Τα μαλακισμένα με τα spray μπογιάς

Ίσως μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες να υπάρχει τόση και τέτοιου μεγέθους αναρχία και ανοχή, σε σχέση με την καθαριότητα και την καταστροφή (ρύπανση) ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων, αλλά και αγαλμάτων ή ακόμα και πινακίδων της τροχαίας. Ο καλός κρετίνος όλα τα λερώνει…..

7
968

Ίσως μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες να υπάρχει τόση και τέτοιου μεγέθους αναρχία και ανοχή, σε σχέση με την καθαριότητα και την καταστροφή (ρύπανση) και βανδαλισμό ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων, αλλά και αγαλμάτων ή ακόμα και πινακίδων της τροχαίας. Ο καλός κρετίνος όλα τα λερώνει…..

Περνάς την μία ημέρα και θαυμάζεις ένα υπέροχο νεοκλασικό, ανακαινισμένο και φρεσκοβαμμένο, και το επόμενο πρωί, είναι κατεστραμμένο από τα σπρέι με τις μπογιές. Σαν να έχουν περάσει από κει, βάνδαλοι με μανία καταστροφής της αισθητικής και του ωραίου. Σαν κάποιοι να έχουν βαλθεί να υποβαθμίσουν την ήδη βεβαρυμμένη αισθητική του περιβάλλοντος που ζούμε. Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο: Τοίχους, μάρμαρα, πόρτες, μάντρες, ρολά, σκουπιδοτενεκέδες, αγάλματα, σήματα τροχαίας…… τα πάντα όλα.

Όταν ήμουν μικρός, οι γονείς μου ξέροντας ότι ήμουν καπετάν φασαρίας και με την παρέα μου κάναμε «τέρατα», μας είχαν πει κάποια πράγματα, και κυρίως για τα σήματα της τροχαίας που τα είχαμε βάλει στο μάτι. «Αν πειράξετε τα σήματα», μου είπαν, «θα πάτε φυλακή. Και επειδή στην φυλακή δεν παίρνουν μικρά παιδιά, θα σας κλείσουν στο άσυλο». Βλέπαμε πινακίδα λοιπόν και όπου φύγει- φύγει. Ούτε που την πλησιάζαμε. Τώρα με μεγάλη ευκολία, οι πάντες καταστρέφουν τόσο τις πινακίδες όσο και την σηματοδότηση γενικά. Σε όλη την Ελλάδα, τις μπογιατίζουν με σπρέι, κολλούν αυτοκόλλητα, τις στραβώνουν… και στην Κρήτη τις πυροβολούν!

Σήμερα δεν θα ασχοληθώ με τίποτα άλλο παρά μόνο με την μάστιγα που λέγεται: «σπρέι μπογιάς». Δεν μπορώ να καταλάβω που βρίσκουν τόσα χρήματα να αγοράζουν σπρέι για να βρωμίζουν τις πόλεις. Οι γονείς τι λένε σε όλους αυτούς τους πιτσιρικάδες που με τους φίλους τους βανδαλίζουν τα πάντα στο πέρασμα τους;

Είναι ντροπή να υπάρχει τέτοια βρωμιά από τα σπρέι και κανείς να μην δίνει σημασία. Κανείς να μην επιβάλει τιμωρίες και κανείς να μην συλλαμβάνεται.

Εκατοντάδες μαλακισμένα εδώ και πολλά χρόνια έχουν καταστρέψει με τα σπρέι ότι υπάρχει. Έχουν βρωμίσει τοίχους νεοκλασικών σπιτιών, μνημείων, παγκάκια, πλατείες, γέφυρες, δημόσια ή ιδιόκτητα κτήρια. Η αντιαισθητική αυτή εικόνα εκτεταμένης ρύπανσης συμβαίνει παντού σε όλη την Ελλάδα και δυστυχώς συνεχίζεται υπό την ανοχή όλων. Ουδείς έχει συλληφθεί, ουδείς έχει τιμωρηθεί για φθοράς ξένης δημόσιας η ιδιωτικής περιουσίας, όπως και η αστυνόμευση θα έλεγα ότι είναι μηδαμινή.

