αυλίδι το 1774, και την Ιφιγένεια εν Ταύροις το 1779. Συνολικά υπάρχουν 14 όπερες διάφορων συνθετών για την Ιφιγένεια. Μην ξεχάσω βεβαίως και το αριστούργημα του Γκαίτε Ιφιγένεια εν Ταύροις (1779), που θεωρείται από τα κλασσικότερα έργα του.

1IF_M

slide_22

Ifigeneia1_M

Η Τατιάνα Παπαμόσχου ήταν η Ιφιγένεια στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη.

Ifigeneia2_M

Ιφιγένεια η εν Ταύροις του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, με την Νίκη Τριανταφυλλίδη (1987-1988) και δεξιά μια πιο μοντέρνα εκδοχή με την Ιωάννα Παππά στον ρόλο της Ιφιγένειας.

PP0732J0008v02

Η συγκλονιστική Αμαλία Μουτούση στην Ιφιγένεια εν Ταύροις σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου

———————————————-

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

Ωραία Ελένη, η γυναίκα καταστροφή: https://bit.ly/2Jsrifh

Αχιλλέας: Ο κούκλος της Ελληνικής μυθολογίας https://bit.ly/2KY9H1L

Ηρακλής, ο μέγιστος των ηρώων: https://bit.ly/2YCFyZm

Ηρακλής, Ο σούπερ σταρ της μυθολογίας μας: https://bit.ly/328b7vX

Θησέας, ο Νο 2 σταρ μετά τον Ηρακλή: https://bit.ly/32bvjx1

Το δράμα της Αντιγόνης: https://bit.ly/326OsQP

Ο Οιδίποδας έκανε έρωτα με την μάνα του: https://bit.ly/2LAqUxP

Η μητροκτόνος Ηλέκτρα: https://bit.ly/2HYs2G3

Ο Ορέστης σκότωσε την μάνα του: https://bit.ly/2RSzHMD

Ένας μονοσάνδαλος ήρωας: https://bit.ly/2YtgYdi

Η Μήδεια έσφαξε τα παιδιά της: https://bit.ly/2XEbejN

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η Ελληνική μυθολογία στην γλυπτική: https://bit.ly/2OOo5rL

Η Ελληνική μυθολογία στην ζωγραφική: https://bit.ly/2YvU0SM

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

Κακοποιούν την Ελληνική μυθολογία https://bit.ly/2wRDvXR

Γιατί τους επιτρέπουμε να παραποιούν την Ελληνική μυθολογία; https://bit.ly/2LdSVJ8

Ε ρε τι έχουν να δουν πάλι τα ματάκια μας! https://bit.ly/2rPNMi7

Ο μαύρος Αχιλλέας https://bit.ly/2FYHGSb

GREEK MYTHOLOGY, IFIGENIA, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dear Nikos
  Διαβάζω σχεδων όλες της ανάβασης σου ,μπράβο σου γιατί πρέπει να αφιερώνεις πολλή χρόνο
  Καλη σου μέρα
  You are great man
  Nikos

 2. Νίκο καλημέρα , Θα είμαι ειλικρινής
  πριν διαβάσω τα βιβλία σου δεν πίστευα ότι ήξερες τόσο βαθειά μέσα του τον άνθρωπο και γνώριζες τόσο βαθειά μέσα της ,την κάθε ανθρώπινη ψυχή .
  Τώρα ξέρω ότι ,ό τι δικό σου διαβάσω θα έχει ουσία ,ευαισθησία ,ομορφιά .Μπράβο σου πολυταλαντούχε …

 3. Ξέρω ότι ,ό τι δικό σου διαβάσω θα έχει ουσία ,ευαισθησία ,ομορφιά .Μπράβο σου πολυταλαντούχε …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.