Η Μαρία Μαγδαληνή ήταν ή δεν ήταν πόρνη;

Τόσο μπερδεμένη ιστορία!! Δεν μπορείς να βγάλεις άκρη. Άλλα λένε οι Ευαγγελιστές, άλλα λένε οι παπάδες, άλλα οι συγγραφείς, άλλα η απόκρυφη παράδοση, άλλα η Ορθόδοξη παράδοση, αλλιώς την δείχνουν οι ζωγράφοι, αλλιώς οι αγιογράφοι, αλλιώς οι σκηνοθέτες και αλλιώς οι selfie που ανέβαζε η ίδια στο Instagram.

1
654

Τόσο μπερδεμένη ιστορία!! Δεν μπορείς να βγάλεις άκρη. Άλλα λένε οι Ευαγγελιστές, άλλα λένε οι παπάδες, άλλα οι συγγραφείς, άλλα η απόκρυφη παράδοση, άλλα η Ορθόδοξη παράδοση, αλλιώς την δείχνουν οι ζωγράφοι, αλλιώς οι αγιογράφοι, αλλιώς οι σκηνοθέτες και αλλιώς οι selfie που ανέβαζε η ίδια στο Instagram.

Έλεος κάπου! Μ’ έπιασε το κεφάλι μου από την τόση ανακατωσούρα. Τι το ήθελα να καταπιαστώ για να φτιάξω αυτό το άρθρο; Είναι εσφαλμένη – λέει – η ταύτιση της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής με την πόρνη που αναφέρει ο Λουκάς στο Ευαγγέλιο του.

Ενώ ο Ματθαίος, ο Μάρκος και ο Ιωάννης δεν την αποκαλούν πόρνη. Και ο Λουκάς γιατί την αποκαλεί; Από τότε υπήρχαν τα fake news; Από τότε τα hoax έδιναν και έπαιρναν;

Κοιτάξτε τι selfie έβγαζε η ίδια και αναρτούσε στο Instagram. Πως να μην της κρεμάσουν κουδούνια;

Διαβάζω: Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μια από τις γυναίκες-μαθήτριες που ακολούθησαν τον Ιησού και τους αποστόλους και βοηθούσαν στο έργο τους με κάθε δυνατό τρόπο. Η καταγωγή της ήταν από τα Μάγδαλα, μια μικρή πόλη στα δυτικά της λίμνης Γεννησαρέτ και νότια της πεδιάδας της Γαλιλαίας. ΟΚ. Και γιατί μου τα λες αυτά; Που θα με βοηθήσουν να κατανοήσω το ποιόν της; Εκδιδόταν κύριε ναι ή όχι;

Ακόμα και τα μεταγενέστερα χρόνια, οι Χριστιανικές εκκλησίες (δεν ξέρω πόσες υπάρχουν- έχω χάσει το μέτρημα) άλλες την αναγνωρίζουν ως Αγία κι’ άλλες όχι. Αναγνωρίζεται ως Αγία από την Ορθόδοξη, την Καθολική, την Λουθηρανική, την Αγγλικανική και μερικές ακόμα Προτεσταντικές εκκλησίες, αλλά από τις υπόλοιπες όχι.

Αυτός που με απασχολεί όμως είναι ο Λουκάς, που είχε φάει κόλλημα μαζί της (μήπως ήταν καψούρης;), και λέει ότι Μαρία εμφανίστηκε στο σπίτι του Σίμωνα του Φαρισαίου, μία μετανοημένη ιερόδουλη που μύρωσε το κεφάλι και τα πόδια Του Ιησού. Τα υπόλοιπα ευαγγέλια δεν κάνουν νύξη για το όνομα της άγνωστης αυτής γυναίκας.

Μα δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν, να τα βρουν, και να γράψουν όλοι τα ίδια; Δεν καταλαβαίνουν ότι μας μπερδεύουν; Μας έχουν μπερδέψει οι ιερείς, να μας μπερδεύουν και οι Ευαγγελιστές; Τζήζας!