Έχω σκεφτεί τα πάντα. Από το απαγορευτούν οι εισαγωγές αυτών των σπρέι, μέχρι όσοι τα αγοράζουν να δείχνουν ταυτότητα, και να φακελώνονται. Να μην πωλούνται σε άτομα ανήλικα και να επιβληθεί ένα πρόστιμο 3.000 ευρώ σε όποιον συλληφθεί να λερώνει με σπρέι. Και να συλλάβουν μερικούς, να αναγκαστούν οι γονείς να πληρώσουν το πρόστιμο και μετά στο σπίτι να τους κάνουν μαύρους στο ξύλο. Να δούμε, θα ξαναβγούν να λερώσουν; Δεν θέλω να κάνω ψυχανάλυση της Ελληνικής οικογένειας, αλλά φυσικά τα πάντα ξεκινούν από εκεί και από την έλλειψη παιδείας βεβαίως.

moutzouromena-agalmata, spray

Να επιβληθεί ένα πρόστιμο 3.000 ευρώ σε όποιον συλληφθεί να λερώνει με σπρέι.

Η κατάσταση στην Αθήνα, αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα είναι απαράδεκτη και αποκρουστική είτε για κάποιον που ζει στην πόλη είτε για κάποιον που την επισκέπτεται για πρώτη φορά. Παντού αντικρίζει μουντζούρες, συνθήματα, βρισιές και διάφορα άλλα. Όπου σταθεί και όπου πάει. Σχέδια σε τοίχους που σε καμία περίπτωση παραπέμπουν σε κάποιου είδους τέχνη, άλλα μάλλον στην εξωτερίκευση της εσωτερικής ψυχανομαλίας που κρύβει κάποιος και εκτονώνεται στους τοίχους, στα αγάλματα και στις πινακίδες.

Οι Δήμοι με την σύσταση “επιτροπών ποιότητας ζωής” (θα ξεράσω με τις ονομασίες τους) έχουν την εντύπωση ότι έλυσαν το πρόβλημα; Κύριοι δήμαρχοι το πρόβλημα υπάρχει. Εσείς δεν το βλέπετε; Πότε τελευταία φορά συνελήφθη για φθορά ξένης δημόσια ή ιδιωτικής περιουσίας αυτός ή αυτοί οι βρωμιάρηδες που λερώνουν την πόλη μας; Με πόσους μήνες φυλακή τιμωρήθηκαν για τα αίσχη που αντικρίζουμε στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης μας;

moutzouromena-agalmata, spray

moutzouromena-agalmata1_M

Υπάρχουν κάποιοι που έχουν βαλθεί να υποβαθμίσουν την ήδη βεβαρυμμένη αισθητική του περιβάλλοντος που ζούμε.

graffiti5

480462-flor3112012aeroflit4

Πότε τελευταία φορά συνελήφθη για φθορά ξένης δημόσια ή ιδιωτικής περιουσίας αυτός ή αυτοί οι βρωμιάρηδες που λερώνουν τις πόλεις μας;

1Q_M

graffiti_3

kapnikarea3

7 COMMENTS

 1. πολύ ωραίο το άρθρο σας αλλά ουτοπικό για την Ελλαδίτσα μας…..
  Τη προηγούμενη Τρίτη γιορτάζαμε το Πολυτεχνείο..με κυριότερα συνθήματά του ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.τί από αυτα τα 3 έχουμε τώρα??από τοτε η Ελλάδα ξεκίνησε να μετράει αντίστροφα.αδηφαγοι…δοσίλογοι..πλουτισαν καλα.
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ. αντί να διαπαιδαγωγούνται τα τα παιδιά μας με περηφάνια για το έθνος τους και την ιστορία τους ..θρέφουν τέρατα !αυτοί είμαστε..

