Η κρίση έστειλε τον κόσμο στα μουσεία

0
148

2110211_orig

Οι Έλληνες ζήλεψαν. Έβλεπαν όλο το καλοκαίρι ανθρώπους από τα πέρατα της γης να επισκέπτονται τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους, και ζήλεψαν. Αν προσέξει κανείς την κίνηση του κοινού, θα διαπιστώσει κάτι που ήδη συζητιέται στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και Τουρισμού: Η κρίση έστειλε το κοινό των αστικών κέντρων στα μουσεία και στους διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. Οι άνθρωποι του υπουργείου πολιτισμού λένε χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος έβαλε το μουσείο στη βόλτα του Σαββατοκύριακου ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουμε επισκέπτες που δηλώνουν ότι πήγαν για πρώτη φορά σε μουσείο».

Γι’ αυτό εγώ έχω λυσσάξει και γράφω συνέχεια για μουσεία και εκθέσεις. Ίσως να είμαι και το μοναδικό μη ειδικευμένο blog που έχω στα θέματα μου, ενότητες όπως ΜΟΥΣΕΙΑ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ κτλ. Βοήθησε βέβαια και το νέο καλοκαιρινό ωράριο των μουσείων. Τώρα λοιπόν που το χειμερινό ωράριο μας προσγειώνει πάλι στην πραγματικότητα του 8 πμ.- 3μμ. και που όπως φαίνεται θα αργήσουμε πολύ να προχωρήσουμε σε αυτό που ισχύει σε όλα τα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού- να δούμε τι θα συμβεί.

Για το καλοκαίρι του 2015 πάντως το υπουργείο δηλώνει οργανωμένο. Με τα 10 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν, ο υπουργός Πολιτισμού λέει πως θα προσληφθούν 1.200 άτομα όπως πέρυσι για τους 46 (αντί 33) χώρους και μουσεία.

ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ,  nikosonline.gr

Ο χώρος που σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση επισκεπτών είναι το Φρούριο Παλαμηδίου στο Ναύπλιο (119,49%) και η Βιβλιοθήκη Αδριανού (103,14%), ακολουθεί η Ρωμαϊκή Αγορά (91,53%), ο Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης (89,49) και το Ολυμπιείο (85,29%), η Αρχαία Αγορά (57,73%), ο Κεραμεικός (54,04%), το Μουσείο Ηρακλείου (53,02%), ακολουθεί το Βυζαντινό Μουσείο (49,49%) και το Φρούριο της Κέρκυρας (42,78%). Ανεβασμένος εμφανίζεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Κορίνθου (34,69%), το Μουσείο Δελφών (34,47%), ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών (34,17%), το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη (33,97%), το Ακρωτήρι Θήρας (33,48%) κ.ά.

Μείωση το 9μηνο αυτό καταγράφηκε μόνο στην Κνωσό (-2,56%) κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου, «άνοιξαν οι υπόλοιπες αίθουσες του Μουσείου Ηρακλείου και το κοινό, μη προλαβαίνοντας να επισκεφθεί και τους δύο χώρους, προτιμά τον καινούργιο». Σε πολλές περιπτώσεις το διευρυμένο ωράριο πάντως έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να επισκεφθεί για πρώτη φορά μεγάλους χώρους και μουσεία.

library

Αύξηση εισπράξεων

Από τον πίνακα των εισπράξεων προκύπτει πως τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων είχαν:

  • Η Βιβλιοθήκη Αδριανού (φωτογραφία) με 183.760 ευρώ (131,70%). Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού ήταν η μεγάλη βιβλιοθήκη στην αρχαία Αθήνα και ονομάστηκε έτσι επειδή την ίδρυσε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός. Βρίσκεται Άρεως 3 & Αδριανού στην Πλάκα. Το κυρίως κτίριο της βιβλιοθήκης είχε δύο αίθουσες, όπου οι επισκέπτες διάβαζαν, ή παρακολουθούσαν διαλέξεις. Η αίθουσα της βιβλιοθήκης ήταν μάλλον τριώροφη, ο τρίτος όμως δεν διατηρείται. Οι τοίχοι πρέπει να ήταν εξοπλισμένοι με ράφια συνολικής χωρητικότητας είκοσι χιλιάδων περγαμηνών. Σήμερα διασώζεται η δυτική άποψη του περίστυλου με κίονες κορινθιακού ρυθμού.

