Η καλή ζωή δεν είναι για όλους

0
828

l-idiot-05

Σε μια ζωή που δεν έμεινε αγάπη και χαρά, έρχεται ένας άνθρωπος, ένας, για να τα βάλει με όλους. Εναντιώνεται με όλες τις αρχές, τα διοικητικά συμβούλια, τους αρμόδιους, τους διευθυντές για να σώσει 820 ανθρώπους… οι οποίοι στο τέλος τον ξυλοκοπούν και τον κλωτσάνε…

Τη παρακολουθούσα και δεν το πίστευα. Μια Ρώσικη ταινία που σε όποια φεστιβάλ έχει πάει έχει μαζέψει ένα σωρό βραβεία, με άφησε άφωνο με τις αλήθειες της. Θα μου πεις, και που είπε αλήθειες αυτή η ταινία, τι έγινε; Άλλαξε κάτι; Όχι δεν άλλαξε, και ούτε πρόκειται να αλλάξει γιατί ο μηχανισμός της διαφθοράς είναι μεγάλος, βαθύς, σκοτεινός και σε εξοντώνει. Αλλά τουλάχιστον υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που μέσω της τέχνης τους θέλουν να πουν κάτι…

Ο εξαιρετικά ταλαντούχος σκηνοθέτης Yuri Bykov τα βάζει με Θεούς και δαίμονες στην σύγχρονη Ρωσία, λέγοντας συγκλονιστικά πράγματα και αποκαλύπτει αλήθειες που άλλοι δεν τολμούν. Έχει αγανακτήσει και ο ίδιος που ζει σε μια χώρα που δεν υπάρχουν δουλειές και που οι μισθοί δεν κάνουν ούτε για ζητιάνους. Που τα παιδιά αχρηστεύονται και μαστουρώνουν στα υπόγεια, που τα σχολεία είναι ένα δράμα, που οι δάσκαλοι πεινάνε, οι γιατροί κι’ οι δικηγόροι θησαυρίζουν, και που οι γέροι και οι ανάπηροι είναι πιο καλά να πεθάνουν.

Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση λοιπόν, περιγράφει μια ιστορία ενός απλού υδραυλικού που ανακαλύπτει εντελώς τυχαία σε μια τεράστια πολυκατοικία, ατασθαλίες που την καθιστούν εντελώς ακατάλληλη για κατοίκιση. Και πρέπει να πάει να το δηλώσει κάπου. Και εκεί βρίσκεται αντιμέτωπος με όλους αυτούς που καταχράστηκαν τα χρήματα, που ο καθένας πήρε τις μίζες και το μερτικό του από τα κονδύλια και που όλοι αυτοί, Δήμαρχος, διευθυντής της αστυνομίας, διάφοροι επικεφαλείς, αρμόδιοι και διευθυντές προσπαθούν να τα «σκεπάσουν» αδιαφορώντας αν η πολυκατοικία καταρρεύσει και στα ερείπια θαφτούν 820 άνθρωποι.

Η ταινία στην Ευρωπαϊκή της διανομή λέγεται LIdiot, ο ηλίθιος δηλαδή, γιατί ο νεαρός πρωταγωνιστής εναντιώνεται με όλους. Ακόμα και με την γυναίκα και την μάνα του.

pap-660

Ο νεαρός Artem Bystrov που παίζει τον Dima, τον υδραυλικό, είναι θαυμάσιος και καθηλωτικός. Ερμηνεία χωρίς ίχνος ψευτιάς και υπερβολής.

l-idiot-Durak_M

Αριστερά η Ρώσικη αφίσα και δεξιά η Ευρωπαϊκή

15-1253_gallery_3

Ένα διοικητικό συμβούλιο, που αποτελείται από μια παρέα μαφιόζων, κλέβουν για χρόνια και απομυζούν την πόλη.

Idiot

Δείτε το trailer της θαυμάσιας αυτής ταινίας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.