Η κορυφαία στιγμή της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Οι Ρώσοι συγγραφείς είναι φημισμένοι σε όλη την γη, και κάποια από τα έργα τους θεωρούνται κορυφαία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Λέων Τολστόι και το «Πόλεμος & Ειρήνη» είναι σίγουρα μέσα σ’ αυτά.

1
4421

Οι Ρώσοι συγγραφείς είναι φημισμένοι σε όλη την γη, και κάποια από τα έργα τους θεωρούνται κορυφαία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το «Πόλεμος & Ειρήνη» είναι σίγουρα μέσα σ’ αυτά. Ο Λέων Τολστόι είναι η κορυφή.

gold

Το απόλαυσα όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε. Το είχα διαβάσει μικρός και φυσικά δεν θυμόμουν τίποτα. Τότε διαβάζαμε για να δούμε τι γίνεται στην ιστορία χωρίς να μπορούμε να ανακαλύψουμε τα νοήματα και όλα όσα κρύβονται πίσω απ’ αυτήν. Τώρα λοιπόν, βλέποντας το, σκεφτόμουν ότι ο σεβάσμιος γέρων Τολστόι, ονόμασε το έργο του «Πόλεμος και Ειρήνη» για να μας κάνει πλάκα. Γιατί υπάρχει ο κανονικός πόλεμος στο μέτωπο, αλλά υπάρχει και ένας άλλος πόλεμος, πίσω, στην κοινωνία. Ο πόλεμος του πλούτου με την φτώχεια, η απληστία, η απιστία, το χρήμα, η χαρτοπαιξία, το αλκοόλ, η εξαπάτηση, το συμφέρον… Ένας άλλου είδους πόλεμος, που οι άνθρωποι τον ονομάζουν… Ειρήνη.

Το War and Peace (Война́ и миръ), το διάσημο μυθιστόρημα του Λέοντος Τολστόι, έγινε σειρά για την τηλεόραση από το BBC. Το βιβλίο που θεωρείται από τις κορυφαίες στιγμές της παγκόσμιας λογοτεχνίας ξαναζωντάνεψε υπέροχα. Φυσικά δεν έχει καμία σχέση το να διαβάζεις κάτι από το να το βλέπεις. Αλλά για εμάς που μας αρέσει ο κινηματογράφος, είναι σχεδόν η ίδια απόλαυση. Το έργο λοιπόν, με φόντο την εισβολή του Ναπολέοντα και των Γάλλων στην Ρωσία, μας αφηγείται την ζωή πέντε αριστοκρατικών οικογενειών της Τσαρικής Ρωσίας.

Πέρα από την ιστορία, την εποχή, τα ήθη και τα έθιμα, το βιβλίο κρύβει και έντονα φιλοσοφικά μηνύματα που στην μεταφορά του σε σενάριο, δεν βρίσκουν το χώρο τους, παρά μόνο ελάχιστα πράγματα. Όπως για παράδειγμα μια από τις τελευταίες φράσεις που λέει….

“Όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει και ευτυχία”

ΠΟΛΕΜΟΣ & ΕΙΡΗΝΗ, TV, Polemos & Irini, ΠΟΛΕΜΟΣ & ΕΙΡΗΝΗ, WAR & PEACE, ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΙ, ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ,nikosonline.gr

Το τηλεοπτικό War & Peace λοιπόν, έστειλε αδιάβαστους όλους όσους ισχυρίζονται ότι κάνουν παραγωγές για την τηλεόραση. Ξεκίνησε να παίζεται στις 3 Ιανουαρίου 2016 και είναι 6 ωριαία επεισόδια, εκτός του 6ου που είναι μία ώρα και 20 λεπτά. Η ιστορία καλύπτει την περίοδο 1805 – 1812, την περίοδο δηλαδή που ο Ναπολέων έφτασε μέχρι την Μόσχα, αλλά λόγω του χειμώνα και της έλλειψης προμηθειών την εγκατέλειψε κακήν κακώς. Μια υπερπαραγωγή άνευ προηγουμένου παιδιά μου. Τα τοπία, οι κομπάρσοι, τα παλάτια, ο πόλεμος, το κοστούμια, τα κοσμήματα… μου κρέμασε το σαγόνι.