Άλλη λέει ήταν αυτή που μύρωσε με τις άλλες μυροφόρες το άπνουν σώμα του Ιησού και άλλη ήταν η ιερόδουλη που μύρωσε το κεφάλι και τα πόδια Του Ιησού στο σπίτι του Σίμωνα. Και οι σκηνοθέτες άδικα έβαλαν την Monica Bellucci να παίξει την πόρνη;

  • “Κατά την ορθόδοξη εκκλησία είναι κατασυκοφάντηση και βλάσφημος λόγος εναντίον της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής η ταύτισή της με την αμαρτωλή γυναίκα του Ευαγγελίου.” Μωρέ θα μας τρελάνετε; Άλλο είναι η Ορθόδοξη εκκλησία κι’ άλλο το Ευαγγέλιο;

Κι’ έρχεται ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ερμηνεύοντας τα άγια Ευαγγέλια, να μας διευκρινίσει ποιες και πόσες ήταν οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο την κεφαλήν και τα πόδια Του Κυρίου (Μα καλά, πόσες γυναίκες ήταν ερωτευμένες με τον Ιησού;) – και λέει ότι ουδεμία σχέση έχουν όλες αυτές με την Αγία Μαρία την Μαγδαληνή. Άλλη λέει ήταν η πόρνη γυναίκα που μετανόησε και η οποία είναι ένα πρόσωπο άγνωστο και ανώνυμο. Ό,τι θέλουν λένε τελικά.

Μαρία Μαγδαληνή, πόρνη, ιερόδουλη, Maria Magdalena, nikosonline.gr

Γι’ αυτό αφόρισαν τον Καζαντζάκη. Επειδή την παρουσίασε ως πόρνη συν ότι της κόλλησε η ρετσινιά της Μελίνας – ότι παίζει συνέχεια τις που@@@νες!

Όταν ρωτήσεις δε κάποιον παπά να στα εξηγήσει θα πάρεις τις εξής δύο απαντήσεις: 1. Πίστευε και μη ερεύνα και 2. Πώς αυτό το μπέρδεμα γύρω από το πρόσωπο της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, δημιουργήθηκε από την Δύση και είναι μια διαφορετική εκτίμηση των κειμένων. Χέσε μέσα Πολυχρόνη που δεν γίναμε ευζώνοι.

Μαρία Μαγδαληνή, πόρνη, ιερόδουλη, Maria Magdalena, nikosonline.gr

Η Ορθόδοξη Εκκλησία – λέει – έχει αντίθετη θέση για την Αγία Μαρία τη Μαγδαληνή. Η ίδια υπήρξε δια βίου παρθένος. Και ερωτώ: Γιατί οι ζωγράφοι την απεικονίζουν έτσι; Έτσι κυκλοφορούσαν τότε οι παρθένες;

Δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για το πότε πρέπει να την γιορτάζουμε αυτήν την αγία. Άλλοι λένε 22 Ιουλίου και άλλοι στις 4 Μαΐου. Σας λέω δεν μπορείς να βγάλεις άκρη.

Μαρία Μαγδαληνή, πόρνη, ιερόδουλη, Maria Magdalena, nikosonline.gr

Εμένα προσωπικά μ’ αρέσει μια ιστορία του τύπου: Ο Ιησούς, ως νέος και ωραίος, καστανόξανθος με μπλε μάτια και κορμάρα, είχε πολλές θαυμάστριες που του την έπεφταν. Μια απ’ αυτές ήταν η Μαρία, μια πόρνη από τα Μάγδαλα (εξ ου και Μαγδαληνή). Τον καψουρεύτηκε, έτρεχε συνέχεια ξοπίσω του, φόραγε αβυσσαλέα ντελκοτέ, αλλά αυτός τίποτα. Παρέα με τα φιλαράκια του. Μέχρι που του την είπε:

  • Ιησού σ’ αρέσω ή όχι; Όλο με τον Ιωάννη σε βλέπω….

