13 χρόνια μετά την «Ρώσικη κιβωτό», επανέρχεται πάλι με κιβωτό, εξ ίσου μεγάλη και σημαντική. Ο Alexander Sokurov, τελικά όπως δείχνει η καριέρα και το έργο του, είναι λάτρης των εικαστικών τεχνών και των Μουσείων.
Είναι ταινία Γαλλικής παραγωγής 2015 με original τίτλο Francofonia. Στην Ελλάδα μετέφρασαν τον τίτλο Η κιβωτός των ανθρώπων. Αυτή η ταινία που λέτε, προσπαθεί με ειλικρίνεια να πει κάτι φιλοσοφικό μέσα από αληθινά γεγονότα, και σαφέστατα θέλει να δείξει ότι ενδιαφέρεται για τα έργα τέχνης. Μιλάει για την ιστορία του Λούβρου και των σπάνιων εκθεμάτων του και αφιερώνει μεγάλο μέρος στην ιστορική παράδοση του Μουσείου στους Γερμανούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ειδικότερα στον περίφημο φιλότεχνο Γερμανό αξιωματικό Metternich, ο οποίος ανέλαβε την διοίκησή του μουσείου μετά την εισβολή του Χίτλερ στο Παρίσι. Ο Γάλλος διευθυντής του μουσείου Jacques Jaujard και ο φιλότεχνος Γερμανός αξιωματικός Wolff Metternich, αν και τυπικά σε αντίθετα στρατόπεδα, θα συνεργαστούν για να διασώσουν από τα χέρια των Nazi, τα σπάνια έργα του Λούβρου που αποτελούν μνημεία πολιτισμού.
Ο Alexander Sokurov, όπως δείχνει η καριέρα και το έργο του, είναι λάτρης των εικαστικών τεχνών και των Μουσείων, και αφηγείται την ιστορία του μέσα απ΄ αυτό το αταίριαστο δίδυμο, εμπνέεται ελεύθερα και αναπαριστά με ηθοποιούς τη σχέση των δυο ανδρών. Χρησιμοποιεί επίσης αρχειακό υλικό για να το μπλέξει με τα πλάνα του παίρνοντας αφορμές για να θέσει υπαρξιακά ερωτήματα για την σχέση της τέχνης, την αδυσώπητη εξουσία του φασισμού και τον πολιτισμό.
Με έντονο το στοιχείο της αφήγησης, που φέρνει στο νου, σοβιετικά ντοκιμαντέρ περασμένων ετών, ο Ρώσος σκηνοθέτης κατασκευάζει μια ταινία για την τέχνη, τον πολιτισμό, τον πόλεμο και την ανάγκη για μια συνεχή μας επαφή με τα έργα τέχνης.
————————————————-
————————————
Francofonia Official Trailer 1 (2016) – Aleksandr Sokurov Movie HD