 2. Οι λεχρίτες ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΔΑΣΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙ και η Πολιτεία ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΔΑΣΙ ΠΩΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΙ… Αι στα κομμάτια να πάνε όλοι τους… Μνημεία και Άξια Τέκνα της Ελλάδας να Μαγαριζονται από “ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ” με ρυπαρά μυαλά… ΑΙΣΙΧΤΙΡ…

 3. Συμφωνώ σε κάθε λέξη, κάθε τελεία και κάθε οξεία. Νομίζω όμως πως υπάρχει μόνο μια λύση (ούτε η απαγόρευση μπορεί να δουλέψει ούτε τίποτα άλλο, δεδομένου πως δεν υπάρχει αίσθηση ελέγχου): το άμεσο, εντός 24 ωρών σβήσιμο των συνθημάτων (με ευθύνη των Δήμων), ακόμη και πρόχειρα σε πρώτη φάση. Τα αγάλματα και τα πολύ σημαντικά μνημεία μπορούν να επιστρωθούν με ειδικό υλικό από νανοσωματίδια και θα αρκεί ένα απλό πλύσιμο με νερό. Οι τοίχοι δυστυχώς θέλουν μπογιά (λόγω του υψηλού κόστους της επίστρωσης). Όμως είναι το μόνο που μπορεί να έχει αποτέλεσμα, κι αυτό βάσει του ψυχολογικού υπόβαθρου του βάνδαλου: στις περισσότερες περιπτώσεις το γράφει για το καμαρώνει και να το δείχνει στους ομοίους του (γι αυτό και τα περισσότερα έχουν ‘υπογραφή’). Αν αυτό αντιμετωπισθεί, παύει να υπάρχει το βασικό κίνητρο για το βαδαλισμό.

 4. Η αναρχία, η έλλειψη σεβασμού, η έλλειψη παιδείας ξεκινάει εκ των έσω. Αυτή η πράξη είναι μια εκφραση φθόνου απόρροια όλων αυτών.
  Κοινώς, αν δεν αγαπάς τα άντερα σου πως να αγαπήσεις το οτιδήποτε, τον οποιοδήποτε γύρω σου?

 5. Ας τολμήσουν να κάνουν κάτι ανάλογο σε αλλα κράτη της Ευρώπης και κυρίως στην Ολλανδία που σέβονται τα Ιστορικά μνημεία τους αλλα υπάρχει και η καλύτερη αστυνόμευση ever!!

 6. ΘΕΜΑ…και ΘΕΑΜΑ ΛΥΠΗΡΟ…Η αγανακτηση ψαχνει για αμεσες λυσεις…για ποινες κι απαγορεύσεις ,που βεβαια είναι αναποτελεσματικες…ΠΑΙΔΕΙΑ απαιτείται,που όμως εδώ ο καθενας την εννοει αλλιως και τη συγχεει με τη γνωση ..ΠΑΙΔΕΙΑ μια πολυπλοκη προικα , που όμως η επιδιωξη της απαιτει ΗΔΗ κατέχοντες αλλα κι ισορροπους οργανωτες…Θελει υπομονή και βεβαια να θεωρήσουμε τα εκτος της αυλης μας σεβαστα…Στο ΕΜΠ συνεβη μια ……ΠΡΙΝ 2ΧΡ…Ολοι κινητοποιηθηκαν,το καθαρισαν αμεσως…με παχια λογια , αλλα όχι γιατι εθιγει το κτιριο ,αλλα επειδή το μηνυμα ηταν …ηχηρο κι ευστοχο…ΔΙΟΤΙ πριν και μετα…(τωρα;) κανεις δεν ενδιαφέρεται για τη βρωμια …που συνεχιζεται…ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΙΔΕΙΑ …ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here