Τότε εκείνος της είπε ότι πρέπει να μετανοήσει. Να ντυθεί κάπως καλύτερα (να πετάξει τα μοντελάκια και να βάλει κουρέλια), να μην βγάζει συνέχεια selfie και να μην κάνει αναρτήσεις στο Instagram. Έλεος κούκλα μου, η Ιωάννα Τούνη είσαι; Μετά – της είπε – θα δούμε… Καταλάβατε; Μια τέτοια ιστορία θα μ’ άρεσε.

Μαρία Μαγδαληνή, πόρνη, ιερόδουλη, Maria Magdalena, nikosonline.gr

Η Μαρία Μαγδαληνή σύμφωνα με τον El Greco

Λοιπόν διάβασα μια ανάρτηση της αγαπημένης μου, σοφής γυναίκας, κ. Σύλβας Ακρίτα που με 5 λόγια η γυναίκα μου έδωσε να καταλάβω. Και γράφει:

Μεγάλη Τετάρτη, ημέρα αφιερωμένη στην αμαρτωλή που μετανόησε.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Ματθαίο, όταν ο Ιησούς βρισκόταν στο σπίτι του λεπρού Σίμωνα, εμφανίστηκε ξαφνικά μια ιερόδουλη και έχυσε στα μαλλιά του μύρο ακριβό, σε ένδειξη μετάνοιας. Στις διαμαρτυρίες των μαθητών του εκείνος απάντησε: «Με ετοιμάζει για την ταφή μου».

Η γυναίκα αυτή παραμένει άγνωστη.

Κι’ ερχόμαστε τώρα στην μεγάλη αμαρτωλή. Την πηγή έμπνευσης ζωγράφων, ποιητών, μουσικών. Ποια ήταν αυτή η περίφημη Μαρία η Μαγδαληνή; Ήταν άραγε μια πανέμορφη πόρνη από τα Μάγδαλα που μαγεμένη από την λάμψη και τα λόγια του Ιησού, γονάτισε, έπλυνε, μύρωσε και σκούπισε με τα μαλλιά της τα πόδια του, σε ένδειξη μετάνοιας;

Ποια ήταν αυτή η Μαρία Μαγδαληνή; Μήπως ήταν μια απλή, σεμνή γυναίκα που ακολουθούσε κι’ αυτή μαζί με άλλες τον Ιησού την οποία συναντάμε ύστερα στην σταύρωση και την ταφή του;

Έτσι όπως την παρουσιάζει η Ορθόδοξη εκκλησία, αλλά και το γνωστικό ευαγγέλια του Φιλίππου, η Μαρία από τα Μάγδαλα, αναφέρεται ως αγαπημένη σύντροφος του Ιησού , δίχως όμως να υπάρχει μεταξύ τους ερωτική σχέση.

Τέλος, το 591 μ.Χ., ο πάπας Γρηγόριος Α’ από τους μεγαλύτερους θρησκευτικούς ηγέτες, ένωσε τις διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας σε μια: Η Μαρία Μαγδαληνή υπήρξε μια αμαρτωλή που στην συνέχεια κήρυξε την μετάνοια και τον άμεμπτον βίον.”

Η Μαρία Μαγδαληνή ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ. Πείτε μου με το χέρι στην καρδιά, ποιαν προτιμάτε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κασσιανή ήταν κούκλα και ίσως η πρώτη φεμινίστρια. Μια κοπέλα ποιήτρια, συνθέτρια, και υμνογράφος (κάτι σαν τραγουδοποιός του έντεχνου δηλαδή), που έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν έγραψε το τροπάριο της κι έγινε σουξέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ όλη την ιστορία της εδώ: https://bit.ly/3OpkU92

Μαρία Μαγδαληνή, πόρνη, ιερόδουλη, Maria Magdalena, nikosonline.gr

Η Rooney Mara ως Μαγδαληνή – και δίπλα ο Joaquin Phoenix ως Ιησούς… (ταινία του 2018)

————————————

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Απόλαυσα όλο το κείμενο σας, χαμογελώντας,γιατί ποτέ και εγώ δεν θα καταλάβω τελικά ποια θρησκεία είναι Η θρησκεία ! Δε θα γράψω άλλο, αλλά συμφωνώ απολύτως !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.