Και ακολουθούν το Μουσείο Ηρακλείου 812.221 ευρώ (90,97%), ο Λευκός Πύργος 271.258 ευρώ (75,73%), η Ρωμαϊκή Αγορά 93.465 ευρώ (65,72%), η Αρχαία Αγορά 512.376 ευρώ 57,31%), ο Κεραμεικός 31.351 ευρώ (54,89%) κ.ά. ενώ πτώση 0,69% παρατηρήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία. Πρέπει κάπου εδώ να σημειώσω ότι στην έρευνα δεν συμπεριλαμβάνονται τα ιδιωτικά μουσεία, σας λέω μόνο για τα κρατικά.

90_800

Η Αμφίπολη και η νέα πραγματικότητα

Στην φωτογραφία βλέπετε το απαράδεκτο μουσείο της Αμφίπολης. Καμία αίγλη, κανένας σχεδιασμός εξωτερικού χώρου και φυσικά καμία αρχιτεκτονική! Και τα γράφω αυτά γιατί όπως η οικονομική κρίση μας ανάγκασε να στραφούμε ή να γνωρίσουμε καλύτερα τα μουσεία μας και κυρίως τους αρχαιολογικούς χώρους, έτσι ένα άλλο γεγονός οδήγησε πολλούς επισκέπτες στο Μουσείο της Αμφίπολης. Η ανασκαφή στον λόφο Καστά δημιούργησε μια καινούργια πραγματικότητα. Τα εντυπωσιακά ευρήματα και κυρίως η προβολή των εργασιών και η επικοινωνιακή πολιτική προκάλεσαν ένα πρωτοφανές ενδιαφέρον για την ανασκαφή. Ενδιαφέρον, που επεκτείνεται και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, το όποιο δέχεται πια μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ακόμη και 1.500 επισκέπτες, όταν τα προηγούμενα χρόνια δεν ξεπερνούσαν τους 5 με 10 την εβδομάδα. Το κοινό φτάνει πλέον με πούλμαν, οι σύλλογοι διάφορων περιοχών ακόμη και από την Αθήνα διοργανώνουν επισκέψεις για να δουν από μακριά την ανασκαφή με τη λαχτάρα μιας μεγάλης αποκάλυψης, αλλά και για να επισκεφθούν το μουσείο. Ακόμη και ο έντυπος οδηγός του Δημήτρη Λαζαρίδη για την Αμφίπολη, του ανασκαφέα που το 1964 έκανε την πρώτη τομή στον τύμβο Καστά, εξαντλήθηκε και ανατυπώθηκε.

ΜΟΥΣΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ,  nikosonline.gr

Πωλητήρια για γέλια και για κλάματα

Είχαν πει ότι θα γίνουν τα αδύνατα δυνατά για βελτιώσεις και επιδιορθώσεις στα μηχανήματα ηλεκτρονικού ελέγχου των εισιτηρίων, στη δημιουργία στεγάστρων για την προστασία των φωτοευαίσθητων μηχανημάτων που δεν λειτουργούν σε ανοιχτό χώρο, τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια των μουσείων. Μην κρίνετε από την φωτογραφία που είναι το πωλητήριο του μουσείου της Ακρόπολις και είναι χλίδα. Τα πωλητήρια των μουσείων σε όλο τον κόσμο είναι παράδεισος. Είναι γεμάτα με πολύ ωραία αναμνηστικά και αποφέρουν τεράστια οικονομικά οφέλη. Σε αυτό τον τομέα δεν έγινε δυστυχώς τίποτα στην πατρίδα μας. Για παράδειγμα, σε κάποια πωλητήρια ακόμη δεν υπάρχουν κατάλογοι, ούτε καν ενημερωτικοί οδηγοί, ενώ είναι φτωχά από προϊόντα. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, σημειώνονται και κάποια φαιδρά: Σε πωλητήρια μουσείων της Μακεδονίας συνεχίζουν να πωλούν τα αντίγραφα του δίσκου της Φαιστού ενώ σε κάποια της Ρόδου οι τουρίστες μπορούν να αγοράσουν το κεφάλι του Ήλιου που ζυγίζει όμως τόσο πολύ που είναι αδύνατον να το μεταφέρει κανείς. Να το πούμε για μια ακόμη φορά. Αν δώσουν σημασία στα πωλητήρια των μουσείων θα κερδίσει το κράτος απίστευτα χρήματα. Και όταν λέμε πωλητήρια δεν εννοούμε να πουλάνε βιβλία, που επίσης είναι βαριά για να κουβαληθούν, αλλά αντίγραφα προτομών, αξεσουάρ, κοσμήματα… πράγματα μικρά και ακριβά.

keramikos252cantonis002

Ο κήπος του Κεραμεικού με ότι έχει απομείνει από τον Ηριδανό ποταμό.

——————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here