Τα τρία βασικά πρόσωπα είναι, ο Pierre (Paul Dano), η Natasha (Lily James) και ο Andrei (James Norton). Ο Paul Dano είναι γνωστός από τον κινηματογράφο και εξαιρετικά ταλαντούχος. Η Lily James είναι καινούργια, και ίσως την έχετε δει στο Downton Abbey ή σαν Σταχτοπούτα (πρόσφατη παραγωγή των στούντιο Disney). Και ο James Norton είναι πολύ καλός Βρετανός ηθοποιός, που ίσως κάποιοι τον έχουν δει στον Εραστή της λαίδης Τσάτερλι (έκανε τον ανάπηρο σύζυγο). Φυσικά υπάρχουν δεκάδες ρόλοι και πολλοί καλοί ηθοποιοί όπως και κάποιοι γνωστοί guest: Jim Broadbent, Gillian Anderson, Stephen Rea, Greta Scacchi και ο Mathieu Kassovitz στο ρόλο του Ναπολέοντα. Σκηνοθέτης είναι ο Tom Harper.

war peace, tv series, ΠΟΛΕΜΟΣ & ΕΙΡΗΝΗ,

Paul Dano, Lily James και James Norton, τα τρία βασικά πρόσωπα της ιστορίας.

WAR & PEACE, ΠΟΛΕΜΟΣ & ΕΙΡΗΝΗ, Τηλεοπτική σειρά

Τα γυρίσματα έγιναν στην Ρωσία, την Λιθουανία και την Λετονία, όπου και οι τρεις χώρες έδωσαν κάποια απ’ τα παλάτια τους για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

ΠΟΛΕΜΟΣ & ΕΙΡΗΝΗ

War & Peace

WAR & PEACE, ΠΟΛΕΜΟΣ & ΕΙΡΗΝΗ, Τηλεοπτική σειρά

Ο Mathieu Kassovitz στο ρόλο του Napoleon Bonaparte

WAR & PEACE, ΠΟΛΕΜΟΣ & ΕΙΡΗΝΗ, Τηλεοπτική σειρά

Ο Jim Broadbent (ως Prince Nikolai Bolkonsky), η Gillian Anderson (ως Anna Pavlovna) και η Greta Scacchi (ως Countess Natalya Rostova).

WAR & PEACE, ΠΟΛΕΜΟΣ & ΕΙΡΗΝΗ, Τηλεοπτική σειρά

Τα σκηνικά, τα κοστούμια και τα κοσμήματα είναι υποδειγματικά. Άψογα μέχρι την παραμικρή τους λεπτομέρεια.

WAR & PEACE, ΠΟΛΕΜΟΣ & ΕΙΡΗΝΗ, Τηλεοπτική σειρά

Η Lily James (ως Natasha Rostova), η Tuppence Middleton και ο Callum Turner (ως αδέλφια Kuragin) και ο Jack Lowden (ως Nikolai Rostov)

WAR & PEACE, ΠΟΛΕΜΟΣ & ΕΙΡΗΝΗ, Τηλεοπτική σειρά

Война́ и миръ

ΠΟΛΕΜΟΣ & ΕΙΡΗΝΗ, TV

WAR & PEACE, ΠΟΛΕΜΟΣ & ΕΙΡΗΝΗ, Τηλεοπτική σειρά

Τα τοπία και η φωτογραφία είναι σαν να βλέπεις πίνακες ζωγραφικής.

