Η καθιστική ζωή σκοτώνει

1
575

fsdafsadfdasfsda-600x346

Περνούμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθισμένοι, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουμε για αρρώστιες, ακόμα και για θάνατο. Αυτό το μείζον πρόβλημα όμως είναι αντιμετωπίσιμο, αρκεί βέβαια, να σταθούμε όρθιοι. Πολλοί γιατροί συνιστούν να στεκόμαστε όρθιοι ακόμα και κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 92 χιλιάδες γυναίκες υπέδειξε ότι αυτές που παρέμεναν καθιστές επί περισσότερες ώρες είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, 27% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακό νόσημα και 21% αυξημένες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο συγκριτικό με τις γυναίκες που κάθονταν για τέσσερις ή λιγότερες ώρες κάθε ημέρα. Το καθισιό σημαίνει ότι δεν συστέλλει τους μεγάλους σκελετικούς μύες, γεγονός που μπορεί να επηρεάζει τον μεταβολισμό.

Το επίπεδο κάποιων μορφών λίπους, όπως των τριγλυκεριδίων αυξάνεται, ενώ περιορίζεται η καλή χοληστερίνη. Οι συχνοί περίπατοι και το λιγότερο καθισιό μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακό νόσημα κα διαβήτη. Σύμφωνα μάλιστα με μία μελέτη, ένας ενήλικας που βλέπε καθιστός έξι ώρες τηλεόραση ημερησίως θα ζήσει κατά 5 χρόνια λιγότερο από κάποιον που δεν παρακολουθεί τηλεόραση.

Καθιστική ζωή, ξάπλα, αρρώστιες, θάνατος, καθισιό

Καθιστική ζωή, ξάπλα, αρρώστιες, θάνατος, καθισιό

Καθιστική ζωή, ξάπλα, αρρώστιες, θάνατος, καθισιό

1 COMMENT

  1. ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ?????ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΚΑΘΟΜΑΙ.ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΟΣΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΝΑ ΣΚΟΥΠΙΣΜΑΤΟΣΦΟΥΓΓΑΡΙΣΜΑ ΜΕΤΑ ΚΑΘΙΣΙΟ………………..
    ΦΟΒΑΜΑΙ…..ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΖΩ ΚΑΙ 2 ΠΑΚΕΡΑ ΗΜΕΗΣΙΩΣ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.