WAR & PEACE, ΠΟΛΕΜΟΣ & ΕΙΡΗΝΗ, Τηλεοπτική σειρά

———————————————-

Δείτε και ένα video/trailer της εξαιρετικής αυτής σειράς

——————————————————–

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΠΟΧΗΣ

Οι τελευταίοι Τσάροι: https://bit.ly/2JPtyNE

Τα περισσότερα βραβεία στην ιστορία της τηλεόρασης: https://bit.ly/2Snlx6k

Βασίλισσα Ελισάβετ, βασιλικό στέμμα 65 χρόνων: https://bit.ly/2y0qCuY

Οι δαίμονες του Leonardo da Vinci: https://bit.ly/2GUmOxR

The Tudors: Βαρέθηκα μέχρι… νύστας! https://bit.ly/2mbhKJP

The Borgias: Διαφθορά και αιμομιξία https://bit.ly/2qKjcZk

Μια ανεπανάληπτη Elizabeth https://bit.ly/2kBULuD

Thomas Cromwell: Μια σκοτεινή φυσιογνωμία https://bit.ly/2lZ7WGm

White Queen: Βρετανικό δράμα εποχής https://bit.ly/2m4qPI1

World without End: Μια σαπουνόπερα εποχής… https://bit.ly/2m7eL92

Victoria: Η απόλυτη μονάρχης https://bit.ly/2jBVOpQ

Medici: Μηχανορραφίες, δολοφονίες και πολιτική https://bit.ly/2z4k7of

Pillars of the earth: Εκκλησία, εξουσία και απληστία https://bit.ly/2lH0wHJ

The virgin queen https://bit.ly/2soW8gz

Dickensian: Εξαιρετική ιδέα & εξαιρετικό αποτέλεσμα https://bit.ly/2Lpq6c0

Δολοφονία και μυστήριο σε μια άλλη εποχή: https://bit.ly/2ijE1GB

—-

Leo Tolstoy

Λέων Τολτσόι: Ο Leon Tolstoy (9 Σεπτεμβρίου 1828 – 20 November 1910), ήταν μέγας Ρώσος συγγραφέας, από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών. Γεννήθηκε στη Γιάσναγια Πολιάνα. Στον πόλεμο της Κριμαίας πήρε μέρος ως αξιωματικός του πυροβολικού και του απονεμήθηκαν πολλές ανώτερες διακρίσεις. Ο αποτροπιασμός για τις φρικαλεότητες του πολέμου αυτού καθρεφτίστηκε στα «Διηγήματα της Σεβαστούπολης (1855-1859)». Στα διηγήματα αυτά ο Τολστόι δείχνει φανατικά την έχθρα του προς τον πόλεμο και παράλληλα εγκωμιάζει τον ηρωισμό των συμπατριωτών του στρατιωτών. Από το τέλος της δεκαετίας 1850- 1860 ο Τολστόι εγκαταστάθηκε στη Γιάσναγια Πολλιάννα, άνοιξε σχολείο για τα αγροτόπαιδα και ίδρυσε το πρώτο του περιοδικό. Προηγουμένως ταξίδεψε στην Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία και Γερμανία. Στα 1862 παντρεύτηκε τη Σοφία Αντρέγιεβνα Μπερς. Από το 1863 ως το 1869 ασχολήθηκε με τη συγγραφή του μυθιστορήματος «Πόλεμος και Ειρήνη». Το έργο αυτό αποτελεί έξοχη απεικόνιση της ζωής και των συνθηκών της Ρωσίας στην περίοδο των ναπολεόντειων πολέμων. Το βάθος της ψυχολογικής ανάλυσης, η αριστοτεχνική απεικόνιση ανθρώπινων μορφών και τοπίων και ο πλούτος της γλώσσας, κάνουν το «Πόλεμος και Ειρήνη» ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της ρεαλιστικής πεζογραφίας του 19ου αιώνα. 

Το Newsweek το 2009, τοποθέτησε το βιβλίο πρώτο στον κατάλογο με τα 100 πιο σημαντικά βιβλία. Είχε προηγηθεί το Time που το 2007 στα 10 σπουδαιότερα βιβλία όλων των εποχών, είχε κατατάξει τρίτο το War and Peace και πρώτο το Anna Karenina (και τα δύο του Τολστόι).

Λέων Τολστοι

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.